Seimo Pirmininko pavaduotojo Vytauto Mitalo pranešimas: „Diskusijos apie švietimą Seime dalyviai: finansavimo krepšelis skaitmeniniam mokymui – būtinas“

2022 m. gegužės 6 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 

Mokiniams patrauklų ir individualizuotą mokymą gali užtikrinti tik didesnis dėmesys skaitmeniniam mokymui bei mokytojų skaitmeninio raštingumo kompetencijoms, sutaria švietimo atstovai. Apie tai, kaip mokytojams sekasi ir kokių paskatų reikia, Seimo, Vyriausybės atstovai ir ekspertai kalbėjo diskusijoje „Mokytojų skaitmeninio raštingumo įgūdžiai popandeminiame pasaulyje“.

Diskusijos iniciatorius Seimo Pirmininko pavaduotojas, Švietimo inovacijų grupės pirmininkas Vytautas Mitalas pabrėžė, kad skaitmeninis mokymas – švietimo pokyčio raktas. Jis žada siekti, kad būtų priimti reikalingi sprendimai, jog informacinės technologijos būtų tarsi trečioji kalba mokyklose – persipynusi per dalykus, susidedanti iš skirtingų įgūdžių ir kompetencijų ugdymo.

„Deja, tenka pripažinti, kad mokytojų kvalifikacijos sistema vis dar yra apgriuvusi, ją reikia keisti ne skalpeliu, bet iš esmės. Mokytojų skaitmeniniams įgūdžiams didinti reikia paskatų – tiek minkštųjų priemonių, tokių kaip atgalinis ryšys ir įsitraukimas, tiek strateginių pokyčių. Skaitmeninis finansavimo krepšelis, mokytojų skaitmeninių kompetencijų ugdymas su mentorių pagalba, skaitmeninio raštingumo lygmenų pripažinimas – pokyčiai, kurių sieksime, kurie padės mokytojams žengti dar aukščiau“, – diskusijoje sakė V. Mitalas.

Šiais metais TAMO dienyne atliktoje  mokytojų apklausoje 72 proc. mokytojų teigė, kad per pandemiją jie pagerino skaitmeninio raštingumo įgūdžius. Beveik trečdalis mokytojų pabrėžė, kad skaitmeninės technologijos įgalina individualizuoti mokymą, skatina kūrybiškumą. Daugiau kaip pusė apklausoje dalyvavusių pedagogų skaitmenines priemones naudojo dažniau nei prieš pandemiją ir net 80 proc. sakė, kad skaitmeninės technologijos tapo neatsiejama jų darbo dalimi.

„65 proc. mokytojų savo skaitmeninius raštingumo įgūdžius įvertino gerai ir labai gerai, trečdalis įgūdžius vertina vidutiniškai arba prastai. Atmetimo skaitmeniniam mokymui po pandemijos nėra, ir tai labai svarbu. Tai tampa kasdieniu procesu, mišrus arba hibridinis mokymas nebėra kažkoks lozungas, taip ir dirbama“, – mokyklose naudojamoje TAMO platformoje atliktos mokytojų apklausos rezultatus apibendrino jos vadovas Edgaras Jasalinis.

Švietimo startuoliams atstovaujančios bendruomenės vadovas Šarūnas Dignaitis pabrėžė, kad pandeminis laikotarpis buvo tai, kas akseleravo skaitmenizaciją. Vis dėlto, anot jo, tebeišlieka didžiausia užduotis – nuolatinis mokytojų įgūdžių gerinimas ir pakankamo finansavimo šiam tikslui užtikrinimas.

„Mokytojas, besirenkantis tobulinti skaitmeninio raštingumo įgūdžius, turi gauti tam tikras kvalifikacijas. Vis pritrūksta finansavimo. Turi būti sudaryta tokia galimybė mokymosi platformoms, kad mokytojai galėtų išbandyti, kas tinka jiems – tam reikalingas finansavimo krepšelis skaitmeniniam ugdymui“, – diskusijoje sakė „EdTech Lithuania“ bendruomenės vadovas Š. Dignaitis.

Parlamentaras Vytautas Mitalas Seime yra įkūręs laikinąją Švietimo inovacijų grupę, kurios tikslas yra užtikrinti spartesnę technologijų ir inovacijų plėtrą, įteisinti informacinių technologijų kaip trečiosios kalbos diegimą mokyklose.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-05-06 14:17
Švietimas ir mokslas, Politika
pasidalinti
atgal