Tarptautinis renginys „Ką reiškia būti migrante/-u Lietuvoje: realybė ir iššūkiai?“

Lapkričio 28 d., pirmadienį, nuo 10:00 val. AULA MAGNA konferencijų salėje, PC “Studlendas”, H. Manto g. 90-2, Klaipėdoje prasidės tarptautinis renginys „Ką reiškia būti migrante/-u Lietuvoje: realybė ir iššūkiai?“. Įvairių sričių specialistai, NVO atstovai ir migrantai dalinsis apie iššūkius su kuriais susiduria migrantai Lietuvoje, migrantų pažeidžiamumą prekybai žmonėmis ir seksualiniam išnaudojimui bei ko trūkstą, kad būtų užtikrintos migrantų teisės Lietuvoje.

„Tai, kaip užtikriname migrantų, ypatingai migrančių moterų, kurios yra labiausiai pažeidžiamos smurtui, išnaudojimui ir prekybai žmonėmis, teises Lietuvoje, kaip priimame ir sprendžiame su migrantų teisėmis susijusius klausimus pasako daug daugiau apie mūsų pačių kultūrą ir žmogiškumą. Ar Lietuva yra saugi vieta migrantams? Tik jie ir gali tai atsakyti, tačiau ar visi migrantai Lietuvoje yra išgirsti ir ar darome viską, kad užtikrintume kiekvieno žmogaus teisę į orų ir laisvą gyvenimą Lietuvoje? – sako Eglė Puidokaitė, Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro projekto COALESCE koordinatorė Lietuvoje.

MIGRIS - elektroninės migracijos paslaugų sistemos duomenimis, š. m. liepos 1 d. Lietuvoje gyveno 145 118 užsieniečiai. Jų dalis bendrame Lietuvos gyventojų skaičiuje per metus toliau didėja ir sudaro 5,13 proc. Palyginus su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu užsieniečių skaičius išaugo beveik 60 proc. Šis reikšmingas pokytis yra dėl Rusijos sukelto karo Ukrainoje karo pabėgėlių, kuriuos priima Lietuva. Imigracija į Lietuvą toliau auga: atmetus laikinus leidimus gyventi, išduotus karo pabėgėliams iš Ukrainos, gavusiems laikiną apsaugą (apie 38 tūkst.), leidimų gyventi išduota 14 proc. daugiau nei per praėjusį pusmetį ir 40 proc. daugiau nei per analogišką pernai metų laikotarpį. [1]

Migrantų poreikių kompleksiškumą lemia jų imigracijos statusas, kultūriniai ir kalbiniai ypatumai, ribotos galimybės gauti bendrąsias valstybės finansuojamas paslaugas, paramos tinklų trūkumas, rasizmas ir ksenofobija, aukštas integracijos paslaugų prieinamumo slenkstis ir ilgos bei sudėtingos jų teikimo procedūros. Teikiant integracijos pagalbą nukentėjusiems asmenims, būtina taikyti specifinį požiūrį ir metodiką pagal lytį, turėti specialių žinių apie vyrų smurtą prieš moteris ir tarpsektorinę kompetenciją.

Trečiųjų šalių piliečiams skirtos  integracijos programos ES valstybėse narėse labai skiriasi ir dažnai nėra tinkamos patenkinti su lytimi susijusius ir kultūriškai jautrius moterų, nukentėjusių ar galėjusių nukentėti, poreikius. Vargu ar yra sukurtos konkrečios programos, skirtos būtent tokioms moterims. Ypatingą dėmesį reikia skirti sunkumams, su kuriais jos susiduria, nes daugelis jų yra traumuotos ne tik dėl prekybos žmonėmis patirties, bet ir dėl to, kad paliko savo šalį ir atsidūrė svetimoje aplinkoje.

Renginio tikslas – įvardinti iššūkius su kuriais susiduria migrantai Lietuvoje bei šioje srityje dirbančių specialistų patirtį. Renginyje pasisakys Lietuvos institucijų pareigūnai, tyrėjai, migrantai, tarptautinių organizacijų ekspertai bei pagalbą migrantams teikiančių organizacijų atstovai.

Renginys vyks 2022 m. lapkričio 28 d., pirmadienį, 10.00–14.00 val. Būtina išankstinė registracija.

Renginį organizuoja: Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras. Renginio partneriai – Klaipėdos universitetas bei Lietuvos Raudonojo Kryžiaus Klaipėdos filialas. 

Renginys taip pat bus transliuojamas Zoom paskyroje https://liedm.zoom.us/j/96879720499

[1] MIGRIS, Elektroninės migracijos paslaugos, https://www.migracija.lt/-/pagrindiniai-migracijos-rodikliai-lietuvoje-u%C5%BE-2022-m.-i-pusmet%C4%AF

Pranešimą paskelbė: Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-11-24 17:47
Socialinė sauga, ES
Renginio pradžia
2022-11-28, pirmadienis10:00
Renginio pabaiga
2022-11-28
Renginio vieta
AULA MAGNA konferencijų salėje, PC “Studlendas”, H. Manto g. 90-2
pasidalinti
atgal