12 Lietuvos įmonių Bostone vystys tarptautines partnerystes

Spalį Vilniuje startavo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) organizuojamos akceleravimo programos į Jungtines Amerikos Valstijas. Jos vykdomos kartu su MassGlobal Partners, organizacija, turinčia didesnę nei 25 metų patirtį, kuri specializuojasi individualiose verslumo mokymo programose, verslo akceleravimo ir naujų strategijų patekimui į JAV rinkas kūrime. 12 JAV ekspertų įvertintų įmonių lapkričio pabaigoje-gruodžio pradžioje lankysis Bostone, kur turės galimybę vystyti partnerystes ar plėtoti tolimesnius verslo ryšius Jungtinėse Valstijose.

Rugsėjį MITA jau trečią kartą kvietė įmones dalyvauti akceleravimo programoje JAV ir paskelbė du kvietimus: pirmasis buvo skirtas pirmą kartą programoje dalyvaujančioms įmonėms, o antrasis kvietimas buvo tęstinis 2019 arba 2020 m. programoje jau dalyvavusioms įmonėms. Spalio 18-21 dienomis buvo organizuojamas pirmasis naujai programoje dalyvaujančių įmonių turas. Į šį etapą buvo atrinkta 15 įmonių. Pirmąją dieną vyko bendras atrinktų įmonių susitikimas kartu su MassGlobal Partners, kurio metu dalyviai buvo supažindinti su JAV inovacijų ekosistema ir verslo kultūra, mokomi pristatymo įgūdžių (angl. pitch) tobulinimo. Kitomis dienomis dalyvių tarp jų ir anksčiau akceleravimo programoje dalyvavusių įmonių, laukė individualios konsultacijos dėl verslo plėtros JAV, verslo kultūros, įėjimo į JAV rinką strategijos, verslo partnerių ir investuotojų paieškos mokymai.  

„Labai smagu, kad MITA organizuoja tokius mokymus įmonėms. Vienas esminių skirtumų nuo kitų programų yra tai, kad šiame akceleratoriuje dalyvavo jau daug patirties, klientų ir finansavimo sukaupusios įmonės, o labiausiai sužavėjo mentorių iš JAV profesionalumas: jie turi sukaupę didelę patirtį, puikiai supranta JAV rinką, ko jai reikia. Nors mūsų darbo sritis yra labai specifinė, mentoriai puikiai suprato esmę, įsigilino į specifiką bei puikiai pagelbėjo ir pakonsultavo – tas mane sužavėjo ir išskyrė MITA JAV akceleravimo programą iš kitų“,- apie akceleratorių atsiliepia Liudas Šlepikas. Jo įkurta įmonė „SynHet“ – moksliniais tyrimais pagrįstų mažos molekulinės masės biologiškai aktyvių junginių  gamintojas ir tiekėjas visame pasaulyje.

Akceleravimo programa ne tik pateisino, bet ir viršijo lūkesčius įmonę „PPM Consulting“ atstovaujančiai Indrei Jakaitytei: „Nesitikėjau, kad per gana trumpą laiką pirmajame etape įmanoma gauti daug individualaus dėmesio ir vertingų patarimų, bei netgi idėjų verslo vystymui. Tuo tarpu Bostone, be JAV inovatyvaus maisto rinkos pažinimo, tikiuosi užmegzti vertingų verslo kontaktų ateičiai. Norėtume „praverti duris“ savo kuriamiems sveikiems ir subalansuotiems šaltyje džiovintiems vegetariško ir veganiško maisto produktams“,- teigė I. Jakaitytė. Įmonė „PPM Consulting“ bendradarbiaudama su Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademija vysto inovatyvius sauso jogurto kąsnelius, praturtintus netradicinėmis natūraliomis regioninėmis žaliavomis, turtingomis fiziologiškai vertingomis veikliosiomis medžiagomis.

„Džiaugiamės, kad MITA programose dalyvauja tokios ambicingos ir aktyvios įmonės. Tikimės, kad pirmajame etape jos gavo pakankamai žinių apie JAV verslo ir inovacijų ekosistemą, kurios padės užmegzti ir plėtoti tolimesnius verslo ryšius su JAV ir tai bus puikus tramplinas tolimesniam bendradarbiavimui“,- teigiamais dalyvių atsiliepimais džiaugiasi MITA MTEPI programų ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja dr. Lina Kisielė.

Į antrąjį etapą, kuris vyks Bostone buvo atrinktos 8 pirmą kartą dalyvaujančios įmonės: „Delta Biosciences“, „PPM Consulting“, „EMUS“, „Foros Global", „SynHet“, „SitYea“, „Volatile AI“, „Biotecus“  ir 4 tęstinėje programoje dalyvaujančios įmonės: „Bangis“, „Diabetis“, „Black Swan Technologies“, „Nanoenergija“. Antrojo etapo metu bus organizuojami individualūs susitikimai su potencialiais partneriais, klientais ir investuotojais, užtikrinimas dalyvavimas ryšių mezgimo renginiuose, investuotojų ir verslininkų susirinkimuose (Venture Café ir pan.), suteikta darbo vieta Kembridže (Masačiusetsas, JAV).

Dalyvavimu akceleravimo programoje džiaugiasi ir kitų antram etapui atrinktų įmonių atstovai:  „Akceleravimo programa pateisino visus mūsų lūkesčius ir nekantriai laukiame antrojo etapo. Tai, ką daro MITA, yra didžiulė pagalba startuolių ekosistemos augimui, siūlomos galimybės yra labai reikalingos ir vertingos, o mes, savo ruožtu, kiek įmanoma naudosimės tuo, kas siūloma“,- komentavo „Foros Global“, kuriančios miško valdymo ir investavimo platformą, vadovas Justas Kaveckas. „Mūsų tikslas šioje programoje yra gauti kuo daugiau žinių ir pažinčių JAV rinkoje, kadangi anksčiau ar vėliau turėsime ten būti su savo produktais. Iš antrojo etapo tikimės, jog susitiksime su kuo daugiau skirtingų įmonių atstovų, kurie ilgainiui taps mūsų klientais“,- lūkesčius įvardino jau anksčiau programoje dalyvavusios ir šiemet į antrąjį etapą atrinktos įmonės UAB „Nanoenergija“ vadovas Donat Ponamariov. Įmonė yra švarių technologijų startuolis, sukūręs vibracijos energijos surinkimo technologiją, kurios pagalba jutikliai ir kiti daiktų interneto elementai gali būti maitinami be baterijų.

MITA akceleravimo programos užsienyje skirtos skatinti įmonių augimą, inovatyvių gaminių, paslaugų ir technologijų (produktų) vystymą, plėtrą į tarptautines rinkas, bendradarbiavimą su partneriais iš užsienio valstybių, dalyvavimą tarptautinėse mokslinių tyrimų, eksperimentinės plėtros ir inovacijų programose. Daugiau apie programas.

Pranešimą paskelbė: Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-11-09 08:29
Tarptaut.santykiai, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal