Ar įmanoma suderinti įmonės plėtrą ir visuomenės socialinių problemų sprendimą?

Lietuvoje jau įprasta girdėti tokias sąvokas, kaip socialinis verslas bei socialinio poveikio projektai. O tai, kad tokio pobūdžio verslams ir organizacijoms reikia pagalbos iš valstybės, palengvinant finansavimo galimybes, kalbama ir Europoje, ir Lietuvoje. Nacionalinė plėtros įstaiga „Investicijų ir verslo garantijos“ (toliau – INVEGA) viena iš pirmųjų pradėjo teikti tiesiogines paskolas socialinio poveikio projektus vykdantiems verslams lengvatinėmis sąlygomis. Apie tokio pobūdžio veikla užsiimančių verslų bei organizacijų situaciją Lietuvoje INVEGAI sutiko papasakoti Nacionalinio socialinės integracijos instituto (toliau – Žmogui.lt) direktorė Monika Stankevičiūtė.

Mažais žingsneliais link teigiamų pokyčių

Nacionalinis socialinės integracijos institutas, o jei trumpiau – Žmogui.lt – tai organizacija, kuri ne tik gina žmogaus teises, bet ir kuria įvairias socialines iniciatyvas. Nuo Lietuvoje pripažinto socialinio taksi iki nevyriausybines organizacijas apjungiančio NVO Avilio – tai tik dalis iniciatyvų, prie kurių prisidėjo Žmogui.lt komanda.

Kaip teigia Žmogui.lt direktorė ir NVO Avilio programos vadovė Monika Stankevičiūtė, jau nuo 2012 m. organizacija pradėjo inicijuoti įvairias socialines inovacijas bei dirbti su socialinio verslo sąvokos koncepcijos įtvirtinimu nacionalinėje politikoje, kad būtų sukurta palanki politinė, ekonominė ir finansinė aplinka, jog įvairios reikšmingos Lietuvos visuomenei iniciatyvos galėtų klestėti bei augti.

„Šiandien visuomenė jau žino, kas yra socialinis verslas ir kokią reikšmę jis kuria visuomenei, tačiau, tik pradėjus dirbti, situacija buvo kitokia ir tekdavo ilgai kalbėtis bei pasakoti apie tai, kas gi yra tas socialinis verslas. Bet tai yra natūralus procesas ir tu gali ilgai kalbėti, kad tam tikrų dalykų reikia, o kartais gali imti ir pradėti tiesiog daryti“, – teigia Žmogui.lt vadovė.

Bendravimas su valstybinėmis institucijomis atvėrė daugiau galimybių

Su tuo požiūriu organizacija ir pradėjo veikti bei pradėjo vykdyti įvairias programas, o ir pati Vyriausybė, kaip teigia pašnekovė, pozityviai žiūrėjo į koncepcijos įtvirtinimą nacionalinėje politikoje, kuri gelbėtų, kuomet yra kuriamos tam tikros finansinės priemonės.

„Patys pradėję kurti įvairias iniciatyvas pastebėjome, kad Lietuvoje turime tikrai neblogas sąlygas socialinio poveikio projektams vystyti. Visgi dažniausiai socialiniai verslai steigiasi kaip viešosios įstaigos, todėl anksčiau būdavo sudėtinga pasinaudoti finansinėmis priemonėmis ir alternatyviais resursais norint įgyvendinant kilusias idėjas, – apie situaciją pasakoja M. Stankevičiūtė. – Tačiau prie to, kad įvairioms nevyriausybinėms organizacijoms ir socialiniams verslams būtų atvertos didžiulės galimybės pasinaudoti finansinėmis paslaugomis, tam tikru laikotarpiu prisidėjo ir INVEGA, kuomet 2019 m. didžiąja dalimi inicijavo Smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) įstatymo pakeitimus.“

