A. Armonaitė prezidentui pristatė pagalbos verslui priemones

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, penktadienį susitikusi su Lietuvos Respublikos prezidentu Gitanu Nausėda, aptarė šiandieninę verslo padėtį ir pristatė esamas ir galimas papildomas pagalbos priemones, kurios palengvintų įmonių darbą pabrangus dujoms ir elektrai.

„Kartu su verslu ieškome būdų, kaip išspręsti kilusius sunkumus. Artimiausiu metu startuos naujos pagalbos priemonės. Diskutuojame ir dėl kitų sprendimų, kurie darytų greitą poveikį“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė.

Spalio pradžioje planuojama paskelbti kvietimą dar vienai pagalbos priemonei nuo karo Ukrainoje pasekmių nukentėjusiems Lietuvos verslams. Tiesioginės „Invega“  paskolos apyvartinėms lėšoms ir investicijoms finansuoti bus teikiamos smulkiojo ir vidutinio verslo bei didelėms įmonėms. Tam numatyta skirti 50 mln. eurų. Ši pagalbos priemonė aktuali ir įmonėms, kurių išlaidos energetikai viršija 8 proc. sąnaudų.

„Invega“ šiuo metu verslui siūlo ir daugiau lengvatinių paskolų bei garantijų paskoloms priemonių. Jomis šiais metais jau pasinaudojo beveik 4 tūkst. šalies įmonių.

Ministrė taip pat pakartojo įsitikinimą, kad Seimas turėtų susilaikyti nuo pridėtinės vertės mokesčio tarifo didinimo viešbučiams ir maitinimo įstaigoms šiuo sunkiu metu. Verslui ir didžiajai daliai gyventojų būtų naudingiau, jei kitais metais jų pajamos būtų didinamos, reikšmingiau keliant neapmokestinamą pajamų dydį (NPD), o ne MMA.

A.Armonaitė yra išsakiusi pasiūlymą automatiškai atidėti mokesčius įmonėms, jei jų sąnaudos energetikai viršija 10 proc. Dėl šio pasiūlymo laukiama Finansų ministerijos vertinimo ir sprendimo.

Ministrė taip pat kviečia verslo įmones aktyviai naudotis investicinėmis paramos priemonėmis, kurias jau siūlo arba artimiausiu metu parengs Ekonomikos ir inovacijų, Aplinkos bei Energetikos ministerijos. Tai yra ilgalaikė investicija į veiklos sąnaudų mažinimą, gamybos modernizavimą, iškastinio kuro atsisakymą.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija iš 1 mlrd. eurų plano dar šį rudenį skelbs kvietimus verslui gauti ES fondų investicijas, beveik 50 mln. eurų bus investuojama į atsinaujinančius energijos išteklius arba energiją taupančias technologijas. Smulkiajam ir vidutiniam verslui numatoma 13 mln. eurų, kuriuos jis galės panaudoti tvariai pramonės transformacijai, aplinkai palankiems produktams ir technologijoms kurti. Pramonės įmonėms energijos vartojimo efektyvumo sprendimams diegti bus paskirstyta 35 mln. eurų.

Plačiau su planu ir 2022 m. ir 2023 m. planuojamais skelbti kvietimais galima susipažinti čia:  https://eimin.lrv.lt/lt/1-mlrd-lt

Pranešimą paskelbė: LR ekonomikos ir inovacijų ministerija
2022-09-30 11:31
Verslas, ekonomika, finansai