Specialiųjų tyrimų tarnyba mini 25-ąsias įkūrimo metines

Šiandien, vasario 18 d., Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) mini 25-erių metų įkūrimo sukaktį. 1997 m. vasario 18 d. Vyriausybės nutarimu STT įsteigta reaguojant į korupcijos mastą šalyje ir įtvirtinant kovos su korupcija prioritetą.

 

Nuo įkūrimo pradžios trejus metus Tarnyba veikė prie Vidaus reikalų ministerijos, o po 2000 m. gegužės 2 d. Seimo priimto Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnybos įstatymo, įtvirtintas Tarnybos nepriklausomumas nuo vykdomosios valdžios. STT tapo nepriklausoma antikorupcinė institucija Lietuvoje, kuri atskaitinga Prezidentui ir Seimui. STT veikla apima keturias kryptis – korupcinių nusikaltimų tyrimą, korupcijos prevenciją, analitinę antikorupcinę žvalgybą ir antikorupcinio sąmoningumo didinimą.

 

Per 25-erius STT veiklos metus stebimas ryškus organizacijų požiūrio į korupciją ir skaidrios aplinkos kūrimą pokytis. Mažėja tolerancija korupcijai, dažniau identifikuojamos galimos korupcijos rizikos, ieškoma būdų, kaip jų išvengti. Prie šio pokyčio prisidėjo korupcijos prevenciją stiprinantys teisės aktai, STT analitinė ir metodinė pagalba, didėjantis pačių piliečių iniciatyvumas bei sąmoningumas, tokios iniciatyvos, kaip „Skaidrumo akademija“, antikorupcinis hakatonas, gausėjantis ir stiprėjantis organizacijų, norinčių kurti skaidresnę aplinką, ratas. Privataus sektoriaus atstovai taip pat žengia į priekį vis dažniau diegdami skaidrios aplinkos standartus, siekiant išvengti reputacijos rizikų. O šiais metais įsigaliojęs naujasis Korupcijos prevencijos įstatymas pakeitė beveik 20 metų galiojusį korupcijos prevencijos reglamentavimą, kuris sudarys galimybes sisteminei, o ne fragmentiškai korupcijos prevencijai šalyje.

„Man yra didžiulė garbė ir kartu atsakomybė vadovauti Tarnybai ir jos žmonėms tokiu metu, kai STT, kaip institucija, yra matoma, girdima, gerbiama, jos įsiklausoma, kuri pripažįstama už Lietuvos ribų ir pateikiama kaip pavyzdys kitiems. Ir tai tik profesionalios komandos dėka. Kiekvienam iš savo kolegų ir bendrai visai Specialiųjų tyrimų tarnybai linkiu kasmet sukaktį minėti būnant aukščiausiame savo pasiekimų taške“, – sako STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

Šiuo metu STT dirba 274 pareigūnai ir darbuotojai. Valstybės pareigūnams suteikiami tarnybiniai agentų rangai. STT centrinė būstinė yra Vilniuje, veikia teritorinės valdybos Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose, kurios yra atsakingos už veiklą visuose šalies regionuose, į jas gali kreiptis kiekvienas asmuo su pranešimu apie korupciją.

Kviečiame žiūrėti STT pareigūnų sukurtą vaizdo įrašą.

Vaizdo įrašą parsisiųsti galima čia.

Pranešimą paskelbė: Specialiųjų tyrimų tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-02-18 09:16
Politika, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal