Norvegijos kapitalo IT bendrovė „Komponent“ plečiasi, atidarys biurą Kaune

Lietuvoje veikianti norvegų kapitalo informacinių technologijų bendrovė „Vegvisir“ keičia prekės ženklą, plečiasi į Kauną ir planuoja dvigubai paaugti per ateinančius metus. „Komponent“ pasivadinusi bendrovė dėl IT darbuotojų konkuruoja ne tik atlyginimu, bet ir neįprastu vadybos modeliu, suteikiančiu darbuotojams daugiau laisvės ir kartu atsakomybės.  

Lietuvoje 2018 m. įsikūrusi informacinių technologijų (IT) sprendimų bei programinės įrangos kūrimo bendrovė „Komponent“ (anksčiau – „Vegvisir“) yra antrinė Norvegijos IT bendrovės „Miles“ įmonė – vienintelis „Miles“ padalinys užsienio rinkoje.   

„Kai atidarėme padalinį Lietuvoje, nebuvome užtikrinti, kad netipinis mūsų organizacijos modelis čia prigis. Mūsų verslas iš tiesų paremtas tarnaujančios lyderystės filosofija, tradicinio biudžeto sudarymo proceso atsisakymu, darbuotojų autonomija ir prioritetiniu dėmesiu ne tik kompetencijai, bet ir asmenybės šiltumui, renkantis darbuotojus. Tačiau pritraukėme labai kvalifikuotų žmonių, įgyvendinome sėkmingų projektų ir įsitikinome, kad „Komponent“ vertybės Lietuvoje puikiai veikia. Žmonių mentalitetas artimas norvegams, specialistų kvalifikacijos lygis labai aukštas, todėl dabar jau drąsiai planuojame plėtrą“, – pasakoja Gøran Skeie Ellingsenas, „Komponent“ generalinis direktorius ir įkūrėjas . 

Bendrovė Lietuvoje pakeitė prekės ženklą ir pavadinimą dėl didesnės integracijos su valdančios įmonės padaliniu „Miles Create“ Norvegijoje, kuris taip pat pakeitė prekės ženklą ir tapo „Komponent“. 

„Lietuvoje konkuruojame tik darbo rinkoje, didžioji dalis mūsų klientų yra Norvegijos bendrovės ir tarptautinės kompanijos. Integracija su Bergene įsikūrusiu „Komponent“ padaliniu labai sustiprins mūsų pozicijas siūlant paslaugas klientams Norvegijos rinkoje. Be to, bendras kontaktų tinklas su „Miles“ bus svarbus veiksnys tolesniam augimui“, – teigia G. Ellingsenas. 

Lietuvoje „Komponent“ pajamos 2021 m., prognozuojama, sieks 2,4 mln. eurų – 70 proc. daugiau nei ankstesniais metais. 

Šiuo metu Vilniuje įsikūrusi bendrovė kitąmet planuoja atidaryti biurą ir Kaune, kas leis geriau išnaudoti šio miesto darbo rinkos potencialą. 

„Matome didėjančią konkurenciją dėl technologijų talentų Lietuvoje, o galimybė samdyti žmones tiek Vilniuje, tiek Kaune yra svarbi ateities augimui. Kaunas yra antras pagal dydį miestas su gerai išvystyta švietimo sistema, miestas visai arti Vilniaus – tai buvo svarbiausi veiksniai renkantis vietą kitam biurui“, – kalba G. Ellingsenas.

„Komponent“ šiuo metu dirba beveik 30 specialistų, per ateinančius metus įmonė planuoja ūgtelėti dvigubai. „Komponent“ vadovas ir vienas įkūrėjų teigia, kad bendrovė nėra agresyvios plėtros šalininkė – priimtinas tik toks augimas, kuris neišbalansuoja organizacijos kultūros. 

„Mes niekur neskubame. Norime pritraukti 10 proc. Lietuvos IT talentų. Darbuotojus kruopščiai renkamės tikrindami ne vien techninius įgūdžius. Ieškome šiltų žmonių, kurie bus malonūs kolegos ir gebės bendradarbiauti su mūsų klientais. Atsirinkdami darbuotojus prašome 10 rekomendacijų, kurias tikriname bei vėliau aptariame su kandidatais. Tai leidžia užtikrinti, kad darbuotojų laisve paremtas vadybos modelis veiks ir kartu užtikrina gerą, saugią psichologinę atmosferą. Tai gali skambėti banaliai, tačiau realybėje stipriai įtakoja bendrovės efektyvumą ir darbuotojų pasitenkinimą. Tiek Norvegijos įmonėje, tiek „Komponent“ bendrovėje Lietuvoje darbuotojų kaita gerokai mažesnė nei vidurkis IT sektoriuje“, – sako G. Ellingsenas. 

„Komponent“ valdančioji įmonė „Miles“ rinkoje veikia 16 metų, Norvegijoje ji pripažinta kaip geriausia darbo vieta ir kaip antra geriausia darbo vieta Europoje, pagal „Great Place to Work Institute“ reitingą.

Pranešimą paskelbė: UAB Headline Agency
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2021-11-25 12:42
ITT, Verslas, ekonomika, finansai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal