Seimas svarstys siūlymą įteisinti „šeimos darželius“

2022 m. kovo 31 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Seimas pradėjo svarstyti Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen pristatytas Išmokų vaikams įstatymo pataisas (projektas Nr. XIVP-844), kuriomis siekiama leisti auklėtojui vykdyti ikimokyklinio amžiaus vaikų priežiūrą, o tėvų (globėjų) patirtas išlaidas iš dalies kompensuoti valstybės lėšomis.

Seimo vadovė priminė, kad šis projektas yra vienas iš jos teikiamų šeimų paketo sudedamųjų dalių. „Priminsiu, kad šeimų paketo esmė – padėti visoms šeimoms auginti vaikus, siekti karjeros, kurti savo veiklas, plėsti vaikų priežiūros ir pagalbos tėvams, auginantiems vaikus, formų įvairovę bei suteikti tėvams galimybę derinti darbą, karjerą ir, žinoma, vaikų auginimą“, − sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Šiuo metu įstatymai numato, kad ikimokyklinio amžiaus vaikai gali būti prižiūrimi tik šeimose arba darželiuose, tačiau įstatymų teisės aktai nereglamentuoja atvejų, kai vaikui vietos darželyje nelieka. Tėvai (globėjai) turi galimybę samdyti auklę, bet teisiškai auklėtojo statusas nėra įtvirtintas.

„Pagal projektą auklėtojai ar auklės teiktų ne vaikų ugdymo paslaugas, o tik padėtų tėvams prižiūrėti vaikus. Auklėtojų samdymo išlaidos būtų iš dalies kompensuojamos tėvams“, − pažymėjo Seimo Pirmininkė. Ji atkreipė dėmesį, kad šia iniciatyva nesiūloma steigti naujų privačių vaikų ugdymo įstaigų.

Pagal projektą, auklėtojas būtų apibrėžiamas kaip asmuo, kuris už atlygį vienu metu prižiūri ne daugiau kaip 5 ikimokyklinio amžiaus vaikus teisėtai valdomose gyvenamosios paskirties patalpose.

Teikiamomis pataisomis siūloma nustatyti, kad auklėtojo prižiūrimų vaikų tėvams ar globėjams išlaidos už vaikų priežiūrą būtų kompensuojamos mokant vaiko priežiūros kompensacinę išmoką. Šios išmokos dydis siektų 50 proc. sumokėto auklėtojui atlygio, bet ne daugiau kaip 6 bazinės socialinės išmokos per mėnesį (šiuo metu tai sudaro 252 eurai).

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad šis sprendimas leistų išspręsti problemas, susijusias su darželių trūkumu Lietuvos didmiesčiuose ir kaimiškose vietovėse, užtikrintų realią pagalbą šeimoms, auginančioms vaikus, legalizuotų šiuo metu nelegaliai dirbančias aukles, paskatintų mokėti mokesčius ir užtikrinti savo socialines garantijas. Asmuo, esantis vaiko priežiūros atostogose, arba pensininkas, prižiūrintis, savo anūką (-us), galėtų savo ar kliento namuose priimti dar kelis savo kaimynų, draugų ar pažįstamų vaikus ir juos prižiūrėti.

Pasak Seimo Pirmininkės, šis projektas leistų padėti ir nuo karo bėgantiems pabėgėliams iš Ukrainos, nes jokie ypatingi kvalifikaciniai reikalavimai auklėtojams projekte nenumatyti. „Pabėgėliai taip pat galėtų teikti šias paslaugas, gautų legalių pajamų ir visas socialines garantijas“, − tikino V. Čmilytė-Nielsen.

Po pristatymo už teisės akto pakeitimus balsavo 111 Seimo narių, prieš − 1, susilaikė 6 parlamentarai. Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Socialinių reikalų ir darbo komitete, o papildomais – Biudžeto ir finansų bei Švietimo ir mokslo komitetuose. Seimas taip pat nusprendė dėl šio projekto prašyti Vyriausybės išvados. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti gegužės 24 d.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
2022-03-31 11:40