3 priežastys, kodėl IT kūrėjams verta dirbti su viešuoju sektoriumi

Lietuvos įmonės, kuriančios konkurencingus IT sprendimus verslui, turi unikalią progą savo produktus ir paslaugas teikti dar vienai tikslinei grupei – klientams iš viešojo sektoriaus. Nors verslas dažnai net nepagalvoja  apie valstybę kaip apie savo potencialų klientą, Lietuvoje vykdomos GovTech iniciatyvos siekia sukurti galimybes technologijų kūrėjams bendradarbiauti su vietos ir užsienio viešojo sektoriaus įstaigomis. Taigi, kodėl visgi skaitmeninius sprendimus kuriančioms įmonėms verta dirbti su viešuoju sektoriumi? Apžvelgiame pagrindines priežastis.

1. Pasaulinės perspektyvos

Pasaulinė skaitmeninių IT sprendimų viešajame sektoriuje – GovTech – rinka yra vertinama apie 411 mlrd. eurų, o vien Europoje jos vertė šiuo metu siekia 166 mlrd. eurų. Prognozuojama, kad iki 2025 metų GovTech rinka augs 3 kartus, taip atverdama dar didesnes plėtros galimybes skaitmeninių technologijų kūrėjams.

Tam, kad IT įmonė taptų konkurencinga pasaulinėje GovTech rinkoje, specialus pasiruošimas nėra reikalingas. Daugelis valstybių susiduria su panašiais iššūkiais ir ieško tų pačių veiklą efektyvinančių sprendimų. Taigi, Lietuvoje sukurti GovTech sprendimai gali tapti paklausia eksporto preke, kurią parduoti padės teigiama viešojo sektoriaus patirtis mūsų šalyje.

Tokios plėtros atvejų Lietuvoje jau turime. Puikus to pavyzdys – startuolis „Trafi“, kuris planuoti keliones viešuoju transportu padeda žmonėms ne tik Lietuvos miestuose, bet ir Rygoje, Berlyne, Ciuriche, Džakartoje, Bogotoje, Rio de Žaneire ir kituose pasaulio miestuose.

2. Auganti šalies rinka

Nors pasaulinė plėtra yra didžiausia motyvacija daugeliui įmonių, augantis Lietuvos viešųjų įstaigų skaitmenizacijos poreikis atveria galimybes pradėti pirmuosius žingsnius – kurti sprendimus vietos rinkai, juos pelningai parduoti ir gauti grįžtamąjį ryšį. 2021 m. viešosios įstaigos įsigijo programinės įrangos ir IT paslaugų už 295 mln. eurų, o bendras viešųjų pirkimų biudžetas sudarė 6,5 mlrd. eurų. Kadangi skaitmenizacijos mastas bėgant laikui tik didės, verslas turi puikias galimybes gauti naują klientą – viešąjį sektorių. 

Lietuvoje GovTech sprendimai jau yra pritaikomi daugybėje sričių. Tarp jų – transporto, socialinės apsaugos, saugumo, viešųjų paslaugų, sveikatos, ekologijos, FinTech ir kitos sritys. Į sprendimų kūrimą aktyviai įsitraukia ne tik gerai žinomi startuoliai, bet ir akademinės institucijos ar tiesiog entuziastingi piliečiai.

3. Patikimi klientai

Įmonėms, kurios ypač rūpinasi savo verslo tęstinumu ar dar tik pradeda veiklą, viešojo sektoriaus organizacijos gali tapti ilgalaikiu ir patikimu verslo klientu. Dirbant su viešuoju sektoriumi nėra rizikos, kad klientas netikėtai bankrutuos. Taip jaunos ar augimą išgyvenančios įmonės yra apsaugotos nuo trukdžių ir nuostolių, kurie pirmuosiuose verslo žingsniuose gali būti lemtingi. Be to, darbas su viešojo sektoriaus klientais, kurie savo paslaugas teikia visuomenei, leidžia prasmingai prisidėti prie sklandesnių procesų ir technologijų, palengvinančių kasdienybę šalies piliečiams.

Nuo ko pradėti?

Lietuvos startuoliams ir inovatyvioms įmones, kuriančioms skaitmeninius sprendimus ir norinčioms dirbti su B2G (angl. business to government) klientais, pagalbą gali suteikti „GovTech laboratorija“, nuo rugpjūčio mėnesio tapsianti Inovacijų agentūros dalimi. Pasak „GovTech laboratorijos“ vadovės Arūnės Matelytės, įstaiga yra pasiruošusi išsklaidyti abejones ir suteikti palaikymą visoms B2G technologijas kurti besiruošiančioms įmonėms.

„Lietuvos viešasis sektorius šiuo metu yra kaip niekada motyvuotas diegti skaitmenines inovacijas ir efektyvinti savo veiklą. Visuomenė jau pastebi pažangą daugelyje sričių, pavyzdžiui, mokesčių deklaravime ar skaitmeninėse viešosiose paslaugose. Mūsų tikslas – suprasti viešojo sektoriaus problemas ir užtikrinti, kad sprendimus joms kurtų Lietuvos talentai, nes čia jų tikrai turime pakankamai. Prisijungę prie Inovacijų agentūros, toliau aktyviai bendradarbiausime su viešojo sektoriaus organizacijomis, plėsime savo GovTech kūrėjų bendruomenę ir rūpinsimės, kad Lietuvos sprendimai būtų pastebėti pasaulyje“, – sakė A. Matelytė. 

Norinčius sužinoti daugiau priežasčių, kodėl verta dirbti su viešuoju sektoriumi, liepos 19 d. „GovTech laboratorija“ kviečia į praktines dirbtuves „Darbo su viešuoju sektoriumi ABC: nuo ko pradėti?“, į kurias kviečiamos visos skaitmeninius sprendimus kuriančios įmonės ir startuoliai. Renginio metu savo įžvalgomis dalinsis srities ekspertai, gerąja patirtimi sėkmingai dirbant su viešuoju sektoriumi pasidalins įmonės „NRD Companies“, „Vilantis“, „Microsoft“, „Polltix“. Daugiau informacijos ir registracija čia.

Nuotrauka: Startup Lithuania

Pranešimą paskelbė: Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-07-18 10:26
ITT, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal