Nuo prekybinių laivų iki plaukiojančių tiltų: „Stena Line“ švenčia 60-metį

Šiandien minime Švedijos keltų bendrovės „Stena Line“ veiklos 60-metį. Per šiuos metus bendrovė įsitvirtino kaip patikimas tarpininkas, apjungiantis žmones ir jų krovinius. Daugiau nei pusė visų keleivių „Stena Line“ keltais – lietuviai.

Kai 1962 m. „Stena Line“ įkūrėjas Stenas A. Olssonas atidarė laivybos liniją iš gimtojo Geteborgo miesto į Skageną Danijoje, jis jau turėjo 20 metų verslavimo patirtį metalo laužo pardavimo srityje. Ten, kur kiti matė atliekas, jis įžvelgė verslo galimybę ir padėjo pagrindus tam, kas tapo vienu iš labiausiai atpažįstamų prekės ženklų Švedijoje – „Stena“. Pirmasis įmonės keltų maršrutas netrukus buvo pavadintas „Stenalinjen“, o vėliau, kai bendrovės užmojams nebeužteko vien tik šiaurės regiono, jis tapo tarptautiniu – „Stena Line“.

Įmonės įkūrėjas Olssonas krovinių gabenimo verslo ėmėsi tada, kai prireikė efektyvios priemonės metalo laužui gabenti. Tačiau netrukus jis įsitraukė į keleivinių keltų sektorių, supratęs, kokia stagnuojanti ir neefektyvi ši sritis tuo metu buvo. Šiandien „Stena Line“ yra pasaulinė keltų laivybos lyderė. Įmonė per metus perveža 6 milijonus keleivių ir kelis milijonus krovinių vienetų savo 38 laivais, plaukiojančiais 18 maršrutų visoje Europoje, nuo Airijos Vakaruose iki Latvijos Rytuose. Bendrovės veiklos kryptį visuomet lėmė trys principai: siekis augti, gebėjimas prisitaikyti ir neišsenkantis smalsumas, įkvepiantis naujiems užmojams.

Įsteigusi maršrutus į Skageną, o vėliau – į Frederikshauną, 1967 m. „Stena Line“ atvėrė tiesioginį kelią iš Vakarų Švedijos į Europą – maršrutą į Kylį (Vokietija). Aštuntajame ir devintajame praėjusio amžiaus dešimtmečiuose už bendrovės vairo stojo „Stena Line“ įkūrėjo sūnus Danas Stenas Olssonas, kuris, vystydamas strateginę plėtrą, pradėjo pirmuosius maršrutus iš Nyderlandų į Jungtinę Karalystę, o iš ten – į Airiją. Nukritus geležinei uždangai, 1995 m. atidarytas dar vienas maršrutas Karlskruna-Gdynė, kuris bendrovei leido susisieti su vienu dinamiškiausiai augančių verslo regionų.

„Mūsų įmonė niekada nepamirš savo istorijos. Stenas A. Olssonas buvo puikus verslininkas ir jo ambicingumas, lankstumas ir nuolatinis smalsumas formavo mūsų įmonės DNR. Per pastaruosius šešis dešimtmečius mes nuosekliai efektyvinome savo įmonę ir rūpinomės pažangiausių verslo modelių diegimu. Būtent tai mums leido tapti pirmaujančiu keltų operatoriumi. Tačiau jau dabar nekantriai laukiame naujų žingsnių į ateitį – tolesnės plėtros ir tvarių naujovių“, – teigia „Stena Line“ generalinis direktorius Niclasas Martenssonas.

Šiandien „Stena Line“ išsiskiria dažnomis, didelį kiekį krovinių gabenančiomis ir svečiams patogiomis kelionėmis. Tai yra nuolatinio augimo rezultatus, kurio metu iš „plaukiojančios maisto prekių parduotuvės“ Danijoje, įmonė virto laisvalaikio ir kruizų paslaugų verslu, o vėliau išaugo iki patikimos bei partnerių pasitikėjimą užsitikrinusios bendrovės.  

Kokie pokyčiai laukia ateityje? Svarbiausias ateities iššūkis „Stena Line“ ir visam transporto sektoriui – tai perėjimas prie ekologiškų sprendimų. Tokie projektai, kaip metanoliu varomas keltas maršrute Kylis-Geteborgas, modernūs keltai „E-Flexer“ ir plataus užmojo elektrifikavimo projektai įgyvendins „Stena Line“ tikslą: sujungti Europą tvariai ateičiai.

Apie „Stena Line“:

„Stena Line“ yra viena iš pirmaujančių keltų kompanijų Europoje, turinti 38 laivus ir 18 maršrutų Šiaurės Europoje, kuri kasmet atlieka 25 000 reisų. „Stena Line“ yra svarbi Europos logistikos tinklo dalis, kurianti naujus intermodalinius krovinių gabenimo sprendimus ir derinanti susisiekimą geležinkeliu, keliais ir jūra. Daug keleivių pervežanti jūra bendrovė taip pat svarbi ir Europos turizmui. Bendrovė priklauso šeimai ir buvo įkurta 1962 m., o jos pagrindinė būstinė yra Geteborge (Švedija). Bendrovėje „Stena Line“ dirba 5000 darbuotojų ir jos metinė apyvarta siekia 14 mlrd. Švedijos kronų. Daugiau informacijos rasite interneto svetainėje www.stenaline.com.

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal