Diskutavo apie ES Strateginį kompasą – ES ir NATO vienybės bei sąveikos iššūkius

Gegužės 19 d. Vytauto Didžiojo universiteto magistratūros studijų programa „Diplomacy“ kartu su Jean-Monnet Chair projektu ir LR Užsienio reikalų ministerija surengė diskusiją apie Europos Sąjungos Strateginį kompasą ir jo reikšmę Lietuvai. Šia diskusija VDU pradeda renginių ciklą, skirtą diplomatijos studijoms.

„Norime gilinti dialogą tarp akademinės bendruomenės ir diplomatų. Manome, kad jis naudingas abiem pusėms tiek siekiant geriau suprasti tarptautinę politiką, tiek aiškiau apibrėžiant Lietuvos nacionalinius interesus Europoje ir pasaulyje. Norėtume, kad Vytauto Didžiojo universitete, kartu su magistro studijų programa „Diplomacy“, stiprėtų diplomatijos studijų ir tyrimų mokykla, kuri, bendradarbiaujant tarp akademikų ir praktikų, vaisingai prisidėtų ir prie Lietuvos diplomatinės tradicijos kūrimo“, – sakė VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto mokslo darbuotoja, viena iš renginio organizatorių dr. Emilija Pundziūtė-Gallois.

Šių metų kovo mėnesį, Rusijai vykdant karinę agresiją prieš Ukrainą, patvirtintas Europos Sąjungos „Saugumo ir gynybos strateginis kompasas“ suteikia naują impulsą Europai aktyviai reaguoti į šiuolaikinius saugumo iššūkius. Dokumentas nesukuria šalims naujų įsipareigojimų, tačiau apibrėžia gaires ES Bendrajai saugumo ir gynybos politikai, įtvirtintai Lisabonos sutarties 42–46 straipsniuose. Lietuvai Strateginis kompasas yra aktualus kaip priemonė pasiekti geresnės sąveikos tarp šalių narių ir vystyti bendrus tiek ES, tiek ir NATO reikalingus pajėgumus, kaip pavyzdžiui, karinis mobilumas, atsparumas hibridinėms grėsmėms, Europos taikos priemonės parama Rytų partneriams. Kartu Strateginis kompasas iškelia ir papildomus iššūkius Lietuvos diplomatinėms ir praktinėms pastangoms užtikrinti ES ir NATO vienybę bei sąveiką.

Renginį sveikinimo kalba atidaręs Lietuvos užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis teigė, kad Strateginis kompasas – tai pirmas tokio masto Europos Sąjungos dokumentas ir labai svarbu, kad Lietuvos akademikai ir ekspertai jį įvertintų per Lietuvos interesų prizmę. Lietuvai aktualius dokumento aspektus pristatė Užsienio reikalų ministerijos Grėsmių analizės, tarptautinių misijų ir konfliktų prevencijos skyriaus vedėjas Darius Mereckis, Krašto apsaugos ministerijos Euroatlantinio bendradarbiavimo grupės vyriausioji patarėja Miglė Budrytė. Iš akademinės ir ekspertinės perspektyvos ES Strateginį kompasą aptarė Europos kovos su hibridinėmis grėsmėmis kompetencijos centro vyriausioji analitikė dr. Viktorija Rusinaitė, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos Karo Akademijos profesorius Giedrius Česnakas, VDU Jean-Monnet profesorius Mindaugas Jurkynas ir VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dekanas Šarūnas Liekis. Diskusijoje dalyvavo diplomatai, mokslininkai, ekspertai ir VDU Akademinio politologų klubo nariai.

 

Pranešimą paskelbė: Vytauto Didžiojo universitetas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal