„Volkswagen“ ir „Audi“ pirmojo 2022-ųjų trečdalio rezultatai: nors iššūkių nemažėja, rinka pamažu atsigauna

„Moller Baltic Import“, importuojanti „Volkswagen“ keleivinius bei komercinius automobilius Baltijos šalyse ir „Audi“ automobilius Lietuvoje bei Latvijoje, per pirmąjį 2022 metų trečdalį pagerino savo pardavimų rezultatus. Nors rinka susiduria su vis daugiau naujų iššūkių, naujų automobilių gamybos pajėgumai pamažu stabilizuojasi.

„Volkswagen“ keleivinių elektromobilių pardavimai Baltijos šalyse išaugo 41 proc. Vienintelis smuktelėjęs segmentas buvo „Volkswagen“ komerciniai automobiliai – dėl sustabdyto gamyklų darbo klientams buvo pristatyta 32 proc. mažiau transporto priemonių nei tuo pačiu metu prieš metus. Užtat „Audi“ užsakymai Latvijoje ir Lietuvoje gerokai padidėjo – net 62 proc. Dar iki šių metų pabaigos Lietuvoje laukiama bent kelių svarbių „Volkswagen“ ir „Audi“ premjerų.

„Nors 2022-ieji prasidėjo sėkmingai ir mums palaipsniui pavyko susidoroti su Covid-19 krizės pasekmėmis, situaciją automobilių pramonėje smarkiai apsunkino Rusijos invazija į Ukrainą. Neigiamą poveikį iki minimumo sumažino skubios „Volkswagen Group“ priemonės. Tačiau puslaidininkių krizės spaudimas tebėra jaučiamas. Tikimės, kad naujų automobilių gamyba palaipsniui stabilizuosis, bet tam prireiks laiko. Svarbu pabrėžti, kad tiek dabar, tiek artimiausiais mėnesiais pardavimui paruoštų naujų automobilių pasiūla Baltijos šalių salonuose turėtų būti pakankama“, – sako „Audi“ ir „Volkswagen“ importuotojo vadovė Ilze Grase-Ķibilde.

Ilze Grase-Ķibilde taip pat pažymi, kad „artimiausiais mėnesiais automobilių industrijos augimą lems trys svarbiausi faktoriai: puslaidininkių trūkumas, komponentų tiekimo sutrikimai dėl karo Ukrainoje ir smarkiai išaugusios žaliavų kainos. Tai turės tiesioginę įtaką automobilių pristatymo terminams ir jų kainoms.“

„Volkswagen“ sustiprino elektromobilių segmento lyderio poziciją ir, palyginus su pernai, per pirmus keturis šių metų mėnesius jų pardavimus Baltijos šalyse išaugino 41 procentu. Tai leido padvigubinti elektromobilių dalį tarp visų parduotų „Volkswagen“ automobilių. Gamintojo visureigiai sudarė daugiau nei 60 proc. viso krepšelio ir prie to labiausiai prisidėjo naujokų „Taigo“ bei „T-Roc“ sėkmė. Mažųjų visureigių modelių „Taigo“, „T-Cross“ ir „T-Roc“ gamyba nuo balandžio mėnesio stabilizavosi, todėl jau šią vasarą pirkėjams Baltijos šalyse bus pasiūlytas platus prekybai paruoštų automobilių pasirinkimas.

Nors „Volkswagen“ komercinių automobilių segmentui metų pradžia buvo labai sėkminga, planus sujaukė karas Ukrainoje ir puslaidininkių stygius. Kovo ir balandžio mėnesiais gamyba buvo sustabdyta, todėl sausį–balandį klientams Baltijos šalyse buvo pristatyta 32 proc. mažiau automobilių nei tuo pačiu periodu 2021 metais. Dabar gamyklų darbas yra atnaujintas, komercinių automobilių paklausa ir toliau sparčiai auga, todėl dirbama pilnu pajėgumu siekiant užtikrinti, kad užsakyti automobiliai klientus pasieks laiku. Populiariausias modelis Lietuvoje – „Volkswagen Caddy“.

Keturių mėnesių „Audi“ pardavimų Latvijoje ir Lietuvoje rezultatai rodo, kad, nepaisant sudėtingos situacijos gamyboje, „Audi“ užsakymai augo 62 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Geriems rezultatams didžiausią įtaką turėjo „Audi“ modelių A6, Q3, Q5 ir Q7 populiarumas bei jų pasiūla Latvijos ir Lietuvos rinkose. Nuolatinės investicijos į atsargas leido užtikrinti, kad populiarųjį „Audi Q5“ galima įsigyti be laukimo.

Šiais metais ir toliau smarkiai auga „Audi“ elektromobilių paklausa – Lietuvoje užsakytų elektromobilių skaičius šoktelėjo net 20 kartų. Be pirkėjus traukiančių „Audi Q4“ ir „Q4 Sportback“ modelių, taip pat vis didesnio susidomėjimo sulaukia „Audi e-tron“. „Audi“ importuotojas Latvijoje ir Lietuvoje prognozuoja, kad tokiu tempu augant elektromobilių populiarumui, metų pabaigoje jie sudarys 20 proc. visų parduotų naujų „Audi“ automobilių. Tai gerokai viršytų rinkos vidurkį, kuris šiuo metu siekia 11 proc.  

Dar šiais metais laukiama ne vieno naujo modelio pristatymo. Jau vasarą turėtų atriedėti „Volkswagen ID. 5“, o metų pabaigoje – ir 100 proc. elektrinis „Volkswagen ID. Buzz“, kurio bus siūlomos tiek komercinės, tiek keleivinės versijos. Artimiausiuose „Audi“ planuose – atnaujintas A8 ir naujasis „Audi RS 3“. Vasarą taip pat įvyks naujojo „Volkswagen Amarok“ pasaulinė premjera, o metų pabaigoje bus pristatytas atnaujintas „Audi e-tron“.

Pranešimą paskelbė: Fabula ir partneriai, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-05-18 14:02
Verslas, ekonomika, finansai, Transportas
pasidalinti
atgal