Lietuvoje įkūrė nuotolinę Ukrainos mokyklą – nuo karo pabėgę vaikai galės mokytis pagal ukrainietišką švietimo programą

Rusijos karas Ukrainoje kelia didelių iššūkių nuo jo bėgantiems moksleiviams – jų mokymosi procesas sutriko, o priimti tūkstančius naujų moksleivių sudėtinga ir Lietuvai bei kitoms priimančioms šalims. Reaguojant į tokią situaciją lietuviai ėmėsi iniciatyvos ir įkūrė „Ukrainos mokyklą“ internete (www.ukrainianschool.eu), kurioje nuotoliniu būdu pamokas ves mokytojai iš Ukrainos pagal ukrainiečių švietimo programą. Gyventojai ir socialiai atsakingas verslas prašomi paremti šią iniciatyvą.

„Dėl Rusijos invazijos iš Ukrainos pabėgo jau daugiau kaip 5 mln. gyventojų. Skaičiuojama, kad apie 20-30 proc. pabėgėlių – mokyklinio amžiaus vaikai, vien Lietuva jų priglaudė jau apie 15 tūkstančių. Mūsų ir kitų priimančių šalių švietimo sistemoms tai – rimtas iššūkis, nes mokyklų galimybės greitai priimti tiek naujų moksleivių – ribotos, yra ir kalbos barjeras, skiriasi ugdymo programos. Tai paskatino ieškoti sprendimo, kaip užtikrinti, kad nuo karo bėgantys moksleiviai galėtų tęsti mokslus. Taip ir gimė nuotolinės Ukrainos mokyklos idėja“, – pasakoja vienas iš iniciatorių, VšĮ „Ukrainos mokykla“ direktorius bei švietimo startuolio „Digiklasė“ bendraįkūrėjas Mantas Stonkus.

„Į Vilnių jau atvyko daugiau nei 4 tūkstančiai nuo karo bėgančių moksleivių iš Ukrainos. Siekiame pagal galimybes integruoti juos į mokyklas, sudaryti sąlygas tęsti mokslus, kai kur - net ir ukrainiečių kalba. Tačiau tai vis tiek negali atstoti jų pačių švietimo sistemos. Todėl sveikiname vilniečių iniciatyvą sukurti nemokamą nuotolinę Ukrainos mokyklą, kuri leistų ukrainiečiams mokytis pagal jų švietimo programą, gimtąja kalba. Juolab, kad Vilniuje startuojanti Ukrainos mokykla yra tarptautinis projektas – joje gali mokytis ukrainiečiai moksleiviai iš bet kurios Europos šalies“, – sako EDU Vilnius vadovė Unė Kaunaitė.

Įkvėpė priglaustos šeimos pavyzdys

Anot M. Stonkaus, tokiam žingsniui įkvėpė jo draugo priimta nuo karo pabėgusi ukrainiečių šeima, kurioje augantis moksleivis neturi galimybės tęsti mokslų Lietuvoje. „Supratome, kad jo atvejis – ne vienintelis, o šalyse, kurios priėmė šimtus tūkstančių moksleivių, užtikrinti švietimo tęstinumą – dar sudėtingiau“, – sako M. Stonkus.

 M. Stonkaus teigimu, prie nuotolinės Ukrainos mokyklos steigimo idėjos iškart sutiko prisidėti „Digiklasės“ kūrėjai, kurie yra išvystę bene moderniausią nuotolinių pamokų įrankį Europoje ­– „Memby“ platformą.

„Kai sulaukėme Manto kvietimo prisidėti prie nuotolinės Ukrainos mokyklos kūrimo, net nesudvejojome. Ir tai – tik mažas indėlis palyginus su tuo, ką dėl visos Europos laisvės daro Ukraina“, – sako „Memby“ įkūrėjas ir vadovas Eimantas Bekėža. – „Tikime, kad mūsų turima platforma leis efektyviai mokyti ir mokytis ukrainiečiams, nes joje galima ne tik tiesiogiai vesti pamokas, bet ir užtikrinti moksleivių įtraukimą – tikrinti jų žinias, iškart gauti atsiliepimus, bendrauti ir pan. Pamokos taip pat įrašomos ir gali būti peržiūrimos kitu metu“.

Pamokas ves Ukrainos mokytojai

Visos pamokos Ukrainos mokykloje bus vedamos atestuotų mokytojų iš Ukrainos, pagal Ukrainos moksleivių švietimo programą. Tuo tikslu bendradarbiaujama su Ukrainos Vinicos mieste įsikūrusia gimnazija Artivon-Delfin.

„Esame dėkingi lietuviams už šią iniciatyvą, kuria vykdoma labai svarbi misija. Jau turime subūrę 24 atestuotų mokytojų komandą, kuri yra apmokyta ir veda nuotolines pamokas 1-11 klasių moksleiviams. Meldžiamės, kad karas baigtųsi kuo greičiau ir moksleiviai galėtų grįžti bei tęsti mokslus Ukrainoje, tačiau kol jis vyksta, esame pasiryžę daryti viską, kad užtikrintume kokybišką nuotolinį Ukrainos moksleivių švietimą“, – sakė Ukrainos Vinicos gimnazijos įkūrėjas Andriy Pizhevskiy.

Reikalinga gyventojų ir verslų parama

M. Stonkus pasakoja, kad šiuo metu nuotolinėje Ukrainos mokykloje jau užsiregistravo apie 1 tūkst. moksleivių. „Tikimės, kad dabar, paskelbus apie mokyklą viešai, moksleivių skaičius augs. Juolab, kad lankyti nuotolines pamokas gali Ukrainos moksleiviai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš kitų šalių – Lenkijos, Rumunijos, Moldovos, Vokietijos ar bet kurios kitos pasaulio šalies“, – sako M. Stonkus.

Paramą Ukrainos mokyklos projektui reiškia ir Vilniaus miesto savivaldybė. „Vilnius aktyviai remia Ukrainą

Anot jo, mokymasis Ukrainos mokykloje yra nemokamas. Vis tik, norima užtikrinti bent minimalias pajamas pamokas vedantiems mokytojams iš Ukrainos. Tuo tikslu įkurta VšĮ „Ukrainos mokykla“, kuri renka paramą.

„Esame paskaičiavę, kad šios mokyklos gyvybingumui užtikrinti, t.y. atlyginti mokytojams, reikia apie 15 tūkst. eurų per mėnesį. Kviečiame visus geros valios žmones, socialiai atsakingus verslus ir valstybines organizacijas paremti šią iniciatyvą, kad galėtume užtikrinti nemokamą Ukrainos moksleivių švietimą“, – kvietė M. Stonkus.

Paremti iniciatyvą galima pervedant paramą į VšĮ „Ukrainos mokykla“ sąskaitą banke „Swedbank“. Privatūs asmenys lėšas turėtų vesti į sąskaitą LT387300010171706832, organizacijos – į LT457300010171701468.

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-04-21 10:44
Švietimas ir mokslas
pasidalinti
atgal