Aktualiausios statybos rinkos temos – nuotoliniame SDG forume „Statyba 2022“

Traumos statybų aikštelėje“, „Nelaimės darbe: daugiausia jų – statybose”, “Statybų sektorius šalyje išlieka pačiu rizikingiausiu ir nusineša daugiausiai darbuotojų gyvybių,” – šios ir panašios antraštės visada sukrečia ir atkreipia dėmesį į darbuotojų saugos rizikas statybų aikštelėse. Net ir viena prarasta gyvybė yra per daug, - sako SDG Inžinerijos departamento Kauno skyriaus vadovas Žilvinas Stankevičius.

Lietuvoje nėra daug didelių įmonių, kurios galėtų savarankiškai vykdyti visus statybos darbus. Įprasta praktika statant - samdyti kelis rangovus.

„Kai statybvietėje darbus vykdo keli rangovai, sauga darbe būna kiek primiršta, nes generaliniam rangovui labiausiai rūpi, kad pastatas iškiltų kuo greičiau ir pigiau. Tačiau statybos techniniuose reglamentuose bei teisės aktuose yra nurodyta, jog statybvietėje dirbant daugiau nei vienam rangovui, privalo būti paskirtas statybos saugos ir sveikatos koordinatorius – žmogus, padedantis išvengti nelaimingų atsitikimų statybvietėje,“ – ypatumus statybų aikštelėje aiškino Žilvinas Stankevičius. Jis pabrėžė, kad koordinatorius yra labai svarbi statybvietės valdymo komandos grandis, be kurio sunku įsivaizduoti bet kokią didesnę statybą.

Atvykus į statybų aikštelę kaip koordinatorius, Ž. Stankevičius pirmiausia su darbų vadovais apžiūri visą statybvietę, identifikuoja realias rizikas, fiksuoja saugos darbe pažeidimus bei įvertina visą (ne)saugaus darbo kultūrą statybos objekte.

„Koordinatoriaus atvykimas pakoreguoja tiek rangovų, tiek subrangovų planus. Dažnai darbai būna vykdomi vienu metu, nekreipiant dėmesio į darbų išsidėstymą. Pavyzdžiui, viena įmonė montuoja stogą, o kita tuo pat metu montuoja inžinerines sistemas. Matai, kad apačioje dirbantis žmogus yra pavojingoje zonoje, ant jo gali nukristi įrankis, lakštas ar net stoglangio karkasas.  Daiktai krentantys iš viršaus - viena didžiausių rizikų statybų aikštelėje. Kartais dirbantieji nesupranta rizikos, kurioje jie atsidūrė, bet tam ir yra statybos saugos ir sveikatos koordinatorius, kad identifikuotų realius pavojus darbo vietoje,”– savo patirtimi dalinosi SDG Inžinerijos departamento Kauno skyriaus vadovas Žilvinas Stankevičius.

SDG inžinieriai statybų saugos ir sveikatos koordinatoriais dirbo visai Lietuvai reikšminguose projektuose, tokiuose kaip „Linde Gas“ oro skaidymo gamykla Kėdainiuose, Kauno ir Vilniaus kogeneracinių jėgainių statybose ir kt. Pastaruoju metu statybos saugos ir sveikatos koordinatorius vis dažniau pasitelkiamas ir mažesniuose objektuose, kuriuose vienu metu dirba keli rangovai.

Rugsėjo 15 d. vyksiančiame nuotoliniame diskusijų forume „Statyba 2022“ apie statybos saugos ir sveikatos koordinatorių darbą bei statybų rinkos aktualijas nuomonėmis keisis ir patarimais dalinsis geriausiai statybų rinką išmanantys specialistai.

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas dalinsis žiniomis apie statybų sektoriaus skaitmenizaciją, jos keliamus iššūkius ir reikalingus pokyčius Lietuvoje. Kartu su teisininku Mariumi Dobilu iš įmonės „Walless“ kalbėsime, kas reglamentuoja statybos darbų vykdymą ir susijusius teisinius santykius. Darius Vedrickas padės atsakyti į klausimus apie viešųjų pirkimų įstatymų niuansus.

Jau septintas SDG organizuojamas forumas tradiciškai tampa platforma skirtingų sričių profesionalams dalintis savo žiniomis, idėjomis, pavyzdžiais ir gerąja praktika. Forumas „Statyba 2022“ yra skirtas visiems statybos proceso dalyviams – užsakovams, NT vystytojams ir valdytojams, projektuotojams, statytojams, viešųjų pirkimų organizatoriams. Daugiau informacijos apie renginį ieškokite internetinėje svetainėje https://sdgforumas.lt/statyba-2022

Pranešimą paskelbė: UAB "SDG"
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-09-08 06:29
NT, statyba
pasidalinti
atgal