Užsieniečių registracijos centre įtariama ilgalaikė seksualinė prievarta – kaltinamas centro darbuotojas

Vilniaus AVPK pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl  grupės užsieniečių, apgyvendintų viename iš užsieniečių registracijos centrų, galimo ilgalaikio seksualinio prievartavimo. Nusikaltimu įtariamas Raudonojo Kryžiaus organizacijos darbuotojas, dirbęs šiame centre psichologu, kai prievarta prasidėjo, vėliau perėjęs dirbti į Valstybės sienos apsaugos tarnybą (VSAT). Įtariamasis dirbo VSAT - kai dėl prievartavimo aukos kreipėsi į policiją.

Nukentėjusieji teigia, jog prievarta vykusi tiek jų gyvenamosiose patalpose, tiek konsultacijų kabinete.

Jis man sakė, kad gali liepti migracijai grąžinti mane namo, o gali ir padėti man pasilikti, todėl turiu paklusti jam,“ – pasakojo vienas iš jaunuolių.

Buvau įsitikinęs, kad jis yra labai galingas pasienio pareigūnas, jis ir rengdavosi panašiai, aš nemoku anglų kalbos, negalėjau suprasti, kokias pareigas jis užima, bijojau jam pasipriešinti, jis žadėjo sutvarkyti „kaip reikia“ mano dokumentus“.

„Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centrą“ ir „Sienos grupę“, teikiančius pagalbą pažeidžiamiems migrantams bei prekeivių žmonėmis bei seksualinio smurto aukoms, ypatingai neramina šioje istorijoje tai, jog galimas prievartautojas, dirbdamas vienoje iš didžiausių humanitarinės pagalbos organizacijų, turėjo nekontroliuojamą prieigą prie pažeidžiamų migrantų grupių.

Raginame Lietuvos valstybę atsakingai ištirti pareikštus kaltinimus dėl įvykių uždarame užsieniečių registracijos centre, o svarbiausia – suteikti bendradarbiaujančioms su teisėsauga aukoms saugų būstą, apsaugoti jas nuo poveikio ir žeminimo bei organizuoti reikalingą profesionalią pagalbą.

Neseniai vykusiame darbo grupės nelegalių migrantų reikalams koordinuoti pasitarime, kuriam vadovauja LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, su palengvėjimu konstatuota, jog „migrantų gyvenimo sąlygos centruose vis gerėja, jų skaičiai vis mažėja, nebelieka jokio pagrindo NVO sektoriui daugiau nerimauti“. Tačiau, ši situacija atskleidžia iki šiol nutylimą problemą pabėgėlių stovyklose, kurios mąstai gali būti smarkiai didesni.

Statistikos departamento duomenimis, 2021 m. per pusmetį nereguliariais kanalais į Lietuvą miškais ir pelkėmis iš Baltarusijos atvyko 4326 žmonės. Pradžioje jie buvo skubiai apgyvendinti įvairiose Lietuvos vietose, vėliau – perkelti į šiuo metu veikiančius penkis užsieniečių registracijos centrus. Šiuo metu ten vis dar gyvena 2797 migrantai.

Kovos su prekyba žmonėmis centras (KOPŽI), vadovė Kristina Mišinienė, tel. (8-671) 32147

Humanitarinės pagalbos savanoriai „Sienos grupė“ , Vuk Vukotic, tel. (8-633) 76282

Pranešimą paskelbė: Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras (KOPŽI)
2022-04-26 08:00