Prezidentas senjorams: esate svarbūs valstybei ir privalote būti išgirsti

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį, Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos išvakarėse, susitiko su senjorus vienijančių asociacijų nariais.

Diskusijoje „Kas vyresnio amžiaus žmonėms yra gerovė?“ šalies vadovas pabrėžė, kad garbaus amžiaus žmonių indėlis yra svarbus ir nepamainomas kuriant stiprią, žalią, inovatyvią ir teisingą Lietuvą.

„Gerovės valstybės kertiniai akmenys yra pagarba žmogui ir socialinis teisingumas. Šie principai kasdien turi virsti praktiniais veiksmais – pagarba ir teisingumas turi būti įtvirtinti mūsų gyvenime, mūsų valstybės ir žmogaus santykyje“, – sakė Prezidentas.

Kartu su senjorais buvo pasidžiaugta darbais siekiant orų gyvenimą užtikrinančių pensijų Lietuvoje. Pernai galutinai įvestas spartesnio pensijų indeksavimo modelis leis kasmet papildomai didinti pensijas, kol jos pasieks bent 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Nuosekliomis pastangomis vidutinė pensija nuo 2019 m. padidėjo beveik 140 eurų (nuo 345 eurų 2019 m. iki 482 eurų 2022 m. II ketv.). „Sodra“ prognozuoja 2023 m. padidėjimą iki 542 eurų. Prezidentas taip pat pažymėjo, kad kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, su Vyriausybe ieškant sprendimų pagaliau atsirado ir vienišo asmens išmoka, buvo padidinta socialinė parama, išplėstas kompensacijų už šildymą prieinamumas, o tai labai svarbu smarkiai kylant šildymo, dujų ir elektros kainoms.

Diskusijoje daug dėmesio buvo skirta sveikatos apsaugai ir kokybiškoms bei prieinamoms švietimo ir kultūros paslaugoms. Būtent šios trys sritys yra esminės vyresnio amžiaus žmonių kokybiškam gyvenimui, todėl joms ateityje valdžios sprendimuose turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys.

Siekiant geriausių sprendimų valstybei, aktyviam senėjimui, išreikštas lūkestis dėl socialinio dialogo tarp valdžios institucijų ir vyresnio amžiaus žmonių.

Prezidentas atkreipė dėmesį, koks svarbus gerovės valstybei yra bendruomeniškumo veiksnys, pagarbūs ir praturtinantys santykiai tarp žmonių.

„Aš labai vertinu ir esu dėkingas Jums už pastangas burti žmones, dalintis idėjomis, pagalba ir remti vieniems kitus“, – sakė šalies vadovas.

Visą spalį Prezidentūroje vyks senjorams skirtos diskusijos, ekskursijos, edukacijos. Prezidentas šį spalį kviečia visas Lietuvos institucijas, organizacijas ir įmones bei bendruomenes skirti daugiau dėmesio vyresnio amžiaus žmonėms.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-09-30 17:34
Socialinė sauga, Politika
pasidalinti
atgal