Seimo Laisvės frakcijos pranešimas: frakcija siūlo Laisvės premiją skirti Volodymirui Zelenskiui

2022 m. spalio 5 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 

Laisvės frakcija 2022 metų Laisvės premiją siūlo skirti Ukrainos Prezidentui Volodymirui Zelenskiui už jo ir Ukrainos žmonių nuopelnus kovoje dėl nepriklausomybės, laisvės ir demokratijos Rusijos agresijos akivaizdoje.

„Šiandien esame Ukrainos narsumo Rusijos kare prieš ją liudininkai. Ukraina yra europietiška demokratinė valstybė, priversta XXI a. Europoje kovoti už savo teritorijos, kultūros ir žmonių išlikimą prieš genocidinį karą vykdančią Rusiją, tuo pačiu kovojanti ir už mus“, – teigia Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas.

Laisvės frakcijos teikimo laiške Laisvės premijų komisijai pabrėžiama, kad prasidėjus karui, V. Zelenskis kėlė ir kelia jos kovinę dvasią, pirmasis vyko į išlaisvintas teritorijas, pavyzdžiui, Iziumą, nedarė kompromisų su priešu, palaikė Ukrainos vakarietišką kryptį ir tapo simboliu, aplink kurį susitelkė visa Ukrainos visuomenė.

„Volodymiras Zelenskis – demokratinio pasaulio moralinis lyderis, savo drąsia pozicija kiekvieną dieną ginantis humanistines vertybes. Būtent Zelenskis ir su Rusija kovojantys Ukrainos žmonės šiais metais labiausiai nusipelnė Laisvės premijos apdovanojimo. Tikimės Seimas pritars mūsų siūlymui“, – sako V. Mitalas.

Vieną prestižiškiausių apdovanojimų – Laisvės premiją – Seimas įsteigė specialiu įstatymu dar 2011 metais, minint Sovietų Sąjungos agresijos prieš Lietuvos nepriklausomybę dvidešimtmetį.

Šia premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą, kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą. Ankstesniais metais ji skirta Baltarusijos demokratinei opozicijai, valstybės vadovams Valdui Adamkui ir Vytautui Landsbergiui, kitiems laisvei nusipelniusiems asmenims.

Pretendentais Laisvės premijai gauti gali būti Lietuvos Respublikos ir užsienio valstybių fiziniai, viešieji ir privatūs juridiniai asmenys. Premija skiriama Seimo nutarimu. Ji bus įteikiama Laisvės gynėjų dieną – Sausio 13-ąją.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-10-05 09:44
Politika, Kultūra
pasidalinti
atgal