Seimo Europos reikalų komitetas: Lietuvos stabilumo 2022 m. programa turi orientuotis į labiau pagrįstas išlaidas

2022 m. gegužės 19 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Gegužės 18 d. Seimo Europos reikalų komiteto posėdyje buvo pristatyta Lietuvos 2022 m. stabilumo programa. Ši programa yra vienas iš Europos semestro dokumentų, kuriuos Seimas, aktyviai dalyvaudamas Europos semestro parlamentinės kontrolės procese nuo pat šios iniciatyvos pradžios, atidžiai nagrinėja.

Susipažinęs su Lietuvos 2022 m. stabilumo programa, kurią pristatė finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas, ir atsižvelgdamas į Valstybės kontrolės pateiktą Lietuvos stabilumo 2022 m. programos vertinimą, Komitetas nutarė siūlyti Vyriausybei rengiant kitų metų stabilumo programą, orientuotis į labiau pagrįstą išlaidų atvaizdavimą fiskalinėse prognozėse.

Viceministras akcentavo didelį neapibrėžtumą, dėl kurio Lietuvos stabilumo programoje 2022 m. įtvirtintos prognozės gali keistis,  ir pabrėžė rizikos veiksnius: išlaidų politikos pokyčiai dėl geopolitinė įtampos, sukeltos Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje; galimas tolesnių sankcijų sprendimų poveikis Europos Sąjungos (ES) ekonomikai; blogesni, nei projektuojama, kovo mėn. ekonominės raidos scenarijaus rodikliai ir kt.

Komitetui buvo pristatytas Valstybės kontrolės atliekamas Lietuvos stabilumo programos 2022 m. vertinimas, kurio tikslas – pateikti nepriklausomą nuomonę dėl 2021 m. valdžios sektoriaus balanso rodiklio ir skolos; ex-post vertinimas, ar buvo laikomasi fiskalinės drausmės taisyklių 2021 m., taip pat aptarti 2022–2025 m. valdžios sektoriaus balanso ir skolos projekcijos bei rizikos veiksniai, 2022–2025 m. fiskalinės politikos kryptis.

Valstybės kontrolės vertinimu, Lietuvos stabilumo 2022 m. programoje pateiktose vidutinio laikotarpio valdžios sektoriaus balanso projekcijose neatsižvelgiama į dalį prisiimtų įsipareigojimų. Taip pat nėra numatyta konkrečių priemonių, užtikrinančių Lietuvos stabilumo 2022 m. programoje projektuojamą išlaidų lygio mažėjimą 2023–2025 m.

Stabilumo programa – Lietuvos vidutinio laikotarpio biudžeto sistemos dalis, pagal Europos semestro procedūras kiekvienais metais balandžio mėnesio pabaigoje teikiama Europos Komisijai ir Europos Tarybai. Dokumentas rengiamas atsižvelgiant į Sutartyje dėl ES veikimo numatytą pareigą teikti informaciją apie šalies fiskalinę politiką. Jame pateikiama naujausia informacija apie šalyje vykdomą bei suplanuotą biudžeto politiką.

Greta Stabilumo programos, Europos reikalų komitetas kasmet nagrinėja ir kitus Europos semestro dokumentus. Atliekama Europos semestro dokumentų parlamentine kontrole komitetas siekia, kad ekonominės politikos koordinavimas šalyje būtų veiksmingesnis.

 

 

Daugiau informacijos:

Europos reikalų komiteto biuro patarėja Dovilė Paužaitė-Šliachtovič

Tel. (8 5) 239 6763, el. p. dovile.pauzaite@lrs.lt

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-05-19 12:31
Politika, ES
pasidalinti
atgal