Paroda „Lygtis su nežinomaisiais. Lietuvos dailininkai Vokietijoje nuo 1945 m. iki dabar“ Vytauto Kasiulio dailės muziejuje

Lapkričio 10 d., ketvirtadienį, 17 val. Vytauto Kasiulio dailės muziejuje (A. Goštauto g. 1, Vilnius) atidaroma paroda-ekspozicija, skirta Lietuvos menininkams Vokietijoje. Tai pirmasis ciklo, skirto meno migracijos tyrimams, renginys, kurį pratęs su kitomis šalimis savo ateitį susiejusių lietuvių autorių kūryba.

Atidaryme dalyvaus parodos kuratorės – prof. dr. Rasa Žukienė ir prof. dr. Dalia Kuizinienė, Vokietijoje reziduojančios menininkės Almyra Weigel, Neringa Naujokaitė ir Gintarė Sokelytė, parodos architektas Povilas Vincentas Jankūnas, LNDM direktorius dr. Arūnas Gelūnas, Vytauto Kasiulio dailės muziejaus vedėja Ilona Mažeikienė.

Paroda apima du muziejaus aukštus, ją sudaro dvi kontrastingos dalys. Pirmojoje eksponuojama dailininkų kūryba siejasi su Vokietija kaip pirmąja prieglobsčio teritorija, į kurią lietuviai atvyko kaip karo pabėgėliai, vengdami sovietinių represijų. Čia buvo ir pirmoji dailininkų odisėjos stotelė, palanki skleistis daugelio tiek žinomų, tiek pradedančiųjų dailininkų kūrybiškumui. Kiek vėliau dauguma jų traukė toliau į JAV, Kanadą, Australiją, Prancūziją ar kitas šalis. Ši parodos dalis pasakoja apie pokario menininkų pastangas kurti ir kurtis naujoje vietoje.

Antroji parodos dalis kalba apie laisvus kūrėjus laisvajame pasaulyje, už geležinės uždangos, ir laiką, kai jos neliko. Tai paroda-lygtis, jungianti dvi išraiškas, susietas lygybės ženklu ir turinčias žinomus duomenis bei nežinomas reikšmes: tai dvi skirtingos dalys, dvi diasporos dailės pusės, du dailės raidos laikotarpiai (1945–1950 m. ir 1951–2022 m.), netrafaretiškai įrašomi į lietuvių istorinės atminties lauką. Pasak kuratorės Rasos Žukienės, šios lygties sprendinys – parodoje rodomi kūrybiniai rezultatai. Tai pasakojimas ne tik apie pabėgėlių vargus ir praradimus, Freiburge įgyvendintą dailės mokyklos atkūrimo idėją, Vokietijoje išleistas ten kūrusių dailininkų iliustruotas lietuviškas knygas bei grafikos, tapybos kūrinius, suvenyrus. Paroda siejasi ir su, galima sakyti, beribiu šiuolaikinės dailės lauku. Šiandien lietuviai yra ne tik diasporos tauta, bet ir migruojančių, su dviem šalimis – Lietuva ir Vokietija – besitapatinančių menininkų bendruomenė.

Lapkričio 29 d. pradės veikti donatorių salė, kurioje bus eksponuojami ryškiausi tapytojo Vytauto Kasiulio kūriniai iš Lietuvai dovanotos Kasiulių šeimos kolekcijos (architektai Tomas Valentinaitis ir Kristijonas Nenartavičius).

Gruodžio 1 d. Nacionalinės dailės galerijos auditorijoje vyks tarptautinė mokslinė konferencija „Migracija. Menas. Muziejus“, skirta menininkų migracijos fenomenui atskleisti.

Gruodžio 2 d. 15 val. kviesime į susitikimą su menotyrininke Rasa Žukiene, gruodžio 9 d. 15 val. – su literatūrologe Dalia Kuiziniene.

Muziejuje veiks parodai specialiai parengtos edukacinės programos ir veiklos.

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos nacionalinis dailės muziejus
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal