Prekybininkai stebi šventinių pardavimų tendencijas: kokie kepiniai šiemet karaliaus ant Kūčių ir Kalėdų stalo?

Gražiausios metų šventės jau netrukus prie bendro stalo sukvies artimuosius, o gardūs patiekalų aromatai pripildys namus jaukumu. Prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ vadovė Birutė Kalanovaitė pastebi, jog likus vos porai savaičių iki Kūčių ir Kalėdų pirkėjai aktyviai renkasi tiek valgomas dovanas, tiek vaišes švenčių stalui. Žmonės įsigyja tradicinių ir gurmaniškų produktų, o beveik kiekviename pirkinių krepšelyje atsiduria kvapnūs pyragai, šviežia duona ir įvairūs saldumynai. Kokių kepinių šventiniam stalui šiemet ieško lietuviai atskleidžia ir „Gourmet Panorama“ erdvėje įsikūrusių kepyklėlių atstovai.

Populiariausi – tradiciniai kepiniai

„Gourmet Panorama“ maisto ir restoranų erdvėje įsikūrusios kepyklėlės „Mon Ami“ vadovė Elena Anilionienė sako, kad lyginant su pandemijos laikotarpiu, šiemet pirkėjai šventėms ruošiasi daug aktyviau. Žmonės netaupo ir ieško, kuo per šventes nustebinti savo šeimos narius, ką skanaus padovanoti draugams arba nusinešti į svečius.

Anot jos, nors kepinius švenčių stalui pirkėjai įsigyja prieš pat Kūčias ir Kalėdas, kad jie būtų kuo šviežesni, tačiau populiariausi pirkėjų pasirinkimai nesikeičia jau daugybę metų – mėgstamiausių gaminių sąraše išlieka tradiciniai kepiniai: „Per šventes turbūt nei vienos šeimos vaišių stalas neįsivaizduojamas be šviežios duonos. Kepame daugiau nei 20 jos rūšių – turime natūralaus raugo ruginės ir kvietinės duonos, įvairiausiomis sėklomis, džiovintais vaisiais bei riešutais gardintos duonos. Dar viena tradicinis kepinys – traškūs, tiesiog juvelyrinio smulkumo kūčiukai, kurie kasmet pirmieji papuošia kepyklos vitrinas, simboliškai atidarydami šventinį sezoną. Į populiariausių šventinių kepinių sąrašą patenka ir tradicinis aguonų pyragas, daugeliui sukeliantis malonių sentimentų.“

Šventiniu laikotarpiu kepyklėlių asortimentą papildo ir specialūs gaminiai – šokoladu puošti meduoliai, meduolių eglutės ir imbieriniai sausainiai. „Kūčių vakarienei įsigyti siūlome rankų darbo virtinių su baravykais, o per Kalėdas populiariausiu desertu jau daug metų išlieka tortas „Napoleonas“. Dovanoms pirkėjai taip pat renkasi tradicinius kepinius, įvairių saldumynų ir sausainių rinkinius, o jei dovanas planuoja siųsti į užsienį ar toliau gyvenantiems giminaičiams – renkasi keksą su baltojo šokolado glaistu, mat šis kepinys greitai nepasensta, o su laiku tik dar labiau skoniu bręsta“, – pirkėjų pasirinkimus vardija E. Anilionienė.

Itališki ir vokiški pyragai taip pat atranda vietą ant švenčių stalo

„Crustum“ kepyklėlių tinklo vadovė Ramunė Grigienė taip pat sako, kad šventiniu laikotarpiu ant daugelio pirkėjų stalo atsiduria tradiciniai kepiniai, pirkėjams sužadinantys geras emocijas ir sukeliantys malonius prisiminimus: „Savo šventiniame asortimente pirkėjams siūlome specialių, iš speltos miltų keptų kūčiukų, gardžios vaisinės duonos, kvapnių meduolių. Turime ir platų kasdienių kepinių pasirinkimą, juk mėgautis jais norisi ir iki švenčių.“

Kepyklėlių tinklo atstovė pastebi, kad vis didesnė dalis pirkėjų per šventes ieško ir naujovių. „Pastaraisiais metais lietuviai ant švenčių stalo ypač pamėgo dėti klasikinį itališką „Panettone“ pyragą. Jis kepamas tik kartą per metus, galbūt todėl jo taip laukia mūsų pirkėjai. Kita vertus, šis pyragas puikiai tinka ir dovanoms. Prekiaujame metalinėje dėžutėje supakuotais „Panettone“ pyragais, kuriuos pirkėjai gali dėti tiesiai po eglute, išsiųsti giminaičiams ar patogiai nusivežti į svečius, – sako R. Grigienė ir priduria, kad pirkėjai noriai įsigyja ir tradicinį vokišką kalėdinį pyragą „Stollen“. – Šis duonos kepaliuko formos pyragas yra padengtas storu cukraus pudros sluoksniu, o jo viduje – džiovinti vaisiai. „Stollen“ pyragą galima įsigyti ir nelaukiant paskutinių dienų iki švenčių. Šis pyragas turi spėti subręsti, kad pajaustume geriausią jo skonį.

Erdvėje „Gourmet Panorama“ veikiančios kepyklėlės džiaugiasi, kad į prekybos centrą ateina gero skonio ir kokybės ieškantys pirkėjai, kurių šventės neįsivaizduojamos be šviežių kepinių. „Kepyklėlių gyvenimas čia – lyg Niujorke, kur kasdien lankosi daugybė žmonių ir kur viskas verda intensyviai, greitai bei dideliu tempu. Pirkėjams svarbus laikas, o pasimėgauti šviežiausiais kepiniais ir bent akimirkai skoniais sugrįžti į jaukią namų ar tradicijų kupiną aplinką jie nori atėję apsipirkti pas mus. Prieš šventes kiekvienam pirkėjui galime suteikti namų ir šilumos jausmą ir padėti be rūpesčių pasiruošti gražiausioms metų šventėms“, – sako viena iš „Gourmet Panorama“ operatorių E. Anilionienė.

Pirkėjai ieško gurmaniškų produktų

Prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ vadovė Birutė Kalanovaitė džiaugiasi, kad planuodami būsimas šventinio stalo vaišes ir ruošdami valgomas dovanas savo artimiesiems pirkėjai vis dažniau atkreipia dėmesį ir į išskirtinius, gurmaniškus produktus.

„Gurmaniškas maistas ant švenčių stalo jau nebėra naujovė – kokybiškus, aukštos klasės produktus pirkėjai įsigyja tiek dovanoms, tiek svarbiausių žiemos švenčių stalui. Vis dažniau pirkėjai ieško ir įdomesnių, dar nebandytų skonių, o dalį tradicinių patiekalų ant švenčių stalo keičia nauji receptai. Jei anksčiau artėjančias šventes siedavome su kepyklėlėse pirmiausiai atsirandančiais kūčiukais, tai dabar švenčių laukimą simbolizuoja ir purūs „Panettone“ pyragai, ir kvapnūs meduoliai ar kiti pyragai bei sausainiai. Dėl to mūsų prekybos centro „Gourmet Panorama“ erdvėje ir šalia jos įsikūrusioje maisto alėjoje siūlome platų, skirtingų parduotuvių ir krautuvėlių pasirinkimą. Jose pirkėjai gali susirinkti jiems geriausią skonį atspindintį ir per šventes džiuginantį prekių krepšelį“, – tikina B. Kalanovaitė.

Prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ restoranų bei gurmaniško maisto parduotuvėlių erdvė „Gourmet Panorama“ pradėjo veikti 2018 metais ir tapo vienu pirmųjų tokio koncepto pavyzdžių šalyje. Dabar „Gourmet Panorama“ vienija skirtingus operatorius ir restoranus. Šiais metais, vykdant prekybos centro atnaujinimo darbus, šalia „Gourmet Panorama“ zonos buvo išplėsta ir „Market Street“ alėja. Joje pirkėjai gali rinktis iš gausaus asortimento, aukštos kokybės ekologiškų ir sveikatai palankių produktų, tinkančių tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui.

Pranešimą paskelbė: Integrity PR, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal