Pasaulio optoelektronikos ir fotonikos žvaigždės renkasi FTMC: tarptautinė konferencija APROPOS 18

Inovacijų ir mokslinių tyrimų lyderis Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC) spalio 2 - 7 dienomis sukvietė pasaulio fotonikos žvaigždes į tarptautinę mokslinę konferenciją APROPOS 18. Daugiau nei pusės šimto metų tradicijas turinti konferencija „Pažangios savybės ir vyksmai optoelektroninėse medžiagose ir sistemose APROPOS 18“ Vilniuje  vyksta jau 18-ąjį kartą.

 1971 m. startavusi kaip fizikos mokslo entuziastų simpoziumas „Plazmos ir nestabilumų puslaidininkiuose” simpoziumas, ilgainiui konferencija APROPOS tapo daugiausia į optoelektroniką ir puslaidininkinius prietaisų bei terahercų technologijų temas orientuotu forumu. Visą gyvavimo laikotarpį – daugiau nei 50 metų konferenciją Vilniuje organizuoja mokslinių tyrimų flagmanas Baltijos šalyse Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC),  tad APROPOS jau yra tapęs renginiu, siejamu su Lietuvos sostine ir suburiančiu fizikos mokslo žvaigždes iš viso pasaulio.

 „Konferencija APROPOS 18 atspindi aktualias ir mokslinio proveržio tendencijas optoelektronikos medžiagose  bei technologijose, puslaidininkių fizikoje ir fotonikoje. Taip pat tai  yra svarbi vieta, dimensija, kurioje gimsta nauji moksliniai konsorciumai bendriems moksliniams projektams ir naujas dvišalis bendradarbiavimas. Taip bus ir šį kartą.“ – sako FTMC direktorius akademikas prof. Gintaras Valušis.

Spalio 2 – 7 dienomis FTMC vykstančioje Konferencijoje speciali sesija bus skirta aptarti puslaidininkinių lustų technologijas bei jų vystymosi kryptims. Pranešimus tam skirtoje sekcijoje skaitys didžiausio Europoje mokslinio instituto IMEC (Leuvenas, Belgija), kuriančio lustų technologijas viceprezidentas Prof. Jo De Boeck, Taivano Industrinių technologijų tyrimo instituto (ITRI) vienas vadovų Robert Lo, Taivanio Nacionalinio Sun Yat-Sen universiteto  prof. Yi-Jen Chiu,  verslo patirtimi šioje srityje dalinsis Teltonikos IoT grupės viceprezidentas Ernestas Zdaniauskis ir kiti mokslininkai.

Pasak konferencijos rengėjų, taip pat bus pristatyti naujausi terahercinių technologijų pasiekimai panaudojant puslaidininkines  nanotechnologijas. Daug dėmesio mokslininkai skirs naujausiems organinių puslaidininkių medžiagų technologijų pasiekimams, jų taikymams saulės energetikoje.

Tyrimų rezultatus šioje, aktualioje visam pasauliui srityje, pristatys vienas iš pasaulinių lyderių prof. Karl Leo iš Drezdeno (Vokietija) bei dvi platų tarptautinį pripažinimą pelniusios Lietuvos mokslininkų grupės: prof. Vidmanto Gulbino iš FTMC ir prof. Vytauto Getaučio iš Kauno technologijos universiteto.

APROPOS 18  pristatys naujausius pasiekimus terahercų technologijose: naujus mokslinius tyrimus, skirtus dar tik būsimoms ryšio kartoms, aptars lyderiaujančios grupės šioje srityje, vadovaujamos Osakos (Japonija) universiteto profesoriaus Tadao Nakatsuma. Inovatyvias terahercinio vaizdinimo metodikas apžvelgs Brauno universiteto prof. Daniel Mittleman, taikymus kosmoso technologijose – Vokietijos aviacijos ir kosmoso centro Berlyne vadovas prof. Heinz-Wilhelm Hübers, terahercų kvantinės optikos – prof. Hartmut Roskos iš Frankfurt/M (Vokietija). Taip pat pasaulyje pripažinti FTMC  ir Vilniaus universiteto mokslininkai.  

Konferencija APROPOS 18 tęsia gražią tradiciją kartu su kolegomis iš Lenkijos rengti Lietuvos – Lenkijos mokslininkų bendrą forumą, skirtą bendriems projektams ar tyrimams pristatyti. Šįkart tam skirta renginio diena spalio 6 d. bus šiek tiek kitokia, nei įprastai. Diena prasidės Vilniaus universiteto rektoriaus prof. Rimvydo Petrausko paskaita, skirta ne tik istoriniams Lietuvos – Lenkijos ryšiams, bet ir sąsajomis su Ukraina apžvelgti. Joje apie mokslą Ukrainoje, paženklintą karo ženklu, kalbės svečias iš Ukrainos prof. Andrey Kadashchuk. Svarbus mokslinis akcentas – prof. Wojciech  Knap iš Varšuvos pranešimas, skirtas terahercinės spinduliuotės stiprinimui naudojant lustų sprendimus. 

Dar vienas šios APROPOS 18  konferencijos ypatumas – prieš jai prasidedant vyko Meistriškumo kursai (MasterClass) terahercų optikos srityje doktorantams, pritraukę daugiau  kaip 30 dalyvių iš įvairių Europos šalių.

Kviečiame žiniasklaidos atstovus į konferenciją "gyvai" susitikti su pasaulinio garso mokslo žvaigždėmis ir susipažinti su aukščiausio lygio mokslo naujausiais pasiekimais

Daugiau apie APROPOS 18 ir renginio programa:

https://www.ftmc.lt/news/1135/69/APROPOS-18-tarptautine-moksline-konferencija

Informacija: mob. tel. nr. +37061812772 

Pranešimą paskelbė: Valstybinis mokslinių tyrimų institutas Fizinių ir technologijos mokslų centras (FTMC)
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-10-05 07:26
Švietimas ir mokslas, Verslas, ekonomika, finansai
pasidalinti
atgal