Lietuviai ir estai suvienijo jėgas – diegs elektrotechnikos produktų klasifikavimo standartą kartu

Jau kurį laiką lietuviai, norintys prekiauti elektrotechnikos įranga Europoje ar už Atlanto, susiduria su prašymu visą produkto informaciją pateikti ETIM formatu. Tai bendras techninių produktų klasifikavimo standartas, kuris tampa privaloma norma gamintojams, didmenininkams, tiekėjams ar pardavėjams, ypač vystantiems e-komercijos projektus.

Be to, pradėję standartą diegti elektrotechnikos srityje, šiandien ETIM kelia koją į šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo ir vandentiekio, statybinių medžiagų ir net laivų statybos sektorius.

„Šį vieningą prekių klasifikavimo standartą taiko 26 vakarų pasaulio valstybės nuo Europos iki JAV ir Kanados, o prieš savaitę prisijungė Naujoji Zelandija ir Australija. Jas vienijanti organizacija, „ETIM International“, įsikūrusi Briuselyje. Lietuva nare tapo prieš ketverius metus, 2017-ais. Buvome pirmieji iš Baltijos valstybių”, – pasakoja Nacionalinė elektros technikos asociacijos (NETA), tapusios „ETIM Lietuva“ steigėja, vadovas Gediminas Abartis.

Bendras standartas mažina kaštus

Pasak organizacijos vadovo, kol nebuvo ETIM, kiekvienas pardavimo grandinės dalyvis nuo gamintojo iki pardavėjo dažnai labai skirtingai pristatydavo savo gaminius – tokiu būdu chaosas, nesusikalbėjimas ir klaidų kaštai buvo neišvengiami.

„Įsivaizduokite, kad vykdote didelį statybos projektą, kuriam reikalingi tūkstančiai skirtingų produktų, įrangos ar įrankių. O jeigu dar vienas gamintojas neturi reikiamo kiekio ir tenka užsakinėti iš kelių, skirtingose valstybėse – ir jie kiekvienas savo produktą aprašo pagal skirtingus parametrus?“ – retoriškai klausia G. Abartis.

ETIM idėja gimė Nyderlanduose 1991 m. Tikslas buvo pagerinti susikalbėjimą tarp techninių produktų pardavimo grandinės dalyvių, lengvinti vidinius procesus ir taip mažinti kaštus. Naudojant techninių produktų klasifikavimo standartą ETIM, kiekvienam produktas aprašomas pagal nustatytas produktų grupes, klases, sinonimus, savybes, vertes ir vienetus.

„Ši sistema yra gyvas, nuolat kintantis organizmas – jeigu keičiasi produkto aprašymas ar atsiranda naujos produktų grupės, jos įvedamas į ETIM sistemą ir automatiškai pasiekia visus, kurie turi prieigą“, – pastebi „ETIM Lietuva“ vadovas.

Nepakeičiamas vystant e-projektus

ETIM sistema leidžia ne tik sukelti pagamintus produktus, bet ir juos lengvai rasti. Taip pat ji yra paprastai integruojama su e-pardavimų platformomis ar sandėlio valdymo sistemomis, o esant poreikiui leidžia itin paprastai atspausdinti popierinį katalogą.

ETIM elektrotechnikos klasifikatorius svarbus toms Lietuvos įmonėms, kurios gamina elektrotechnikos, LED apšvietimo, automatikos komponentus. Norintiems eksportuoti savo gaminius į ES šalis, JAV ar Kanadą – efektyviausias kelias yra pirmiausia savo eksportuojamus produktus aprašyti pagal ETIM klasifikatorių. Kadangi daugelis gamintojų ir prekybininkų jau naudoja ETIM klasifikatorių, informacijos integracija tampa paprasta ir greita.

„Produktų informacijos standartizavimas ir skaitmeninių procesų diegimas visose produkto vertės grandinėje – nuo gamintojo, prekybininko iki montuotojo, galutinio vartotojo tampa vis reikšmingesnis. – sako G. Abartis. – Informacijos skaitmenizavimas yra nebe ateitis, o realybė. Kas nespės į šį traukinį, deja, bet greičiausiai pralaimės konkurencinėje kovoje.“

Vokiečių racionalumas pakėlė ETIM į kitą lygį

Pasak „ETIM Lietuva“ vadovo, Suomija ir Norvegija diegdama ETIM pasirinko centralizacijos modelį t.y. milijoninės investicijos dėka, visos suinteresuotos įmonės turi prieigą prie ETIM centralizuotos techninių produktų duomenų bazės. Naudodamiesi ja, vartotojai gali lengvai atsirinkti, palyginti techninius produktus ar atsiųsti jų aprašymus, erdvinius brėžinius, kuriuos paprasta naudoti projektuojant naujas sistemas.

Vokietijoje ETIM sistema, kaip ir Lietuvoje, kiekvieno rinkos dalyvio sprendimas. Tačiau vokiškas racionalumas pakelia šios sistemos naudojimą į kitą lygį: radus prekę pas prekybininką, užsakymui patvirtinti naudojama e-parduotuvės platforma, o prekė keliauja tiesiai iš gamintojo į galutinę pristatymo vietą. Prekybininkų ir gamintojų integruoti IT sprendimai  leidžia išlaidas logistikai ir sandėliavimui sumažinti iki minimumo.

Lietuvoje ETIM sistema kol kas dar žengia pirmuosius žingsnius: ja daugiausiai naudojasi stambios elektrotechnikos gamybos, prekybos ar rangos bendrovės, dažnai dirbančios su eksportu ar priklausančios tarptautinėms korporacijoms:  „Eaton Electric“, „Jung“,  „Schneider Electric“ , „Phoenix Contact“, „Elektrobalt“, „Helso“ ir kt.

„Įstoję į tarptautinę ETIM bendruomenę, visų pirma išvertėme elektrotechnikos produktų klasifikatorių į lietuvių kalbą. O tai yra nei daug nei mažai – 21 tūkstantis produktų klasių, grupių, savybių ir t.t.“, – pasakoja G. Abartis.

Mažindami narystės kaštus jungiasi su estais

Naudotis ETIM sistema gali tik „ETIM International“ nariai. Tokios narystės kaina vienam asociacijos nariui yra reikšminga. Siekdami sumažinti kaštus ir taip padaryti ETIM sistemą labiau prieinamą, lietuviai ir estai suvienijo jėgas įsteigdami ETIM Baltic.

„Mes iniciavome šį susijungimą prieš kelerius metus, tačiau karantinas buvo pristabdęs procesus. Džiaugiuosi, kad pagaliau šis projektas pajudėjo. Artimiausiu metu prie mūsų planuoja prisijungti ir latviai. Susijungdami dalinsimės vieno balso teise „ETIM International“ organizacijoje, bet tuo pačiu dalinsimės ir išlaidomis taip atpigindami narystės ETIM kainą – o tai šiame etape labai svarbu“, – sako G. Abartis.

ETIM standarto taikymas tampa itin aktualus LR Seimui patvirtinus privalomą statinio informacinio modeliavimo (BIM) metodą nuo 2022 metų.  Išplėsta ETIM versija skirta BIM projektams su integruotomis parametrinėmis funkcijomis bei 3D geometrinius gaminių atvaizdavimu.

„Akivaizdu, kad projektuotojams keliantis į virtualią erdvę – būtinas bendras standartas ne tik elektrotechnikos, bet ir visų statybos produktų klasifikavime. Mano žiniomis, Europoje analogo ETIM elektrotechnikos klasifikatoriui kol kas nėra“, – sako ETIM Lietuva vadovas G. Abartis.

Pranešimą paskelbė: UAB "Efcom"
2021-11-30 08:53
Prekyba, Verslas, ekonomika, finansai