„Kalbėjimo lavinimo“ seminaras Keistuolių teatre

AGATA kartu su „Keistuolių teatru“, matydami scenos kalbos kokybės poreikį profesionalų tarpe, nusprendė surengti „Kalbėjimo lavinimo“ seminarų ciklą aktoriams. Ciklą pasiūlyta vesti LMTA docentei, scenos kalbos ir vaidybos dėstytojai Aldonai Vilutytei. Užsiėmimai vyks lapkričio 24, 26 ir 27 dienomis, Keistuolių teatre.

Aldona Vilutytė – profesionali teatro bei kino aktorė, sukūrusi daugiau nei 70 vaidmenų, garsinanti ir dubliuojanti LRT, kurianti literatūros skaitymų programas. A. Vilutytė kalbėjimo lavinimą yra dėsčiusi Vilniaus universitete, savo kompetencijas kėlusi prestižiniuose Lietuvos ir užsienio balso lavinimo ir scenos kalbos profesionalų mokymuose. Nuo 2012 m. A. Vilutytė veda viešus kalbėjimo lavinimo seminarus bei seminarus įmonėms ir organizacijoms, skaito pranešimus konferencijose.

Pasak Aldonos Vilutytės, pagrindinės balso problemos dažniausiai atsiranda dėl didelio krūvio, raumenų įtampos, netaisyklingo kvėpavimo ir rezonavimo. Neteisingas kvėpavimas lemia per didelę įtampą balso stygose, susilpnina rezonatorius, taip balsas praranda sodrumą, tampa žymiai tylesnis. Siekiant išvengti šių problemų, aktorius savo kalbą ir balsą turi sistemingai treniruoti. 

Aldonos Vilutytės teigimu, sumanymas surengti seminarą profesionaliems aktoriams kilo pastebėjus gan didelį tokių mokymų poreikį – vis daugiau kolegų pradėjo asmeniškai kreiptis dėl konsultacijų ir patarimų. Anot A. Vilutytės, seminaro profesionaliems aktoriams tikslas yra dalintis sukaupta dėstytojos ir aktorės patirtimi, siekiant suteikti praktinių ir teorinių žinių apie profesinio kalbėjimo lavinimą.

Seminaro metu bus aptariami kalbėjimo elementai: balsas, kvėpavimas, tartis, kiekvieno iš jų struktūra, svarba mūsų kalbėjimui, pasitaikančios problemos ir būdai, kaip jas įveikti. Pavyzdžiui, dalyviai turės galimybę sužinoti, kaip tinkamai paruošti kalbėjimo aparatą scenai, kaip elgtis užkimus, kai reikia vaidinti, ką reiškia balso higiena ir ką reikia daryti, norint tausoti savo balsą. Taip pat doc. Aldona Vilutytė suteiks žinių apie sparčiai populiarėjančių audio knygų įgarsinimo specifiką bei pasidalins personažų charakterių kūrimo balsu patirtimi.

Pranešimą paskelbė: VšĮ Vilniaus keistuolių teatras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2022-11-25 09:27
Laisvalaikis, pramogos, Kultūra
pasidalinti
atgal