LVŽS frakcijos nariai siūlo skirti nemokamus pietus visiems pradinukams

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos nariai Rimantė Šalaševičiūtė, Deividas Labanavičius, Aušrinė Norkienė ir Aurelijus Veryga registravo įstatymo projektą, kurio tikslas – skirti nemokamus pietus visiems pradinių klasių mokiniams, kurie mokosi mokyklose pagal pradinio ugdymo programą, nevertinant šeimos gaunamų pajamų.

Tikimasi, kad nemokamas maitinimas visiems priešmokyklinių ir pradinių klasių vaikams sumažins socialinę bei emocinę atskirtį tarp pradinių klasių moksleivių. Taip pat būtų ugdomi teigiami moksleivių mitybos įpročiai ir užtikrinamas tinkamas moksleivių mitybos režimas.

„Šiuo metu nemokamus pietus gauna pirmų ir antrų klasių pradinukai. Mes siūlome nemokamai maitinti visus pradinukus, t. y. ir trečiokus, ir ketvirtokus. Tokiu būdu ugdysime sveikos mitybos įpročius, valgymo kultūrą bei atsakomybę už nesuvalgytą maistą. Be to, valstybei tai nebus didelė finansinė našta“, – sako R. Šalaševičiūtė.

LVŽS frakcijos narių teigimu, pradinių klasių moksleivių skaičius tendencingai mažėjo nuo 150 tūkst. (2009 m.) iki 116 tūkst. (2020 m.). Manoma, kad valstybės biudžeto išlaidos nemokamiems pietums visiems pradinukams ženkliai nepakis. Stebint demografinę padėtį Lietuvoje prognozuojama, kad pradinių klasių moksleivių skaičius artimiausiu metu ir toliau mažės, todėl šios išlaidos nedidės, nepaisant metinės infliacijos.

Šiuo metu trečiose ir ketvirtose klasėse viso mokosi 58221 moksleiviai.

Anot R. Šalaševičiūtės, nuo 2008 m. pagal priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas visi mokomi vaikai turėjo teisę  į nemokamus pietus. Vėliau atėmus šią teisę, tik nuo praėjusių metų buvo etapais pradėtos įgyvendinti nemokamo maitinimo programos. Ir tik nuo šių metų rugsėjo 1 d. nemokamai maitinami priešmokyklinio amžiaus bei pradinio – pirmų ir antrų klasių moksleiviai. Tuo tarpu trečiųjų ir ketvirtųjų pradinių klasių moksleiviams nesuteikta teisė gauti nemokamus pietus.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga
2022-03-31 11:43
Švietimas ir mokslas, Politika