Seimas pasmerkė Irano Vyriausybės neproporcingą jėgos naudojimą bandant numalšinti šalyje kilusius taikius protestus

2022 m. rugsėjo 29 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 Šiandien Seimas priėmė rezoliuciją, kuria pasmerkė Irano Islamo Respublikos Vyriausybės neproporcingą jėgos naudojimą, protestuotojų žudymą ir kitus šalies gyventojų pilietines ir politines teises pažeidžiančius veiksmus bandant numalšinti šalyje kilusius taikius protestus.

Pasak rezoliuciją pristačiusios Seimo narės Ievos Pakarklytės, protestas prasidėjo ir visa audra kilo nuo rugsėjo 16 d., kai jauna moteris Masa Amini buvo sulaikyta moralės policijos, veikiančios Irane, ir neva dėl hidžabo dėvėjimo taisyklių pažeidimo. „Ji žuvo to sulaikymo metu. Po šio įvykio tūkstančiai tų protestuotojų išėjo į gatves Irane daugiau nei 80 miestų, taikūs protestai taip pat jau vyksta ir kitose šalyse. Irano Vyriausybė į šiuos kilusius protestus atsakė ne dialogu su piliečiais, o žmogaus teisių pažeidimais: blokuoja internetą ir kitus komunikacijos kanalus, protestus malšina tikrai labai žiauriai, naudodami netgi kovinius šaudmenis“, − Seimo posėdyje sakė parlamentarė.

Kaip tvirtinama rezoliucijoje, Irano Vyriausybės atsakas į protestus jau lėmė mažiausiai 76 žmonių žūtį ir šimtų asmenų sulaikymą ir šie skaičiai auga kiekvieną protestų dieną.

Seimo narė pažymėjo, kad nuo pat 1979 m. įvykusios revoliucijos Irano žmonės yra teokratinio režimo gniaužtuose. „Šis režimas nuolat pamina demokratijos principus, žmogaus teises ir veikia taip jau daugiau nei keturis dešimtmečius. Žmogaus teisių pažeidimus itin jaučia Irano moterys, kurių pasirinkimo laisvė yra smarkiai varžoma įvairiose gyvenimo srityse“, − kalbėjo viena iš rezoliucijos iniciatorių.

Priimta rezoliucija Seimas paragino Irano Vyriausybę nedelsiant nutraukti prieš taikius protestuotojus nukreiptą komunikacijos priemonių ribojimą ir neproporcingą jėgos naudojimą ir atlikti išsamų ir objektyvų tyrimą dėl Mahsos Amini mirties aplinkybių bei patraukti atsakomybėn visus asmenis, kurie bus nustatyti kaltais dėl jos žūties.

Lietuvos parlamentas primygtinai paragino Iraną gerbti savo tarptautinius įsipareigojimus ir laikytis Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto nuostatų, užtikrinančių piliečių teisę į saviraišką ir taikius susirinkimus.

Rezoliucijoje Seimas pasisakė už Irano moterų siekį turėti teisę į saviraišką, kuri nebūtų ribojama diskriminacinių įstatymų, bei už teisinę moterų ir vyrų lygybę, taip pat pareiškė paramą visiems Irano žmonėms, taikiu būdu reiškiantiems nepasitenkinimą Irano Vyriausybės vykdoma diskriminacine ir smurtu grįsta politika.

Seimas skatina Lietuvos Vyriausybę įvertinti visus įmanomus veiksmus, kuriais mūsų šalis, bendradarbiaudama su kitomis valstybėmis, gali prisidėti prie Irane susiklosčiusios padėties sprendimo būdų bei užtikrinti, kad šioje šalyje sistemiškai vykdomi žmogaus teisių pažeidimai neliktų pamiršti.

Kartu Seimas pakvietė visų demokratinių valstybių parlamentus prisijungti pasmerkiant Irano Vyriausybės žmogaus teisių pažeidimus ir reiškiant palaikymą taikiems šios šalies protestuotojams, reikalaujantiems savo pilietinių ir politinių teisių užtikrinimo.

Už tai numatančią Seimo rezoliuciją (projektas Nr. XIVP-2058) balsavo 108 Seimo nariai, prieš – 1.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-09-29 16:15
Tarptaut.santykiai, Politika
pasidalinti
atgal