„iOS 16“ jau pasiekiamas daugeliui „iPhone“: 5 atnaujinimo naujovės, kurios pakeis tai, kaip naudojate savo telefoną

Kol praėjusią savaitę pristatyti „iPhone 14“ pamažu keliauja į parduotuves, „Apple“, kaip ir kasmet, paruošė paguodos prizą tiems, kas naujo įrenginio šiemet pirkti neplanuoja. Nuo šiandien „iPhone 8“ ir naujesniems kompanijos telefonams prieinamas „iOS 16“ operacinės sistemos atnaujinimas, kuris suteiks ne tik svarbių vizualinių pakeitimų, bet ir tam tikrais požiūriais pakeis tai, kaip naudojame savo „iPhone“.

„Šiandien pradėtas siųsti „iOS 16“ atnaujinimas jau tituluojamas didžiausiu per paskutinius kelerius metus. Pati svarbiausia naujovė, kuri pro akis nepraslys nė vienam „Apple“ išmaniojo savininkui – visiškai naujas užrakinimo ekranas ir įspūdingos jo pritaikymo pagal savo skonį bei poreikius galimybės. Nauja operacinė sistema taip pat įgalins redaguoti ar net visiškai ištrinti išsiųstas „iMessage“ žinutes, paskyrų slaptažodžius galės pakeisti biometriniais duomenimis ir netgi padės dar geriau susikoncentruoti”, – pasakoja „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

Užrakinimo ekrano revoliucija

„iOS“ ilgus metus buvo kritikuojama dėl ribotų savo pritaikomumo galimybių, o daugiausia kritikos strėlių sulaukdavo pagrindinis ir užrakinimo ekranai, kuriuose keisti buvo galima nebent ekrano foną. Tačiau „iOS 16“ šią ilgus metus egzistavusią problemą kompensuoja su kaupu – „iPhone“ užrakinimo ekranas savo suasmeninimo galimybėmis nuo šiol lenks netgi daugumą „Android“ telefonų.

„Kadangi į užrakinimo ekraną per dieną pažiūrime šimtus ar net tūkstančius kartų, „iOS 16“ suteiks galimybę jį idealiai prisitaikyti savo skoniui. Vartotojas nuo šiol galės keisti datos ir laikrodžio šriftą, spalvas, pritaikyti naujus judančius fonus ar nuotraukų rinkinį bei jų išvaizdą keisti specialiais filtrais. Daugiasluoksnis nuotraukų efektas netgi leis sufokusuotą objektą užrakinimo ekrane šiek tiek vizualiai iškelti virš laikrodžio ir taip skurti 3D pojūtį. Be to, naujas „Live Activities“ pranešimų tipas suteiks galimybę užrakinimo ekrane realiu laiku matyti sporto rungtynių rezultatą, maisto pristatymo į namus laiką ir kitą panašią informaciją“, – atskleidžia R. Marcišauskienė.

„iPhone“ išmaniųjų savininkams taip pat gali būti šiek tiek neįprasta, kad pranešimai užrakinimo ekrane nuo šiol bus rodomi apatinėje ekrano dalyje, kur jie neuždengs ypatingųjų ekrano fonų ir bus lengviau pasiekiami. Vartotojas taip pat galės pasirinkti, kaip pranešimus atvaizduoti – kaip išplėstinį sąrašą, lyg vieną ant kitos sukrautas kaladėles arba užrakinimo ekrano apačioje rodyti tik praleistų pranešimų skaičių.

Užrakinimo ekraną pritaikyti pagal savo norus ir išbandyti minėtas galimybės galima šiek tiek ilgiau nuspaudus bet kurią užrakinimo ekrano vietą ir atrakinus telefoną, kai to paprašoma.

Sudie, gėdingos žinutes

Turbūt visi esame bent kartą atsidūrę situacijoje, kai dėl savo pačių ar automatinių klaviatūros korekcijų kaltės adresatui nusiunčiame gramatinių klaidų turinčią ar netgi dviprasmiškai skambančią žinutę ir tai suprantame tik po išsiuntimo. Nenuostabu, jog dauguma susirašinėjimo programėlių jau kurį laiką leidžia panaikinti ar redaguoti išsiųstus pranešimus, o prie jų po „iOS 16“ prisijungs ir „iMessage“.

„Vartotojai galės panaikinti jau išsiųstas žinutes, praėjus ne daugiau, negu dviem minutėms po jų išsiuntimo, o sureaguoti ir atlikti korekcijas bus skiriama 15 minučių. Tiesa, siekiant išvengti sukčiavimo ir manipuliacijų, adresatas galės matyti visą pranešimo redagavimo istoriją. Panaši funkcija atsiras ir gamyklinėje „iPhone“ elektroninio pašto programėlėje – staiga apsigalvojus, išsiųsta laišką bus galima panaikinti per 10-30 sekundžių nuo jo išsiuntimo“, – pasakoja specialistė.

Ateitis – be slaptažodžių

Ne paslaptis, jog tradiciniai slaptažodžiai yra atgyvenęs apsaugos metodas. Turint daugybę paskyrų, kyla pagunda naudoti vieną ir tą pačią simbolių kombinaciją, o dėl dažnėjančių kibernetinių atakų jie nesunkiai gali atsidurti pas piktavalius. Dėl šios priežasties „Apple“ perėjo prie naujo vartotojo identifikavimo būdo – prieigos raktų (ang. passkeys).

„Užuot klaviatūra vedus tradicinį iš skaičių ir raidžių susidedantį slaptažodį, vartotojas nuo šiol galės jį pakeisti savo biometrinių duomenų – piršto antspaudo arba veido – nuskaitymu. Taip ne tik nereikės prisiminti ilgų ir sudėtingų simbolių kombinacijų, bet ir toks užrakto būdas taps daug sunkiau įveikiamas kibernetiniams nusikaltėliams. Be to, jis veiks ir registruojantis kituose įrenginiuose, pavyzdžiui, kompiuteriuose – pakaks su savo „iPhone“ nuskanuoti ekrane iššokusį QR kodą ir nuskaityti savo biometrinius duomenis“, – aiškina „Telia” atstovė.

Dar geresnis susikoncentravimas darbo metu

„iOS 15“ debiutavę „Focus“ režimai, leidę apriboti tam tikras programėles ar jų pranešimus, priklausomai nuo tuo metu atliekamos veikos – darbo ar laisvalaikio, buvo vadinami viena svarbiausių pernykščio operacinės atnaujinimo funkcijų. Su „iOS 16“ bendrovė žengia dar vieną žingsnį į priekį šioje srityje.

Nuo šiol atitinkamą susikaupimo režimą gali atspindėti ir dinamiškai kintantis užrakinimo ekranas. Pavyzdžiui, „iOS 16“ darbui gali parekomenduoti daug duomenų atvaizduojančią, o laisvalaikiui – minimalistiškesnę ir asmenine nuotrauka padabintą jo versiją. Taip pat gamykliškai įdiegtose kalendoriaus, el. pašto, žinučių ir „Safari“ programėlėse atsirado „Focus“ filtrai, kurie atitinkamu laikotarpiu gali rodyti tik tuo metu naudingą ir neblaškančią informaciją. Tarkime, prasidėjus asmeniniam laikui, kalendoriaus programėlėje gali būti paslepiamas darbo grafikas.

Tekstas iš vaizdo įrašo

Pernai „iPhone“ pasiekusi „Live Text“ funkcija, kuri suteikė galimybę tiesiog nukopijuoti nuotraukoje esantį tekstą, jau spėjo susilaukti daugybės teigiamų įvertinimų. Tačiau su „iOS 16“ kompanija surado būdų ją dar labiau patobulinti.

„Live Text“ dabar sugebės atpažinti tekstą ne tik nuotraukose, bet ir sustabdytuose vaizdo įrašuose, todėl vartotojas galės paprastai nukopijuoti ar į sau suprantamą kalbą išsiversti ten matomą tekstinę informaciją. Papildomai „Live Text“ išmoko geriau suprasti atpažintą tekstą – ši funkcija leis vienu paspaudimu gauti skrydžio ar siuntos sekimo informaciją ir net automatiškai konvertuoti užsienio parduotuvėse nufotografuotų kainų etikečių valiutą”, – patobulintos funkcijos galimybes vardina  „Telia“ telefonų kategorijos vadovė Rimantė Marcišauskienė.

 

Daugiau informacijos:

Audrius Stasiulaitis

I WILL TELL YOU TELIA 

Tel. (8 5) 236 7019, Mob. 8 686 77988

El. p. audrius.stasiulaitis@telia.lt  

Telia Lietuva, AB, Saltoniškių g. 7A, 03501 Vilnius

Pranešimą paskelbė: UAB „INK agency“
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-09-13 11:00
ITT
pasidalinti
atgal