Moteriškumo ir vilties šventėje – naktinis bėgimas

Žiniomis, sveikatos patikra ir nakties bėgimu buvo įprasminta ketvirtoji uostamiestyje organizuojama „Šv. Magdalenos naktis“. Gyvenimo šventę akcentuojantis švietėjiškas labdaros renginys skirtas krūties vėžio prevencijai. Šiemet į moterų bendrystę puoselėjantį bei levandomis alsuojantį renginį įsiliejo nuo karo Ukrainoje bėgančios moterys

Ugdo įpeotį tikrintis

Projektą „Šv. Magdalenos naktis“ tradiciškai sudaro trys dalys: informacinė bei šviečiamoji, kur pateikiama aktualiausia su krūtų vėžio diagnostika ir gydymu susijusi informacija, krūtų patikra ir gydytojų konsultacijos, moterų bėgimas ir ėjimas, kurį vainikuoja koncertas. Liepos 23-ąją, šeštadienį, renginys startavo nuo ultragarsinės krūtų patikros ir gydytojų specialistų konsultacijų.

Prasmingą projektą organizuoja Lietuvos krūties vėžio asociacija, MBO Lietuvos Šv. Kazimiero Provincijos Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolynas, Šv. Pranciškaus vilties miestas ir Šv. Pranciškaus onkologijos centras.

Pasak renginio organizatorių, Šv. Magdalenos naktis – moteriškumo ir vilties šventė motinoms ir dukroms, iš kurių kiekviena gali susidurti su krūtų vėžiu, tad šio renginio tikslas –  paraginti moteris pasitikrinti krūtis profilaktiškai. Pasak vienos iš renginio organizatorių Lietuvos krūties vėžio asociacijos pirmininkės gydytojos chirurgės dr. Agnės Čižauskaitės, mūsų šalyje kasmet nustatoma daugiau nei 1500 naujų krūtų vėžio atvejų. Šiuo projektu norima paskatinti moteris pasirūpinti savimi ir ugdyti įprotį periodiškai tikrinti krūtis, didinti informacijos sklaidą apie krūtų vėžio diagnostikos ir gydymo aktualijas.

Renginio metu surinkta parama skiriama šios tarp moterų dažniausios onkologinės ligos informuotumui didinti bei Lietuvos krūties vėžio asociacijos veiklai vystyti. Daugiau nei 90 proc. išgirdusiųjų krūtų vėžio diagnozę pasveiksta, jei liga nustatoma ankstyvose stadijose.

Naujovė – genetiko konsultacija

Vakar 17 geriausių šalies krūtų ligų diagnostikos ir gydymo specialistų naujausiomis ultragarsinio tyrimo sistemomis patikrino 247 iš anksto užsiregistravusių Lietuvos ir nuo karo Ukrainoje pabėgusių moterų. Laimei patikros metu piktybinių krūtų susirgimų nė vienai moteriai nebuvo nustatyta. Praėjusiais metais buvo patikrinta per 200 moterų, iš kurių dviems patvirtinta onkologinė liga, o viena jų šiandieną, dėka ankstyvai nustatytos ligos, jau yra baigusi gydymą.

Šiemet pirmą kartą moteris, priklausančias didžiulės rizikos grupei sirgti krūtų vėžiu, konsultavo gydytoja genetikė dr. Jūratė Gruodė.

Su onkologine liga bei operacinio gydymo pasekmėmis – krūties netektimi, krūtų tūrio skirtumu, krūtų asimetrija bei spenelio – areolės komplekso netekimu – susidūrusias moteris konsultavo geriausi savo srities ekspertai –plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojai Loreta Pilipaitytė, Marija Sakalauskaitė ir Renaldas Vaičiūnas.

Pasisemti naujausių žinių bei vilties buvo galima nuotolinėje mokslinėje – praktinėje konferencijoje „Viltis tiesoje: neslėpk randų! Pro žaizdas žmogun juk patenka šviesa!“. Gydytojams, kitiems sveikatos priežiūros specialistams ir visiems norintiems skirtame renginyje pranešimus apie psichologiją, kūno terapiją ir onkologinės ligos diagnostikos bei gydymo aktualijas skaitė žinomi šalyje savo srities specialistai.

Naktinėmis gatvėmis – šviesos banga

Vėlų vakarą Klaipėdos vasaros koncertų estradą užliejo šviečiančių vainikų bei lempučių jūra– prie starto išsirikiavo naktiniam bėgimui ir ėjimui užsiregistravusios moterys, merginos ir mergaitės. Šiemet Šv. Magdalenos nakties iniciatyva sukvietė daugiau nei 400 moterų. Dauguma jų organizatorių kvietimu vilkėjo baltus drabužius, kuriuos kaip ir veius pasipuošė specialiais spalvotų miltelių dažais – taip suformuota šviesą ir viltį nešanti banga uostamiesčio gatve nuvilnijo  finišo link – iki Šv. Pranciškaus onkologijos centro.

Bėgimo dalyvės akcentavo bendrystę, vieną kitos palaikymą ir gražų renginio tikslą. Pasak renginio organizatorių, sveikųjų, sergančiųjų ėjimas ir bėgimas naktį yra graži solidarumo ir tikėjimo prisikėlimo aušra išraiška. Šv. Magdalena priklausė artimiausiam Jėzaus mokinių ratui ir buvo pirmoji, kuri sutiko prisikėlusį Kristų. Ji viltingai bėgo pranešti šią žinią apaštalams. Kaip Šv. Magdalena naktį ieškojo Kristaus ir rado prisikėlimo viltį, taip ir moterys šiuo renginiu kviestos keliauti kartu iš tamsos į šviesą.

Vakarą vainikavo moterų bendruomenės „Women are poems“ naktiniai skaitymai Šv. Magdalenos rožyne ir grupės „Baltos varnos“ koncertas Šv. Pranciškaus onkologijos centro kieme.

Vienuoliai sulaukė ženklo

Kaip sakė renginio idėjos sumanytojas Klaipėdos Šv. Pranciškaus Asyžiečio vienuolyno vadovas brolis Benediktas Jurčys OFM,  renginys neatsitiktinai skirtas Šv. Magdalenai: liepos 22-ąją, kai tikintieji švenčia Šv. Magdalenos atlaidus, Klaipėdos broliai pranciškonai sulaukė ženklo įkurti Šv. Pranciškaus onkologijos centrą. 

„Tikime, jog šis violetinės spalvos vėliavėlėmis uostamiestį papuošęs, levandomis dvelkiantis vakaras daugeliui moterų priminė, jog atėjo metas pasirūpinti savo krūtimis, nes tai gali išgelbėti jų gyvybę“, – sakė gydytoja dr. Agnė Čižauskaitė.

Uostamiestyje viešėjusi renginio globėja LR Ministrė Pirmininkė Ingrida Šimonytė išsakė viltį, kad naktinis moterų bėgimas ir toliau išliks gražia Klaipėdos tradicija – viltimi, kvepiančia levandomis. Tradicija tęsiasi. 

Pranešimą paskelbė: UAB Northway medicinos centrai
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal