Elektroninės notarų paslaugos skinasi kelią į platesnę auditoriją

Pandemija, privertusi pakeisti įpročius, juos suformavo ilgam. Dažnas dabar mieliau renkasi nuotolines, laiką ir kaštus taupančias paslaugas. Būtent skaitmenizacijos procesai ženkliai palengvino tokių paslaugų prieinamumą. Ne išimtis ir Lietuvos notarų ekosistema. Nuo šiol sutartis ir teisinius dokumentus klientai galės pasirašyti nuotoliniu būdu.

Seimui priėmus Notariato įstatymo pataisas, atsirado galimybė išvengti kelionės į notarų biurą ir notarinius veiksmus atlikti namuose. Šį procesą paskatino sulėtėjęs notarų darbas COVID-19 pandemijos metu. Virtualios eilės ar vėlavimai patvirtinti sandorius – tai tik dalis keblumų, kuriuos iššaukė apribojimai.

Sparčiai tobulėjančios informacinių technologijų priemonės leido įgyvendinti teisinės aplinkos skaitmeninimą. Prie naujausių tendencijų diegimo notariniams veiksmams supaprastinti prisidėjo startuolis „iDenfy. Kibernetinio saugumo paslaugas teikianti įmonė užtikrins patikimą asmens tapatybės nustatymą nuotoliniu būdu, įgalinantį notarinius procesus Lietuvoje.

Alternatyva notarų biurams

Dalis pasiruošimų notariniams veiksmams jau vykdavo virtualioje erdvėje. Dabar lietuviai gali atlikti dar daugiau notarinių veiksmų. Jei anksčiau notarai užsakydavo dokumentus iš Registrų centro, o dalį dokumentų galėdavo tvirtinti elektroniniu parašu, dabar tradicinę tvarką keičia šimtaprocentinė skaitmeninė praktika.

Atsiradus poreikiui, išlieka galimybė fiziškai nuvykti į notaro biurą, tačiau naujos elektroninės priemonės leidžia atsisveikinti su popieriniais dokumentais ir tradiciniais dokumentų įtvirtinimais antspaudu. Visi notariniai sandoriai, išskyrus testamentų tvirtinimą bei priėmimą, jau gali būti vykdomi nuotoliniu būdu, įsitikinus, jog fizinis asmuo yra tikras ir neveikiamas pašalinių veiksnių.

Geras būdas taupyti laiką

Pasak Domanto Čiuldės, „iDenfyįmonės vadovo, naujas nuotolinis dokumentų pasirašymo būdas greitai taps įprasta praktika sandorių tvirtinimui. Dažniausiai klientai nuotoliu atlikti renkasi įgaliojimų patvirtinimus, vertybinių popierių perleidimo sandorius, nekilnojamojo turto tvirtinimus ar vedybinių sutarčių įregistravimus. Įstatymų pataisos ir elektroninių priemonių naudojimas teisinėje aplinkoje nedraus pasirašyti dokumentų namuose, darbe ar kitoje asmeniui patogioje vietoje.

Tokie skaitmeniniai procesai padės ir užsienyje gyvenantiems lietuviams. Pavyzdžiui, jei asmuo, dirbantis užsienyje, paveldėjo nekilnojamąjį turtą, tai pirkimo-pardavimo sandorį pastarasis galės įgalinti negrįždamas į Lietuvą. Naujos galimybės padės sutaupyti laiko ir tiems, kurių gyvenvietėje nėra tradicinių notarų biurų, mat į notarą jau galima kreiptis iš bet kurios vietos, kurioje yra interneto ryšys.

Saugumą užtikrina teisės aktai

Nuotoliniu būdu atliekamiems notariniams veiksmams taikomi visi Notariato įstatymo ir teisės aktų reikalavimai, apibrėžiantys saugumą. Notaras turi teisę atsisakyti teikti paslaugas nuotoliu, kuomet klientas neįvykdo nurodytų sąlygų. Tokiu atveju, asmuo yra siunčiamas į įprastą notarų biurą.

Pavyzdžiui, teisės aktai nurodo užtikrinti kibernetinį saugumą, išaiškinti asmeniui atliekamų notarinių veiksmų prasmę ir pasekmes, pasirūpinti kibernetiniu saugumu ar įsitikinti, jog naudojamos tinkamos techninės bei organizacinės asmens duomenų tvarkymo priemonės.

Būtinas tapatybės patvirtinimas

Visgi, pirma ir būtiniausia paslaugų suteikimo sąlyga išlieka asmens identikavimo priemonės. Šiuo metu klientai privalo turėti kvalifikuotą elektroninį parašą ir atlikti nuotolinį tapatybės patvirtinimą. Pastaruoju pasirūpina „iDenfy. Kol kas tai vienintelė įmonė, teikianti dokumentų skenavimo ir nuotolinės tapatybės patvirtinimo paslaugas notarams Lietuvoje.

Startuolis užtikrina, jog asmuo, atliekantis nuotolinį tapatybės patvirtinimą yra tikras, o jo dokumentai – validūs. Dirbtiniu intelektu paremtas algoritmas sparčiai ir tiksliai nuskaito asmens tapatybės kortelės arba paso duomenis, garantuojant, kad asmuo gali toliau saugiai naudotis notariniais veiksmais. Asmeniui tereikia pasirūpinti išmaniuoju įrenginiu, turinčiu kamerą.

Lietuvos notarams speciali dovana

Startuolis „iDenfy iš viso įgalina 229 notarų biurus Lietuvoje, šiems teikdamas nuotolinę asmenų identifikavimo paslaugą. Įmonė bendradarbiauti su notarų rūmais pradėjo šių metų gegužės viduryje. Siekiant populiarinti elektroninį notarų veiklos principą ir palengvinti vidinius procesus biurams, „iDenfy Lietuvos notarams padovanojo pusę milijono nemokamų asmens verifikacijų.

„Sparčiai išaugę klientų poreikiai pareikalavo notarinių veiksmų supaprastinimo elektroninėje erdvėje. Nuotolines notarų paslaugas jau yra įteisinusios Latvija ir Estija. Mes džiaugiamės galėdami prisidėti prie technologinių inovacijų įdiegimo ir Lietuvos teisinėje sferoje”, – teigia D. Čiuldė.

Daugiau informacijos

iDenfy teikia nuotolines tapatybės patvirtino ir sukčiavimo prevencijos paslaugas finansų, dalijimosi ekonomikos, žaidimų, transporto bei kitoms industrijoms, užtikrinant aukščiausios kokybės standartą. 2019-aisiais įmonė tapo „Kauno miesto startuoliu“, 2020-aisiais laimėjo „Fintech metų startuolio“ apdovanojimą, o 2021 buvo apdovanoti „Baltijos Asamblėjos” prizu.

Sužinoti daugiau informacijos apie įmonę arba užsiregistruoti verslo pokalbiui galite apsilankydami www.idenfy.com.

Pranešimą paskelbė: UAB “iDenfy
2022-05-18 09:22