Susitikimas su Europos Komisijos nariu: „Ar socialiniuose klausimuose turime siekti daugiau Europos?“

2021 m. spalio 22 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Spalio 21 d. vykusiame bendrame Seimo Europos reikalų ir Socialinių reikalų ir darbo komitetų susitikime su Europos Komisijos (EK) nariu, atsakingu už darbo vietas ir socialines teises, Nikolu Šmitu (Nicolas Schmit), keltas ideologinis klausimas, ar socialiniuose klausimuose turime siekti daugiau Europos.

Seimo Europos reikalų komiteto (ERK) pirmininkė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė atkreipė dėmesį, kad kaip niekada ERK posėdžių salėje daug dėmesio skirta socialiniams klausimams aptarti: „Vienas iš diskusinių klausimų viešojoje erdvėje, ar socialiniuose klausimuose turime siekti daugiau Europos? Konferencija dėl Europos ateities yra viena iš progų diskutuoti ir apie tai. Suprantama, kad bet kokie galimi teoriniai ir praktiniai pokyčiai Europoje turėtų ir pliusų, ir minusų, apie tai reikia kalbėtis. <...> Džiaugiamės, kad Lietuvoje galime daugiau dėmesio skirti socialiai jautriausioms grupėms, tai numato ir ateinančių metų Lietuvos biudžetas. Žinoma, Lietuva, kaip ir visa Europa, susiduria su iššūkiais – energijos kainų didėjimas, COVID-19 ir kiti, bet visi drauge galime spręsti šias problemas, ką šiuo metu ir darome tiek nacionaliniu, tiek ir ES lygiu.“

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkas Mindaugas Lingė teigė, kad SRDK yra apsvarstęs visas susitikime aptariamas EK socialinės apsaugos iniciatyvas.

Susitikimo metu EK narys N. Šmitas pabrėžė, kad socialinis matmuo yra vienas pagrindinių Europos Sąjungos projekto aspektų. Jis akcentavo, kad 2017 m. patvirtintu Europos socialinių teisių ramsčiu (ESTR) ir šių metų gegužės 7 d. Porto (Portugalija) socialinių reikalų aukščiausio lygio susitikime ES vadovų patvirtinta Porto deklaracija ES valstybių narių vadovai įsipareigojo stiprinti socialinį matmenį – siekiama didesnės socialinės konvergencijos Europoje.

Susitikime apsikeista nuomonėmis apie EK direktyvos pasiūlymą dėl deramo minimaliojo darbo užmokesčio. N. Šmitas atkreipė dėmesį į tai, kad pasiūlymo tikslas – jog dirbantys europiečiai galėtų oriai pragyventi iš savo darbo. Minimalusis darbo užmokestis turėtų atitikti ekonominę kiekvienos valstybės narės realybę, todėl joms pasiūlyti šio tikslo įgyvendinimo principai. Pasak M. Lingės, Lietuva pasiūlymą palaiko, ir pati jau yra nustačiusi minimaliosios mėnesinės algos kriterijus. 

Politikai kalbėjo ir apie būdus, kaip kuo greičiau išsivaduoti iš pandemijos gniaužtų, kad visas pasaulis galėtų grįžti į normalų gyvenimą ir būtų išvengta perteklinių ir beprasmių mirčių. Pasak EK nario, vakcinacija yra efektyviausia priemonė norint įveikti pandemiją, išsaugoti kuo daugiau gyvybių ir neleisti šalių ekonomikoms sustoti, o visuomenėms vėl užsidaryti. N. Šmitas sakė, kad jei žmonės atsisako vakcinuotis, galime manyti, kad tai – jų pasirinkimas, bet testuoti privalome ir tuomet testas nebūtinai turėtų būti nemokamas. Tai nereiškia valstybės nenoro už šią paslaugą mokėti, bet reiškia kovą su pandemija, kuri šiuo metu yra gyvybiškai svarbus klausimas.

Susitikimo metu taip pat buvo aptarti hibridinės atakos prieš Lietuvą ir kaimynines šalis bei migracijos klausimai. N. Šmitas pabrėžė, kad nelegalūs migrantai pasitelkiami kaip įrankis Europai suskaldyti, ir tai yra visiškai nepriimtina.

Seimo nariai su EK nariu diskutavo ir statistinių duomenų, socialinio būsto, pensijų, pažeidžiamų asmenų įdarbinimo, socialinės atskirties, teisės viršenybės klausimais.

Susitikimo pabaigoje EK nariui padėkota už susitikimą ir EK paramą hibridinės atakos, migracijos, pandemijos ir kitoms problemoms spręsti.

EK narys N. Šmitas lankosi Lietuvoje spalio 21–22 dienomis su oficialiu vizitu. Jo metu buvo numatyti susitikimai su Respublikos Prezidentu,  Seimo Pirmininke, socialinės apsaugos ir darbo ministre, švietimo viceministre ir socialiniais partneriais, taip pat dalyvavimas konferencijoje, „COVID-19 pandemija ir lėtinės socialinės politikos ligos, laimėjimai bei receptai“, kurią organizuoja Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Socialinės politikos katedra. 

Pridedamos Seimo kanceliarijos nuotraukos (aut. Džoja Gunda Barysaitė).

Daugiau informacijos:

Europos reikalų komiteto biuro patarėja

Agnė Grigienė, tel. (8 5) 239 6830

 

Socialinių reikalų ir darbo komiteto biuro patarėja

Dalia Aleksejūnienė,  tel. (8 5) 239 6776

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-10-22 10:51
Politika, ES
pasidalinti
atgal