Doktorantai mokslą populiarina ir kavinėse

Lietuvos mokslininkai kasmet padaro daugybę atradimų, kurie keičia pasaulį. Tačiau šie mokslininkų pasiekimai dažnai lieka visuomenės nė nepastebėti, nes mokslininkai nesugeba jų tinkamai pristatyti, o visuomenė – nelabai ir domisi, kas ir kaip vyksta tuose institutuose ir universitetuose, kur gimsta pačios revoliucingiausios mokslo idėjos, atliekami tyrimai ir eksperimentai.

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga (LJMS) skelbia konkursą doktorantams „Tyrėjų Grand Prix“. Jame bus vertinami ne patys ryškiausi mokslo laimėjimai, bet – mokslininkų gebėjimai pristatyti savo idėjas visuomenei.

„Siekiame, kad šis renginys būtų ir mokslas, ir pramoga“, – pasakoja viena iš konkurso iniciatorių, Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Elektronikos fakulteto lektorė Dovilė Kurpytė-Lipnickė.

Akademinė visuomenė rengia konkursus, kuriuose vertinami mokslo pasiekimai, yra įvairių vertinimų ir apdovanojimų. Mokslų akademija skiria stipendijas už mokslo pasiekimus.

Tačiau, anot D. Kurpytės-Lipnickės, „Tyrėjų Grand Prix“ tikslas yra kitoks.

„Norime, kad plačioji visuomenė išgirstų, susipažintų ir suprastų, ką mokslininkai veikia, kokius mokslinius darbus rašo“, – pabrėžia VILNIUS TECH informatikos ir elektronikos inžinierė.

Svarbiausia – išmokti visuomenei pristatyti pasiekimus

Konkurse dalyvausiantys doktorantai ne tik varžysis dėl pagrindinio prizo, tačiau mokysis tokių dalykų, kaip komunikacija, retorika, bendravimas su žiniasklaida, gebėjimai populiariai pristatyti visuomenei sudėtingus mokslinius tyrimus.

LJMS jau kviečia doktorantus užpildyti anketą ir atsiųsti trumpą filmuotą medžiagą. D. Kurpytė-Lipnickė pabrėžia, kad teikiant paraišką nereikia sukti galvos dėl pirminio pristatymo patrauklumo. Tai tarsi pradinė medžiaga, kurios metu svarbu pateikti idėją.

Toliau mokslininkai dalyvaus dirbtuvėse, mokydamiesi viešo kalbėjimo, bendravimo su žurnalistais ir, grupėse su kitais mokslininkais, ieškos sprendimų: kaip patraukliau ir populiariau visuomenę supažindinti su savo moksliniu darbu.

Viena užduotis doktorantams bus – savo disertacijas pristatyti kavinėse.

„Tuo metu ten būsiantys atsitiktiniai lankytojai sužinos apie mokslo laimėjimą, o savo darbą pristatantis mokslininkas galės pamatyti jų reakciją ir įvertinti gaunamą grįžtamąjį ryšį“, – pasakoja VILNIUS TECH dėstytoja.

Ji svarsto, kad kavinės svečiai galbūt susipažins su jiems visiškai nežinomu, negirdėtu dalyku, o galbūt – pristatymas juos paskatins papildomai pasidomėti išgirsta žinia ar moksliniu atradimu.

Pristatymui – 4 minutės

Galiausiai, „Tyrėjų Gran Prix“ vainikuos galutinis konkurso etapas. Į finalą patekę doktorantai komisijai ir salėje susirinkusiems žiūrovams per 4 min. turės pristatyti savo idėją.

Doktorantų disertacijos konkurse suskirstytos į 7 mokslo sritis. Tai – technologijos, medicina ir sveikata, gamtos mokslai, žemės ūkis, socialiniai mokslai, humanitariniai mokslai ir menai.

Komisija, kurią sudarys mokslininkas, komunikacijos specialistas ir žurnalistas vertins ne vien mokslinio darbo vertę, bet ir tai, kaip sekėsi jį pristatyti visuomenei. Nors galiausiai „Tyrėjų Grand Prix“ nugalėtoją rinks visi baigiamojo renginio dalyviai.

„Mes labai norime, kad žurnalistai ir visuomenė suprastų mokslą ir mokslininkus, o mokslininkai mokytųsi populiarinti mokslą savo įdomiais pranešimais ir straipsniais, kurie nebūtų skirti vien specializuotiems mokslo leidiniams“, – pastebi D. Kurpytė-Lipnickė.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus Gedimino technikos universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-04-29 11:00
Švietimas ir mokslas, Žiniasklaida, viešieji ryšiai
pasidalinti
atgal