Tarptautinė aktyvistų ir menininkų komanda ragina V. Sinkevičių atsilaikyti prieš žvejybos pramonininkų spaudimą

Tarptautinė menininkųaktyvistų grupė „Boa Mistura“, Vilniuje ant devynaukščio nutapę didžiulę freską su jūrų gyventojais, laišku kreipėsi į eurokomisarą Virginijų Sinkevičių – kviečia užkirsti kelią perteklinei ir jūrų dugną niokojančiai žvejybai Europos vandenyse. Vandenynų apsaugos organizacijos „Our fish“ teigimu, dabar yra kritinis momentas, nuo kurio priklauso tolimesnis vandenų ekosistemos ir klimato pokyčių likimas.  

„Būtina imtis konkrečių veiksmų, kad apsaugotume vandenyną ir taip apsaugotume nuo jo priklausančią gyvybę ir bendruomenes. Tai reiškia – mus visus. Kviečiame pradėti šiais, 2022 metais, užkertant kelią žvejybai, naikinančiai vandenyną“, – rašoma ispanų menininkų komandos „Boa Mistura“ laiške eurokomisarui.

Pasak tarptautinės nevyriausybinės organizacijos „Our Fish“, aktyviai kovojančios už vandenynų ekosistemos išsaugojimą ir inicijavusios minėtą freską, atstovės Rebeccos Hubbard, dabar yra kritinis momentas, kai nuo eurokomisaro V. Sinkevičiaus ir Europos Komisijos veiksmų priklauso tolimesnis jūrų ir tuo pačiu kardinalių klimato pokyčių likimas. „Europos Komisija šiuo metu rengia „Žuvų išteklių išsaugojimo ir jūrų ekosistemos apsaugos veiksmų planą“, kuris yra 2030 m. ES biologinės įvairovės strategijos dalis. EK atstovai ką tik baigė tikslines konsultacijas, per kurias gavo daugiau nei 90 išsamių atsakymų situacijai įvertinti. Tačiau žvejybos pramonė aršiai priešinasi būtiniems pokyčiams, viliamės, kad EK sugebės atsilaikyti prieš šį spaudimą ir imtis būtinų veiksmų“, – sako R. Hubbard.

Ši ispanų menininkų ir „Our Fish“ socialinė akcija toli gražu ne vienintelė, raginanti imtis pokyčių – pernai gruodį nevyriausybinės organizacijos „Oceana“, „Seas At Risk“, „Our Fish“, „WeMove Europe“, „Whale and Dolphin Conservation“, „Environmental Justice Foundation“ lietuviui eurokomisarui V. Sinkevičiui įteikė knygą su iškylančiais paveiksliukais, kurioje EK nariai Sinkevičius ir Timmermans leidžiasi į nuotykius vandenyne. Knyga sukurta pagal populiarų filmą „The Life Aquatic“, kuriame pasakojama apie garsaus vandenynų tyrinėtojo ir gamtosaugininko Jacques-Yves Cousteau darbus. Taip pat buvo įteikta peticija, raginanti panaikinti dugninį tralavimą Europos vandenyse, kurią pasirašė 150 tūkst. europiečių.

Kaip yra minėjusi R. Hubbard, nepaisant to, jog ES jau buvo susitarusi dėl priemonių, skirtų jūrų ekosistemoms atkurti ir biologinės įvairovės nykimui sustabdyti, jai nepavyko jų įgyvendinti iki numatyto termino: sustabdyti perteklinę žvejybą planuota iki 2015 m. arba vėliausiai 2020–ųjų.

„Europos jūrose žvejyba daugelį dešimtmečių yra intensyviausia pasaulyje, dėl to jų ekosistemos yra pasiekusios kritinę ribą. Pernai skelbtais mokslininkų duomenimis, pramoninės žvejybos metu jūrų dugnu tempiami (traluojami) žuvų tinklai praveria anglies dvideginio saugyklas, kurios laikytų jį tūkstantmečius, ir per metus į orą paleidžia jo tiek pat, kiek išskiria visa aviacijos industrija. O Europos jūrose vadinamojo tralavimo apimtys didžiausios pasaulyje“, – pažymi „Our Fish“ atstovė.

