Seimo nario Žygimanto Pavilionio pranešimas: „Vienuolika JAV ir Europos Sąjungos parlamentarų atkreipia pasaulio dėmesį į gresiančią galutinę Baltarusijos okupaciją“

2022 m. sausio 24 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

JAV Kongreso, Europos Parlamento, Vokietijos Bundestago, Baltijos šalių, Airijos, Belgijos, Lenkijos, Ukrainos ir kitų svarbių valstybių parlamento nariai, siekiantys demokratinės Baltarusijos vizijos, viešu kreipimusi į Europos Sąjungą ir JAV atkreipė dėmesį, kad Rusijos karinių pajėgų įvedimas į Baltarusiją ne tik kelia grėsmę Ukrainai, Lenkijai, Lietuvai, bet tuo pačiu „gali būti ir galutinio Baltarusijos okupacijos plano dalis“.

Kreipimosi autorių teigimu, „bet koks Rusijos karinių pajėgų pasilikimas nelegitimaus A. Lukašenkos režimo prašymu turėtų būti vertinimas kaip Baltarusijos okupacija, ir apie tai turi būti kalbama dabar vykstančiame JAV ir Europos Sąjungos dialoge su Rusija“. Taip pat sutinkama, kad ,,bet koks diplomatijos sprendimas dėl galimos Rusijos agresijos prieš Ukrainą atgrasymo neturi vykti Baltarusijos nepriklausomos ir demokratinės ateities sąskaita“.

Laikinosios parlamentinės grupės „Už demokratinę Baltarusiją“ pirmininkas ir vienas iš pareiškimo iniciatorių ambasadorius Žygimantas Pavilionis teigia, kad šio pareiškimo tikslas – atkreipti demokratinio pasaulio lyderių dėmesį ne tik į precedento istorijoje šiuo metu A. Lukašenkos prašymu vykstantį Rusijos kariuomenės įvedimą į Baltarusiją, bet ir į galimai daugiaplanę, nusikalstamą Putino agresiją ne tik prieš Ukrainą, bet ir Baltarusijos laisvę.

„Vakarų lyderiams svarbu nepadaryti lemtingų klaidų įsitraukiant į Putino primestą agresijos ir šantažo žaidimą prieš Ukrainą kartu priimant ir primestas žaidimo taisykles ar net tikslus platesniame nei Ukraina regione – tiek dėl „Nord Stream2“, tiek dėl atvirų durų politikos ar karinio buvimo regione, tiek dėl baltarusių laisvės, kurios negalime leisti atimti Putinui nelegitimaus Lukašenkos kvietimu“, – teigia Ž. Pavilionis.

Seimo narys ragina Vakarų politikus imtis dar griežtesnio atsako Kremliaus režimo nusikalstamiems veiksmams ir parodyti vienybę, atsakant į Rusijos agresiją: „Putinas jau seniai peržengė visas įmanomas raudonas linijas ir už tai jis seniai privalėjo atsakyti, todėl Vakarų ateities politika turi būti ne nauji Miuncheno suokalbiai su Putinu, bet kad ir labai pavėluotas, bet griežtas ir proporcingas atsakas į visus iki šiol padarytus ir iki šiol daromus nusikaltimus, taip pat aiški ir nedviprasmiška pačių Vakarų politika, nes chaosas prasideda tik ten, kur mes patys tokios politikos neturime.“

Ambicingesnės Vakarų politikos baltarusių laisvės, Rusijos ir visos Rytų politikos klausimai, Seimo laikinosios parlamentinės grupės „Už demokratinę Baltarusiją“ pirmininko teigimu, bus keliami ir Seime kovo mėnesį organizuojamoje trečiojoje tarptautinėje Kalinausko konferencijoje, kurioje dalyvaus svarbiausi baltarusių laisvės lyderiai iš Vašingtono, Briuselio, Paryžiaus, Berlyno, Londono, Vienos, Varšuvos, Prahos, Stokholmo, Rygos, Talino, kitų laisvo pasaulio sostinių, ir, žinoma, Vilniaus ir pačios Baltarusijos. 

Pareiškimo tekstas (anglų kalba)

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-01-24 13:57
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal