Pirmajame Baltijos šalių tvarumo ir inovacijų konkurse triumfavo „AUGA group“, Vilniaus savivaldybė ir „Trafi“

Gruodžio 9 dieną iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje paskelbti pirmųjų Baltijos šalių tvarumo ir inovacijų apdovanojimų „Rimi Baltic Sustainability Awards“ nugalėtojai. „Poveikio aplinkai“ kategorijoje pagrindinis prizas atiteko „Trafi“ ir Vilniaus miesto savivaldybei, o „Žaliosios inovacijos“ kategorijoje nugalėjo „AUGA group“.

Šį rudenį pirmą kartą Baltijos šalyse įvyko „Rimi Baltic Sustainability Awards“ – iniciatyva, kurios pagrindinis tikslas rasti ir apdovanoti realius pasiekimus bei sprendimus tvarumo inovacijų srityje. Tvarumo ir inovacijų apdovanojimui savo pasiekimus, skatinant tvarią ir aplinką tausojančią veiklą, buvo kviečiami pristatyti pokyčių lyderiai, įmonės, įstaigos bei organizacijos. Juos buvo galima pristatyti trijose kategorijose: „Poveikio gamtai“, „Žaliųjų inovacijų“ ir „Permainų ambasadoriai“. Iš viso gautos net 323 paraiškos, o nugalėtojus išrinko ekspertų komisija iš 12 pasaulio šalių, vertindama juos pagal Europos žaliųjų technologijų įmonės „Plan A“ parengtą metodologiją.

„Šiandien atsakomybė aplinkai, kurioje gyvename, yra tapusi kiekvieno šiuolaikiško verslo sudedamąja dalimi. Įmonės nebegali sau leisti negalvoti apie tvarumą, nes visuomenė vis labiau reikalauja atsakomybės aplinkai. Taigi, ir Baltijos šalyse plėtros planavimas eina koja kojon su investicijomis vietos bendruomenių, visuomenės ir planetos labui. Tvarumas yra viena iš „Rimi“ veiklos sričių, tad džiaugiamės, kad kartu su „Helve“ ir kitais bendraminčiais šiemet pirmą kartą paskelbėme „Rimi Baltic Sustainability Awards“ apdovanojimus, skirtus pagerbti įmonėms, startuoliams bei asmenims, savo kasdiene veikla siekianties tvarumo. Taip pat džiaugiamės, kad pirmaisiais metais sulaukėme daugiau nei 320 paraiškų, kas patvirtina, kad Baltijos šalims tvarumas yra svarbus“, – sako „Rimi“ korporacinės atsakomybės vadovas Liudvikas Aleliūnas.

„Poveikio aplinkai“ kategorijoje iš didžiųjų įmonių nugalėjo jungtinio mobilumo sprendimus žmonėms, miestams ir įmonėms siūlanti lietuvių įmonė „Trafi“. Tarp mažųjų įmonių už palydovines technologijas tvariam ryžių auginimui Vietname buvo apdovanotas Aplinkos sprendimų institutas, o geriausia iš nevyriausybinių organizacijų ir valstybės institucijų pripažinta Vilniaus miesto savivaldybė, sostinėje sukūrusi darnios energetikos idėjų įgyvendinimo platformą.

„Ateityje nugalės tie, kurie nemano, kad tvarumas yra viso labo mados tendencija. Tvarumas turi tapti esmine verslo strategijos dalimi, padedančia daryti teigiamą poveikį aplinkai ir stiprinti organizaciją, santykius su darbuotojais bei kitomis suinteresuotosiomis šalimis. Svarbu išsikelti ilgalaikius tvarumo tikslus, taikyti ar plėtoti inovacijas, mąstyti už stereotipų ribų ir atvirai bendrauti su visomis šalimis“, – sako Indrė Blauzdžiūnaitė, „Trafi“ vyriausioji tvarumo vadovė.

„Žaliosios inovacijos“ kategorijoje iš didžiųjų įmonių apdovanojimą pelnė „AUGA group“, sukūrusi pirmąjį traktorių su hibridine biometano ir elektros kuro sistema žemės ūkio sektoriui, o iš startuolių laurus skynė „Grünfin“ iš Estijos, kurie sukūrė investicinę platformą, skirtą investuoti į tvarias idėjas bei sprendimus.

Lietuvos permainų ambasadore pripažinta Karolina Gurjazkaitė, Lietuvos aplinkosaugos koalicijos aplinkosaugos ekspertė. Nuo 2018 m. Karolina pasisako už užtvankų panaikinimą, kaip perspektyvų požiūrį į upių tvarkybą. Siekdama rasti bendrą kalbą dėl upių atnaujinimo, ji skatina diskusijas ir buria ekspertus. 2020 m. K. Gurjazkaitė inicijavo pirmąjį užtvankos griovimą Lietuvoje.

„Tikiuosi, kad Lietuva ir kitos šalys žengs svarbius žingsnius, jog būtų atkurtos laisvai tekančios upės, bus atliekami reikiami tyrimai ir planai, pašalinta daug nereikalingų užtvankų ir barjerų, blokuojančių mūsų upes. Norint spręsti visuotines aplinkos problemas mums reikia drąsos ir ryžto keistis. Iš pradžių tai gali atrodyti sunku, tačiau aš tikiu, kad šie pokyčiai mums suteiks šviesesnę ir laimingesnę ateitį, kurioje žmonės ir gamta gali egzistuoti kartu“, – sako Lietuvos permainų ambasadorė Karolina Gurjazkaitė.

Su visais „Rimi Baltic Sustainability Awards“ apdovanojimų finalininkais ir nugalėtojais galite susipažinti apdovanojimų interneto svetainėje www.balticsustainabilityawards.eu.

Konkursą organizavo inovacijų valdymo bendrovė „Helve“ kartu su pagrindiniu partneriu „Rimi Baltic“. Renginį taip pat rėmė „Dokobit“, „PwC“ ir bankas „Citadele“. Renginio informaciniai rėmėjai – portalas „Delfi“ ir lauko reklamos bendrovė „Clear Channel“.

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
2021-12-10 11:06