Pasaulyje garsių ispanų menininkų freska „Vandenynų širdies plakimas“ vieną Vilniaus Karoliniškių devynaukštį papuošė pernai metų gruodį. 300 kv. m. ploto paveikslą menininkai nutapė vos per savaitę, atlaikius šaltų, vėjuotų ir drėgnų orų iššūkius.

Freskos kūrimo vaizdo įrašas:

https://youtu.be/9YCARRDbgSM

---

„Boa Mistura“ laiškas Virginijui Sinkevičiui:

Gerbiamas eurokomisare Virginijau Sinkevičiau,

 

į Vilnių iš Madrido buvome atkeliavę tam, kad čia nupieštume didžiulę freską „Vandenynų širdies plakimas“.

 

Mes esame gatvės menininkų komanda pavadinimu „Boa Mistura“, kuris reiškia „geras mišinys“. Tai atspindi mūsų įvairialypę patirtį ir kūrybinius kelius. Didžiulių lauko meno kūrinių esame sukūrę visame pasaulyje – tam, kad į miesto gatves atneštume daugiau grožio, perteiktume svarbias žinutes, suvienytume žmones.

 

Niekas taip nesieja žmonių kaip vandenynas. Jis yra visos mūsų planetos gyvybės šaltinis, gaminantis pusę deguonies, kuriuo kvėpuojame. Vandenynas yra puikus biologinės įvairovės rezervuaras, antra pagal dydį anglies dvideginio saugykla Žemėje, sugerianti daugiau nei 90 % žmogaus sukurtos šilumos. Be vandenyno vėsinamojo poveikio pasaulinė temperatūra būtų 35-iais laipsniais šiltesnė – t.y. visi būtume jau mirę...

 

Jūros būtybių freska Vilniuje vaizduoja vandenyną kaip planetos širdį. Be sveiko vandenyno negalime turėti sveikos planetos – nei širdies, nei gyvybės. Mūsų freska Vilniuje yra mūsų žinia pasauliui: „Išsaugokite vandenyną, kad išsaugotumėte klimatą“.

 

Ant sienos matomi nutapyti banginiai, žuvys ir kiti vandenyno padarai, kuriuos apglėbusios laiko rankos, išreiškiančios meilę ir pagarbą, kurią žmonės turėtų jausti vandenynams. Tai dovana ir žinutė ne tik vilniečiams, bet ir visiems planetos žmonėms. Mums reikia, kad žmonės visame pasaulyje suprastų, jog sveikas vandenynas yra labai svarbus sveikai planetai ir klimato veiksniams.

 

Kodėl Vilnius? „Vandenyno širdis“ turi ypatingą žinią Jums, kaip aplinkos, vandenynų ir žuvininkystės eurokomisarui: Europos žuvų ir vandenynų gyvenimo ateitis – Jūsų rankose. Tai gera linija komunikacijai socialinėje žiniasklaidoje, tačiau būtina imtis konkrečių veiksmų, kad apsaugotume vandenyną ir taip apsaugotume nuo jo priklausančią gyvybę ir bendruomenes. Tai reiškia – mus visus.

 

Kviečiame pradėti šiais, 2022 metais, užkertant kelią žvejybai, naikinančiai vandenyną. Tam turi būti numatytas sklandus perėjimas tiems, kurie priklauso nuo žvejybos. Nutraukdami destruktyvią ir besaikę žvejybą bei atkurdami vandenyno sveikatą pageriname žmonijos ateities galimybes. Tai skamba beprotiškai, bet tai pastatyta ant kortos, o Jūs, būdami ypatingoje pozicijoje, galite imtis realių veiksmų. Mes ir toliau skleisime žinią, o Jūsų prašome pristatyti veiksmus.

 

Pagarbiai

„Boa Mistura“ komanda

Madridas, Ispanija

Pranešimą paskelbė: UAB ADVERUM
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal