Kaimo reikalų komitetas pritaria, kad Lietuvoje būtų auginama įvairesnių pluoštinių kanapių veislių

2022 m. lapkričio 23 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Šiandien Seimo Kaimo reikalų komitetas (KRK) pritarė patobulintam Pluoštinių kanapių įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektui (Nr. XIVP-2059 (2), toliau – Projektas), kuriuo siūloma išplėsti pluoštinių kanapių auginimą Lietuvoje. Projekte numatyta, kad nuo 2023 m. sausio 1 d. būtų leidžiama auginti pluoštinių kanapių veisles, kuriose tetrahidrokanabinolio (THC) kiekis sudaro ne daugiau kaip 0,3 proc. (šiuo metu leidžiama ne daugiau 0,2 proc.), leidžiama pluoštines kanapes auginti kaip tarpinius pasėlius. Taip pat numatoma leisti mokslinių tyrimų institutams, mokslo ir studijų institucijoms uždaruose gruntuose pluoštines kanapes auginti ne vien tik selekcijos tikslais, bet ir kitais moksliniais eksperimentiniais tikslais. Projektu nustatomos poveikio priemonės už pluoštinių kanapių gaminių gamybos, kurios metu susidaro pluoštinių kanapių tarpiniai produktai, kuriuose THC kiekis viršija leidžiamą 0,2 procento ribą, ir tiekimo rinkai reikalavimų pažeidimus.

Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos duomenimis, Europos Sąjungos Bendrajame žemės ūkio augalų rūšių veislių kataloge yra įrašytos 82 pluoštinių kanapių veislės. Nacionaliniame augalų veislių sąraše (Sąrašas) yra įrašytos 2 pluoštinių kanapių veislės: veislė „Austa SK“ (įtraukta į Sąrašą 2018 m.) ir veislė „Alive SK“ (įtraukta į Sąrašą 2021 m.). Auginant pluoštinių kanapių veisles Lietuvos Respublikos klimatinėmis sąlygomis, minėtos veislės nesukaupia daugiau kaip 0,2 proc. THC.

Kokios pluoštinių kanapių veislės bus leidžiamos papildomai auginti priėmus šį įstatymą, bus skelbiama Europos Sąjungos Bendrajame žemės ūkio augalų rūšių veislių kataloge ir Nacionaliniame augalų veislių sąraše. Šie sąrašai yra skelbiami ir Valstybinės augalininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos svetainėje http://www.vatzum.lt/lt/veiklos-sritys/augalu-veisles/#vs.

Šiam projektui dar turės pritarti Seimas 2022 m. gruodžio mėnesį.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-11-23 14:09
Politika, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal