LSMU imasi lyderystės kurortologijos srityje: telks reabilitacijos įstaigas, plėtos mokslo tyrimus

Kurortologijos moksliniams tyrimams įgyvendinti telkiamas tarpsektorinis bendradarbiavimas. Po diskusijos apie kurortologijos mokslinių tyrimų plėtrą, suburtos Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektoriaus prof. Rimanto Benečio iniciatyva, bus pasirašyta trišalė bendradarbiavimo sutartis.

Diskusijai susibūrė platus įvairių sričių atstovų ratas. Kurortologijos ateities perspektyvas drauge aptarė reabilitacijos srityje dirbantys LSMU mokslininkai, kurortinių miestų savivaldybių, Lietuvos kurortų asociacijos, Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos atstovai.

Susitikime dalytasi mintimis dėl kurortologijos mokslinių tyrimų plėtros, naujų mokslinių iniciatyvų, mokslo įrodymais grįstų natūralių gamtinių veiksnių pritaikomumo visuomenei ir bendradarbiavimo galimybių kurortologijos srityje.

LSMU rektorius prof. Rimantas Benetis pabrėžė, jog, siekiant plėtoti Lietuvos kurortinius veiksnius, aktualius kurortologijos mokslinius tyrimus, pavienių asociacijų iniciatyvų nebepakanka. LSMU, sėkmingai kaupiantis mokslo įrodymais grįstos kurortologijos patirtis, imasi lyderystės vienyti šias pastangas, telkti mokslinį, praktinį bei reabilitacijos ir gydymo įstaigų potencialą.

„Būtina sujungti mokslininkų pastangas, kad kurortologija įgytų svaresnį, platesnį mokslo įrodymais grįstą gamtinių gydomųjų veiksnių poveikio taikymą kasdienėje reabilitacijoje“, – kalbėjo LSMU rektorius.

Pasak LSMU Reabilitacijos klinikos vadovo prof. Raimondo Kubiliaus, daugelyje Europos šalių kurortiniai veiksniai pripažįstami terapiniais, jų taikymas kai kur visiškai arba iš dalies valstybės kompensuojamas, kurortologija kaip sveikatinimo rūšis yra tapusi svarbia medicininio turizmo dalimi.

Šiuo metu nemažai balneoterapijos, arba gydomųjų kurortinių įvairių veiksnių procedūrų, mokslinio praktinio potencialo telkiasi Rytų ir Centrinėje Europoje. Lietuva šios srities mokslo tyrimų atžvilgiu turi svarų įdirbį: jei kitose šalyse mokslo įrodymais grįstų kurortinių veiksnių tyrimų pradžia buvo šio amžiaus pirmasis dešimtmetis, tai Lietuvoje produktyviausi mokslinės kurortologijos metai prasidėjo jau praėjusio amžiaus 6–7 dešimtmečiais ir tęsėsi bemaž 30 metų.

Vėliau, po ilgokos pertraukos, moksliniai tyrimai LSMU Reabilitacijos klinikoje atnaujinti, buvo atliekami kurortinių veiksnių įtakos sveikatai tyrimai. Universitetas iki šiol išlaiko akademinę lyderystę plėtojant kurortologiją.

Lietuvos kurortų asociacijos prezidentė Nijolė Dirginčienė ir Nacionalinės sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacijos prezidentas Artūras Salda susitikime patvirtino, jog asociacijos žada aktyviai prisidėti įgyvendinant ambicingus kurortologijos mokslo tyrimus.

Po diskusijos nuspręsta plėtoti tarpsektorinį bendradarbiavimą ir pasirašyti trišalę bendradarbiavimo sutartį, kuri padėtų sutelkti išteklius kurortologijos moksliniams tyrimams vykdyti.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos sveikatos mokslų universitetas
2022-01-14 15:06
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija