Viešas NMA darbuotojų atstovų kreipimasis: ko verti ŽŪM pažadai pavaldžios įstaigos darbuotojams? Vėl bandoma trikdyti NMA veiklą

„Yra problemų. Ir tas problemas reikia spręsti. <...> Sudarinėjam dar darbo grupę. <...> Reikia ieškoti bendrų sprendimų, <...> kad mes galėtume padaryti, kad jums gyventi ir dirbti ten būtų gera“ – NMA darbuotojų atstovams ir kitiems susirinkusiems praėjusių metų spalio 12 d. LR Seimo Kaimo reikalų komiteto posėdyje pažadėjo Žemės ūkio ministerijos kancleris Valdas Aleknavičius.

Kokia situacija praėjus 3,5 mėn. – ar ministerijos vadovybė pažadus ištesėjo?

Reaguodami į darbuotojų kreipimusis bei žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją, susijusią su Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija (toliau – ŽŪM) ir Nacionaline mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos (toliau – NMA), 2022 m. rudenį NMA darbuotojų atstovai viešai kreipėsi į LR prezidentą Gitaną Nausėdą, LR Ministrę Pirmininkę Ingridą Šimonytę, LR Seimo Kaimo reikalų komitetą ir LR žemės ūkio ministeriją dėl ŽŪM veiksmų, kuriais destabilizuojama padėtis NMA bei keliama grėsmė Lietuvos valstybei.

Į kreipimąsi aktyviais veiksmais sureagavo LR Seimo Kaimo reikalų komitetas, susitiko su NMA darbuotojų atstovais, kvietė dialogui ŽŪM vadovybę bei NMA darbuotojų atstovus. 2022 m. spalio 12 d. LR Seimo Kaimo reikalų komiteto pasėdyje ŽŪM kancleris Valdas Aleknavičius viešai pažadėjo siekti bendradarbiavimo tarp ŽŪM ir NMA, bet to neįvyko. 2023 m. sausio mėnesį situacija ženkliai pablogėjo.

Primename, kad NMA – vienintelė akredituota institucija Lietuvoje, administruojanti ES ir Lietuvos valstybės paramos priemones, yra atsakinga už žemės ūkio ir žuvininkystės fondų (Europos žemės ūkio garantijų fondo, Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai, Europos žemės ūkio orientavimo ir garantijų fondo Garantijų skyriaus, nacionalinės paramos bei valstybės pagalbos ir Europos žuvininkystės fondo bei Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo) paramos lėšų mokėjimą. NMA veiklos sutrikimai gali turėti neigiamų pasekmių šių lėšų panaudojimui.

Nors ŽŪM kancleris minėjo, kad sudarinėjama darbo grupė, jokios darbo grupės, kuri nagrinėtų ŽŪM ir NMA bendradarbiavimo, darbuotojų darbo sąlygų gerinimo ar panašius klausimus, nėra. Paraiškų vertinimo terminų klausimus buvo bandoma kelti darbo grupėje, skirtoje pasirengti įgyvendinti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano intervencines priemones, tačiau atsižvelgta tik į dalį NMA pastabų ir argumentų.

Viešojoje erdvėje vėl pasirodė neigiamas straipsnis apie NMA, kurį užsakė pati ministerija. Straipsnyje (Žemės ūkio ministerija NMA veikloje nustatė pasikartojančius neatitikimus administruojant lėšas iš Europos jūrų reikalų ir žuvininkystės fondo) skelbiama informacija apie NMA veikloje nustatytus neatitikimus, nors pats straipsnis paskelbtas net nesulaukus termino, iki kurio NMA turėjo pateikti oficialius atsiliepimus. Pasak NMA, dalis pastebėjimų yra nekorektiški, didžioji jų dalis mažareikšmiai. Panašūs straipsniai ne tik neprisideda prie bendradarbiavimo skatinimo ir  bendrų valstybės tikslų siekimo, bet pasieja abejonių dėl įstaigos veiklos, žemina NMA kaip darbdavio ir valstybės institucijos reputaciją. Įstaigai mesti kaltinimai kelia įtampą tarp darbuotojų, mažina jų motyvaciją, o dar nepatvirtinti nustatyti „pažeidimai“ iš esmės pažeidžia nekaltumo prezumpciją visų pirmą darbuotojų, kurie yra tiesiogiai atsakingi už tikrintus procesus, atžvilgiu Svarbu atkreipti dėmesį, kad viešai skelbiama informacija ir straipsniai yra matomi tiek Europos Komisijos, tiek NMA atitiktį akreditacijos reikalavimams tikrinančių įstaigų, viešai skelbiama neigiama informacija gali kelti grėsmę NMA veiklos tęstinumui, tuo pačiu ir Lietuvos valstybės galimybei teikti paramą žemės ūkiui, kaimo plėtrai ir žuvininkystei.

Rudenį savo kreipimesi NMA darbuotojų atstovai minėjo faktą, kad ŽŪM, nesuderinusi su NMA, parengė projektą dėl NMA struktūros keitimo. Į tai atkreipė dėmesį ir Kaimo reikalų komiteto pirmininkas, pažymėdamas, kad turi būti reali struktūra. Tačiau 2022 m. spalio 21 d. ministro įsakymu Nr. 3D-640 NMA struktūra visgi buvo pakeista, panaikinant kanclerio poziciją. Atitinkamai atnaujintas nuostatų punktas, kad laikinai nesant direktoriui, jo funkcijas atlieka Agentūros direktoriaus pavaduotojas, o nesant pavaduotojui – ministro įsakymu paskirtas NMA struktūrinio padalinio vadovas. Taip pat ŽŪM patvirtino funkcijas atliekančių padalinių vadovų sąrašą eilės tvarka, nesant direktoriui ir jo pavaduotojui. Atrodė, kad bent šioje srityje nesantaikos kirvis buvo užkastas, kol 2023 m. sausio 19 d. ministro įsakymu Nr. 3D-30 ŽŪM vienašališkai, be suderinimo su NMA, pakeitė NMA nuostatus ir darbuotojų nuostabai nustatė, kad įstaigos direktorių, jam nesant, pavaduoja ne direktoriaus pavaduotojas, o bet kuris ŽŪM ministro paskirtas NMA darbuotojas, kas prieštarauja 2018 m. patvirtinto „Įstaigos prie ministerijos administracijos struktūros aprašymo“ nuostatoms. Papildomai sumaišties įnešė 2023 m. sausio 26 d. rytą gauta žinutė, kad NMA direktoriaus pareigas ŽŪM ministras pavedė eiti Kaimo plėtros ir paramos regionams departamento Paramos administravimo skyriaus vedėjui Eivydui Kaziliūnui. Žinia sukėlė daug nerimo ir įtampos įstaigos viduje. Darbuotojai nesuprato, kodėl dar vakar šias pareigas (direktoriui nesant darbe) galėjęs eiti direktoriaus pavaduotojas staiga tapo netinkamas pareigoms ir iš visų įstaigos darbuotojų buvo pasirinktas ne kuris nors net iš 10 departamentų direktorių ar 3 nepriklausomų skyrių vedėjų, o vieno iš daugelio skyrių vedėjas. Taip netiesiogiai keliamos abejonės dėl NMA dirbančių aukštesnės grandies vadovų kompetencijų bei sukeliamas nesaugumo jausmas darbuotojams.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad jau pats faktas, jog buvo paskirtas kitas NMA direktoriaus funkcijas atliekantis asmuo, sukėlė didelę įtampą, tačiau dar daugiau klausimų sukėlė pasirinktas asmuo, vertintinas kaip abejotinos kompetencijos vadovas, dėl kurio praeityje darbuotojų atstovai gaudavo nusiskundimų, jo buvę kolegos ir pavaldiniai kelia pagrįstas abejones, ar bus tinkamai užtikrinta visos įstaigos veikla. Pradėjęs vykdydamas NMA direktoriaus funkcijas, E. Kaziliūnas iškart pavedė pateikti jam didelės apimties, galimai perteklinę jautrią informaciją, taip pat ir susijusią su darbuotojų asmens duomenimis, paprašė prisijungimų prie įstaigos informacinių sistemų, kurių iki šiol neturėjo net nuolatinis NMA vadovas, nes tai nėra būtina direktoriaus funkcijoms atlikti. Darbuotojams kyla nerimas, kad ateityje būtent jie gali būti apkaltinti dėl potencialaus informacijos nutekinimo, kadangi pagal darbo funkcijas tik jie turėtų turėti atitinkamas prieigas prie tam tikros informacijas. Taip pat pradeda strigti vidiniai procesai, sprendimų priėmimas, raštų pasirašymas, kyla reali grėsmė pradelsti terminus, kas ateityje gali būti naujų kaltinimų dėl vėlavimo ir potencialių patikrinimų priežastimi

Atsižvelgiant į tai, kad ŽŪM vykdo masinę ŽŪM pavaldžių įstaigų pertvarką, neatsižvelgdama į šių įstaigų darbuotojų nuomonę, NMA darbuotojams kyla pagrįstų abejonių, ar tokiu pat būdu nesiekiama pertvarkyti ir NMA. Po 3,5 mėn. santykinės ramybės dėl ŽŪM veiksmų dalis darbuotojų pusę lūpų užsimena apie naujo darbo paieškas, ypač dėl į vadovo kėdę paskirto asmens. Kompetencijų nutekėjimas galėtų kelti realią grėsmę įstaigos veiklos tęstinumui, ūkininkai gali negauti jiems priklausančios paramos.

Jeigu NMA VEIKLA BUS SUTRIKDYTA, kils REALI GRĖSMĖ, kad reikiami administravimo ir kontrolės veiksmai ženkliai vėluos, dėl ko VĖLUOS arba IŠVIS SUSTOS IŠMOKOS IR INVESTICINĖ PARAMA ūkininkams, perdirbėjams, bendruomenėms, savivaldybėms, VVG subjektams, t. y. apie 150 TŪKST. Lietuvos ŪKININKŲ bei KAIMO GYVENTOJŲ ir subjektų. Visa tai prisidės prie ir taip didelių šių dienų iššūkių energetikoje, rinkos nestabilume ir visos produkcijos bei paslaugų kainų augime, nes NMA išmokama parama didina maisto produktų gamybą, aprūpinimą jais, kuria naujas ir išlaiko jau sukurtas darbo vietas regionuose, padeda palaikyti pajamų ir gyvenimo lygį kaimo vietovėse, mažina gamybos sąnaudas per alternatyvius energijos šaltinius, modernizuoja ir atnaujina viešosios infrastruktūros objektus savivaldybėse, didina žemės ūkio produktyvumą per investicijas į vandentvarką ir modernią įrangą, prisideda prie kultūros sklaidos kaimo vietovėse, didina vaikų ir jaunimo užimtumą, padeda spręsti socialines problemas.

Šiuo metu, prasidėjus naujojo programinio laikotarpio paramos administravimui bei baigiantis 2014–2020 m. programiniam laikotarpiui, kurio sėkmingas pabaigimas yra nemenkas iššūkis ir tiesiogiai priklauso nuo kompetentingų darbuotojų, neatlikus visų būtinų programinio laikotarpio pabaigimo ir pasiruošimo naujajam programiniam laikotarpiui darbų laiku, Lietuvai kyla grėsmė netekti dalies ES paramos. NMA darbuotojų atstovai atkreipia dėmesį, kad ir vėl pasikartojantys bandymai trikdyti ar net destabilizuoti įstaigos veiklą yra sąlygoti ŽŪM veiksmų, darančių neigiamą įtaką tiek NMA veiklai, tiek reputacijai, tiek darbo aplinkai. Taip pat pažymime, kad su ŽŪM paskirtu laikinai eiti direktoriaus pareigas atstovu situacija nebus aptariama – atsakomybę už šio sprendimo neigiamas pasekmes turi prisiimti jį paskyręs ministras.

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, NMA darbuotojų atstovai kreipiasi į Jus prašydami dar kartą imtis būtinų priemonių dėl ŽŪM ir Žemės ūkio ministro veiksmų, kad būtų užtikrinta efektyvi įstaigos veikla, tinkamos darbo sąlygos ir teigiamas mikroklimatas, kas NMA darbuotojams buvo pažadėta dar 2022 m. spalio mėnesį.

NMA darbuotojų kreipimasis persiųstas LR Prezidentui Gitanui Nausėdai, LR Ministrei Pirmininkei Ingridai Šimonytei, LR Seimo Kaimo reikalų komitetui ir LR Žemės ūkio ministerijai.

  

NMA Profesinės sąjungos pirmininkė                                             Beata Naruševič-Sevruk

„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-01-29 17:26
ES, Žemės ūkis
pasidalinti
atgal