Šiaulių studentams – verslo įsteigtos stipendijos: sieks didinti technologinių specialybių populiarumą

Visoje Lietuvoje trūkstant informacinių technologijų (IT) specialistų, šalies regionuose dirbančios bendrovės, aukštojo mokslo įstaigos ir savivaldybės remia pečius kovoje dėl technologinių specialybių studentų. Viena naujausių iniciatyvų, kuria siekiama pritraukti daugiau IT ir inžinerijos srities studentų į Šiaulių aukštąsias mokyklas – telekomunikacijų bendrovės „Telia“ įsteigtos stipendijos.

Skaičiuojama, kad per trejus metus Šiaulių ir aplinkiniuose regionuose trūks daugiau nei 4 tūkst. IT ir inžinerijos srities specialistų. Kylant nerimui dėl ateities darbo rinkos potencialo, jau ne vienerius metu su Vilniaus universiteto Šiaulių akademija (VUŠA) ir Šiaulių valstybine kolegija bendradarbiaujanti „Telia“ šiemet skiria 5 tūkst. eurų sumą IT ir inžinerinių specialybių studentų stipendijoms. Bendrovės įsteigtas vienkartines stipendijas šiais metais gaus mažiausiai 25 studentai.

„Šiaulių mieste ir regione yra tikrai nemažai neišnaudoto potencialo IT specialistų rengimo srityje. Čia esama tiek stiprių specialistus paruošti galinčių aukštųjų mokyklų, tiek darbdavių, norinčių juos įdarbinti ir savo verslus plėsti“, – sako „Telia“ Stambių klientų skyriaus vadovas Vytis Lembutis.

Jo teigimu, yra pasigendama tik didesnio regiono jaunimo susidomėjimo šia sritimi. Didele dalimi tokį abejingumą lemia tam tikri, su IT ar inžinerinėmis specialybėmis, susiję stereotipai – kad mokytis šios srities yra neįdomu ar, kad tai daryti labai sunku. Tačiau, pasak V. Lembučio, šie stereotipai nėra teisingi.

„Džiugu, kad verslo, ugdymo ir aukštojo mokslo įstaigų sinergijos dėka vis geriau pavyksta šiuos stereotipus laužyti, o perspektyvos, kurias suteikia IT ir inžinerinė kryptis, vis daugiau jaunų žmonių skatina atsigręžti į šią sritį. Labai svarbiomis tampa ir greitą efektą duoda papildomos motyvacinės priemonės, tokios kaip tikslinės stipendijos“, – pastebi V. Lembutis.

VUŠA Regionų plėtros instituto direktorė doc. Lina Garšvienė sako, kad, regionams stiprėjant, IT, robotizacijos ir inžinerijos srities specialistų poreikis juose taip pat auga.

„IT ir inžinerijos specialistų poreikis Šiaulių regione didėja jau kurį laiką, todėl šioms sritims skiriama itin daug dėmesio. Visgi jauni, mokyklas baigę žmonės tokias studijas regionuose kol kas renkasi vangiau nei didmiesčiuose. Bendromis valstybės, verslo ir aukštųjų mokyklų pastangomis siekiama paskatinti tai daryti. Mes, kaip aukštoji mokykla, visų pirma, dedame pastangas tam, kad studijos būtų aukštos kokybės, įdomios, apimtų ne tik teorines, bet ir praktines žinias“, – sako doc. L. Garšvienė.

Anot doc. L. Garšvienės, galimybės įgyti IT kompetencijų regionuose neretai gali būti netgi geresnės nei didžiuosiuose miestuose. Pavyzdžiui, VUŠA studentams dažnai dėsto tie patys dėstytojai ir lektoriai kaip ir Vilniaus ar Kauno aukštosiose mokyklose, tačiau Šiauliuose studentų grupės yra mažesnės, todėl kiekvienam tenka daugiau dėmesio, esama daugiau galimybių įsigilinti į dėstomą dalyką.

„Glaudžiai bendradarbiaujame su vietos verslu, daug dėmesio skiriame praktiniams studijų aspektams, žinių konvertavimui į darbo rinkoje paklausias kompetencijas. Studentai nuo pat pradžių turi galimybes susipažinti su būsima profesija, dalyvauti bendruose projektuose su įmonių atstovais, ar net studijuodami pradėti perspektyvią karjerą – ką renkasi padaryti dažnas studentas. Šiauliuose, kur IT specialistų ar inžinierių pasiūla yra mažesnė, tai padaryti gali būti lengviau“, – pasakoja doc. L. Garšvienė.

„Telia“ atstovas V. Lembutis taip pat pastebi, kad Šiauliuose yra įsikūręs vienas didžiausių bendrovės padalinių Lietuvoje ir sutelktos išskirtinės IT aptarnavimo funkcijos, todėl čia nuolat jaučiamas šios srities kompetencijų poreikis.

„Manau, kad papildomos motyvacinės priemonės padės Šiauliuose išugdyti daugiau paklausių specialistų ir taip prisidės prie geresnės darbo rinkos situacijos bei aktyvesnės regionų plėtros. Šiandien stipri IT ir inžinerinių kompetencijų bazė yra viena pagrindinių efektyviai augančio verslo sąlygų“, – sako V. Lembutis.

Anot pašnekovo, „Telia“ prie tokios bazės sukūrimo prisideda ne tik steigdama stipendijas, bet ir dalindamasi su regionų aukštosiomis mokyklomis savo ekspertinėmis žiniomis, dalyvaudama IT ir inžinerinių specialybių studijų programų vertinime ir studentų baigiamųjų darbų gynimuose, siūlydama studentams praktikos galimybes, įsitraukdama į akademinių bendruomenių vykdomus projektus.

Pranešimą paskelbė: UAB „INK agency“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-05-24 10:43
Švietimas ir mokslas, ITT
pasidalinti
atgal