Europos reikalų komitetas: Europos Komisija teigiamai vertina plano „Naujos kartos Lietuva“ įgyvendinimą

2022 m. rugsėjo 23 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Rugsėjo 23 d. Seime lankosi Europos Komisijos (EK) Ekonomikos ir finansų reikalų generalinio direktorato ir EK Generalinio sekretoriato specialios RECOVER darbo grupės vadovų  ir atstovų delegacija. Susitikimo su Europos reikalų komiteto ir kitų komitetų pirmininkais ir nariais metu pasikeista nuomonėmis apie Lietuvos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano „Naujos kartos Lietuva“ įgyvendinimą, kurį 2021 m. liepos mėn. EK įvertino teigiamai.

Planas „Naujos kartos Lietuva“ apima investicijas, kurios gali būti efektyvios ir nukreiptos ten, kur jų labiausiai reikia, tik įgyvendinus valstybei svarbias struktūrines reformas. Daugeliu atvejų reformas turi patvirtinti Seimas, priimdamas įstatymus, kuriais sprendžiamos tiek ilgalaikės problemos, tiek nauji prioritetai naujame geopolitiniame kontekste, susiję su energetinės nepriklausomybės stiprinimu ir efektyvesniu atsinaujinančios energijos šaltinių panaudojimu.

Puikiai EK įvertintame plane 2,225 mlrd. eurų numatyti aukštos pridėtinės vertės ekonomikos skatinimui, skaitmeninimui, žaliojo kurso ir atsinaujinančios energetikos sprendimams, geresnių švietimo, sveikatos ir socialinių paslaugų teikimui, teisingesnės ir atsparesnės sukrėtimams Lietuvos vystymui.

Rusijai pradėjus karą prieš Ukrainą, plano „Naujos kartos Lietuva“ lėšų panaudojimas klimato tikslams (38 proc.), be aplinkosauginių tikslų, taip pat padės sumažinti Lietuvos priklausomybę nuo energetinių išteklių importo. Lėšos, skiriamos skaitmeninei pertvarkai (32 proc.), pagelbės Lietuvai apsisaugoti nuo Rusijos kibernetinių atakų ir užtikrins saugesnes skaitmenines paslaugas.

Planas „Naujos kartos Lietuva“ parengtas RRF – daugiau nei 800 mlrd. eurų plano „NextGenerationEU“, sukurto reaguojant į pandemijos sukeltas ekonomikos problemas, – kontekste. Be numatyto 2,225 mlrd. eurų finansavimo Lietuva taip pat turi galimybę pasinaudoti 3 mlrd. eurų paskola šiandienos iššūkiams spręsti.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
2022-09-23 14:56