Taikiklyje – ne tik koronavirusas: „Moderna“ kuria vakciną nuo kito gyvūnų žmonėms perduodamo mirtino viruso

2022 m. liepos 20 d.

„Moderna“ toliau vykdo savo įsipareigojimus pasaulinei sveikatai, pasiūlydama mRNR vakciną nuo pandemiją galinčio sukelti Nipos (angl. Nipah) viruso mirtino patogeno. Šio viruso protrūkiai kai kuriose Azijos dalyse registruojami beveik kasmet ir nors viruso dinamika nenuspėjama, jis pasižymi dideliu mutacijų skaičiumi ir yra laikomas didele pandemine grėsme bei patogenu, galinčiu būti panaudotu biologiniam terorizmui.

Todėl mokslo ir visuomenės sveikatos specialistų bendruomenė džiugiai priėmė praėjusią savaitę paskelbtą naujieną, jog „Moderna“, biotechnologijų bendrovė, pirmoji sukūrusi informacinės RNR (mRNR) gydymo metodus ir vakcinas, paskelbė apie pirmojo klinikinio tyrimo etapo pirmajam dalyviui suleistą pirmąją vakcinos dozę nuo Nipos viruso (NiV), kurią bendrovė sukūrė bendradarbiaudama su Nacionaliniam alergijos ir infekcinių ligų institutui (NIAID) prie Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) priklausančiu Vakcinų tyrimų centru (VRC). Šis išplėstinis pirmojo etapo dozės parinkimo klinikinis tyrimas yra pirmasis mRNR-1215 tyrimas su sveikais suaugusiaisiais, kuriuo siekiama įvertinti NiV mRNA vakcinos saugumą, toleravimą ir imunogeniškumą.

„Mūsų partnerystė su NIAID siekiant sukurti mRNR-1215 nuo Nipos viruso atspindi mūsų įsipareigojimą iki 2025 m. sukurti 15 vakcinų programų portfelį, skirtą naujoms ar nepakankamai tiriamoms infekcinėms ligoms, keliančioms grėsmę pasaulinei sveikatai. Kadangi Nipos virusas yra mirtinas patogenas, nuo kurio šiuo metu nėra nei vakcinos, nei gydymo, „Moderna“ nekantrauja į šią partnerystę su NIAID įtraukti savo mRNR patirtį, tikėdamasi sustabdyti viruso galimybes tapti pandeminiu ir apsaugoti mūsų pasaulio piliečių sveikatą“, – sakė Stephane Bancel, „Moderna“ vyriausiasis vykdantysis direktorius.

Medicinos mokslų daktaras, profesorius Saulius Čaplinskas pabrėžė, jog žinduolius užkrečia mažiausiai 320000 skirtingų virusų, tad, jo teigimu, apsauga nuo jų, net kai grėsmė tolima, yra visų laimėjimas.

„Nepamenu, kad šis virusas būtų buvęs diagnozuotas Lietuvoje, tačiau esmė kelionėse – pasaulis mažas, o lietuviai daug, aktyviai ir plačiai keliauja po visą pasaulį, po egzotinius kraštus ir į endemines zonas taip pat. Tad kuo saugesnė aplinka bus, net kai grėsmė toli nuo mūsų, tuo geriau visiems, tiek asmenine, tiek bendrąja, visuomenės sveikatos prasme“, – kalbėjo profesorius.

NiV yra zoonozinis virusas, t. y. iš gyvūnų žmonėms galintis persiduoti virusas. Virusas gali būti perduodamas žmonėms nuo užsikrėtusių gyvūnų per užkrėstą maistą arba tiesiogiai nuo kitų užsikrėtusių asmenų. NiV yra mirtinas patogenas, galintis sukelti greitai progresuojančią ligą, įskaitant ūminę kvėpavimo takų infekciją ir encefalitą, galinčius pasibaigti koma arba mirtimi. Nepaisant galimybės pasveikti nuo NiV viruso, apytikriai 40-75 proc. juo užsikrėtusių žmonių miršta nuo šios infekcijos.

NiV virusas pirmą kartą buvo nustatytas 1999 m. Malaizijoje. Buvo pastebėta, kad šis virusas buvo reguliariai perduodamas iš gyvūnų žmonėms, o jo protrūkiai kai kuriose Azijos dalyse registruojami beveik kasmet. Nors NiV dinamika nenuspėjama, virusas pasižymi dideliu mutacijų skaičiumi ir yra laikomas didele pandemine grėsme bei patogenu, galinčiu būti panaudotu biologiniam terorizmui. Dėl didelių NiV viruso tikimybių tapti pandeminiu, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) ir Pasirengimo epidemijoms inovacijų koalicija (CEPI) šį virusą įtraukė į didelio prioriteto patogenų sąrašą.

Be NiV programos, bendrovės „Moderna“ vakcina kandidatė nuo Zikos viruso (mRNR-1893) pasiekė antrąjį klinikinio tyrimo etapą. Kaip ir NiV, Zika yra nauja liga ir laikoma kylančia grėsme pasaulio sveikatai. Įgyvendindama NiV vakcinos kūrimo programą ir turėdama COVID-19, Zikos ir ŽIV klinikinių tyrimų portfelį, „Moderna“ pasistūmėjo į priekį su 4 iš 15 prioritetinių vakcinų programų, kurias ji įsipareigojo sukurti iki 2025 m. nuo naujų ar nepakankamai tiriamų infekcinių ligų, keliančių grėsmę pasaulio sveikatai.