Taigi, inicijavus SVV įstatymo pakeitimus, socialinio poveikio projektus vykdančioms organizacijoms atsivėrė galimybės kartu su tradiciniais verslais pasinaudoti teikiamomis finansinėmis paslaugomis ir pagalbos priemonėmis, kas gelbėjo norint plėstis ar susidūrus su tam tikrais iššūkiais, tokiais kaip COVID-19 pandemija. Kaip teigia pati pašnekovė, ne tik tradicinis verslas per pandemiją susidūrė su sunkumais, tačiau ir tie, kurie teikė socialines paslaugas, nes bet kokiu atveju skolinantis tenka pagrįsti, kad esi finansiškai tvarus, turi pakankamą užstatą ir gebėsi grąžinti paskolą.

INVEGA prisideda prie socialinio poveikio projektus vykdančių verslų plėtros

Jau kuris laikas kaip INVEGA teikia tiesiogines paskolas „Startuok“, skirtas ne tik jauniems verslams, veikiantiems iki 3 metų, bet ir verslams, vykdantiems socialinio poveikio projektus bei veikiantiems iki 5 metų. Kaip pasakoja INVEGOS Priemonių valdymo skyriaus vyresnioji projektų vadovė Agnė Mačiulienė, šios priemonės atsiradimas nebuvo be priežasties.

„Lietuvoje sudėtinga gauti finansavimą įmonėms, kurios vykdo socialinio poveikio projektus, nes tai nėra tik pelno siekimas, bet ir pastangos spręsti didžiausias socialines visuomenės problemas. Toks verslas finansuotojams gali atrodyti rizikingas ir neatsiperkantis, tačiau labai svarbus visuomenei“, – pasakoja A. Mačiulienė.

Verslas, kuris vykdo socialinio poveikio projektus, gali būti įvairus – nuo aplinkosaugos iki visuomenės sveikatinimo, taipogi ir darbuotojų įdarbinimo iš pažeidžiamų grupių. „Svarbiausia, kad teikiamame verslo plane būtų pagrįstas verslo pelno siekimas su socialiniais tikslas, o visą paraiškos pateikimo metu arba visą paskolos galiojimo laikotarpį paskolos gavėjo metinės pajamos iš ekonominės veiklos, kuria sprendžiamos socialinės problemos, sudarytų ne mažiau kaip 30 proc. visų paskolos gavėjo pajamų“, – sako INVEGOS atstovė.

Besikreipiantiems dėl paskolos „Startuok“ verslams, kurie vykdo ar dar tik planuoja vykdyti socialinio poveikio projektus, pritaikoma ir 30 proc. palūkanų nuolaida, o paskolos skirtos investicijoms arba apyvartinės išlaidoms. Investicinių paskolų atveju maksimali paskolos suma yra iki 3 mln. Eur, paskolos išduodamos iki 120 mėnesių. O apyvartinių paskolų atveju galima skolintis iki 200 tūkst. Eur 36 mėn. laikotarpiui. Verslas, kuris kreipiasi dėl paskolos, turi pagrįsti poreikį bei pateikti verslo planą, kuriame būtų nurodyta, kam bus skirtos lėšos. Ne mažiau kaip 20 proc. projekto išlaidų privalo finansuoti privatūs finansuotojai, iš kurių ne mažiau kaip 10 proc. projekto išlaidų turi sudaryti paties paskolos gavėjo turimos lėšos.

Verslas turi galimybę pasinaudoti ne tik paskoloms pritaikoma palūkanų nuolaida, bet ir Europos garantijų fondo (EGF) garantija, kuri yra taikoma tik pretenduojantiems gauti „Startuok“ paskolą. Verslo subjektai, kurie neturės pakankamo užstato, galės pasinaudoti taikoma 70 proc. dydžio EGF garantija.

Daugiau apie priemonės sąlygas galima rasti INVEGOS internetinėje svetainėje arba pasikreipus telefonu (8 5) 210 7510.

Pranešimą paskelbė: UAB „Investicijų ir verslo garantijos“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-05-19 10:11
Politika, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal