Seimas patobulino sankcijų įgyvendinimo mechanizmą

2022 m. balandžio 19 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 Seimas priėmė naują Tarptautinių sankcijų įstatymo redakciją, kuria siekiama tobulinti sankcijų (ribojamųjų priemonių) įgyvendinimo mechanizmą.

„Pasikeitusi geopolitinė situacija iš esmės pakeitė sankcijų taikymo apimtis tiek jų įvairovės, tiek subjektų, kuriems taikoma, tiek sektoriams kuriems taikoma aspektais. Reaguojant į šiuos pasikeitimus tarptautiniu (ir ES) mastu būtina peržiūrėti ir sankcijų įgyvendinimo modelį Lietuvoje“, − pažymi iniciatoriai įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Priimtomis pataisomis nutarta sankcijų įgyvendinimo modelį papildyti laikinojo administratoriaus institutu, sudaryti galimybę įšaldytą turtą realizuoti paverčiant jį kita turto rūšimi, kai ekonomiškai racionaliausia būtų jo nesaugoti, o paversti piniginėmis lėšomis, kurios būtų saugomos depozitinėje sąskaitoje.

Kartu nuspręsta keisti į sankcijų įgyvendinimą įsitraukusių institucijų veikimo modelį, sustiprinti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vaidmenį įgyvendinant sankcijas, ypač kiek tai susiję su naudos gavėjų ir su jais susijusių fizinių bei juridinių asmenų identifikavimu.

„Per pastarąjį mėnesį Europos Sąjungai įvedus neregėto masto sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, bet Lietuvoje pradėjus jas įgyvendinti pastebėta, kad būtina tobulinti ir efektyvinti sankcijų įgyvendinimo mechanizmą ir stiprinti tarpinstitucinį koordinavimą“, − anksčiau yra sakęs užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis.

Už naują įstatymo redakciją (projektas Nr. XIVP-1490(2) balsavo 126 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 3 parlamentarai.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-04-19 14:48
Politika
pasidalinti
atgal