Apie „Moderna“

Per 10 savo gyvavimo metų iš informacinės RNR (mRNR) mokslinių tyrimų programas vykdžiusios bendrovės „Moderna“ virto klinikinių vakcinų ir terapinių metodų portfelį valdančia įmone septyniose technologijų srityse, turinčia intelektinės nuosavybės teises įvairiose sferose, įskaitant mRNR ir lipidų nanodalelių formuluotes, integruotą gamyklą, leidžiančią vykdyti klinikinę ir komercinę didelio masto gamybą beprecedenčiu greičiu. Su įvairiais nacionaliniais ir tarptautiniais vyriausybių bei komerciniais partneriais bendradarbiaujanti „Moderna“ galėjo atlikti novatoriškus mokslinius tyrimus bei sparčiai didinti komercinės gamybos apimtis. Visai neseniai sutelkus turimus išteklius bendrovei „Moderna“ pavyko pasiekti, jog būtų užregistruota ir leista naudoti viena pirmųjų ir veiksmingiausių kovai su COVID-19 pandemija skirtų vakcinų.

„Moderna“ mRNR platforma remiasi nuolatiniais pasiekimais bazinėse ir mRNR taikomojo mokslo srityse, vaistų nešėjų technologijose ir gamyboje. Visa tai leido sukurti terapinius metodus ir vakcinas nuo užkrečiamųjų ligų, imuninių ir onkologinių susirgimų, retų ligų, širdies-kraujagyslių bei autoimuninių ligų gydymui. Pastaruosius septynerius metus žurnalas „Science“ išrenka „Moderna“ pažangiausia biofarmacijos sektoriaus darbdave. Norėdami sužinoti daugiau, apsilankykite www.modernatx.com

Teiginiai apie tikėtiną ateitį

Šiame pranešime yra įtraukti teiginiai apie tikėtiną ateitį, kaip jie yra apibrėžti 1995 m. Teisminių ginčų dėl privačių vertybinių popierių reformos akte (su vėlesniais pakeitimais), tame tarpe dėl „Moderna“ mRNR-1215 vakcinos pirmojo etapo klinikinio tyrimo; „Moderna“ planų toliau kurti 15-os pasaulio visuomenės sveikatai svarbių vakcinų portfelį ir šių vakcinų kūrimo programų laiko grafiko; NiV viruso dinamikos ir keliamos rizikos. Šiame pranešime spaudai įtraukti teiginiai apie tikėtiną ateitį nėra nei pažadai, nei garantijos, todėl neturėtumėte nepagrįstai pasikliauti šiais teiginiais apie tikėtiną ateitį, kadangi jie yra susiję su žinomomis ir nežinomomis rizikomis, neapibrėžtumu ir kitais veiksniais, daugelio kurių „Moderna“ negali suvaldyti, ir kurie gali iš esmės pakeisti faktinius rezultatus, palyginti su tais, kurie buvo aiškiai įvardyti arba numanomi šiuose teiginiuose dėl tikėtinos ateities. Ši rizika, neapibrėžtumas ir kiti veiksniai apima visas rizikos rūšis ir neapibrėžtumus, kurie yra aprašyti neseniai paskelbtos „Moderna“ metinės ataskaitos „Rizikos veiksnių“ 10-K formoje, kuri buvo pateikta JAV vertybinių popierių ir biržos komisijai (SEC) ir vėlesnėse ataskaitose, kurias „Moderna“ teikia SEC, ir kurias galima rasti SEC tinklalapyje www.sec.gov. Išskyrus įstatymuose nustatytus atvejus, „Moderna“ atsisako bet kokių ketinimų ar atsakomybės atnaujinti ar peržiūrėti bet kokius šiame pranešime spaudai pateiktus teiginius apie tikėtiną ateitį atsiradus naujai informacijai, įvykus naujiems įvykiams ar susiklosčius kitokioms aplinkybėms. Šie teiginiai apie tikėtiną ateitį pagrįsti dabartiniais „Moderna“ lūkesčiais ir yra aktualūs tik remiantis šios dienos turimais duomenimis.

„Moderna“ kontaktai:

Žiniasklaidai:

Mary Beth Woodin

Vyr. direktorė, mokslinių tyrimų komunikacija, 617-899-3991

Mary.BethWoodin@modernatx.com

Investuotojams:

Lavina Talukdar

Vyr. viceprezidentė ir santykių su investuotojais vadovė

617-209-5834

Lavina.Talukdar@modernatx.com

ŠALTINIS: Moderna.lnc.

Žr. šaltinio originalą: https://www.accesswire.com/708173/Moderna-Announces-First-Participant-Dosed-in-a-Phase-1-Trial-of-its-Nipah-Virus-mRNA-Vaccine-mRNA-1215

Pranešimą paskelbė: VšĮ Artlora
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-07-20 15:59
Sveikata, grožis, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal