Kūrybinės edukacinės dirbtuvės „BARIKADOS. Plakatai, karikatūros, atsišaukimai“ Vilniaus Karoliniškių gimnazijoje

2023 m. sausio 18 d. Vilniaus Karoliniškių gimnazijos 12 klasės mokiniai dalyvavo Lietuvos valstybės naujojo archyvo (LVNA) organizuotame edukaciniame užsiėmime „Atmintis gyva: Sausio 13-ąją prisimenant“ ir kūrybinėse dirbtuvėse „BARIKADOS. Plakatai, karikatūros, atsišaukimai“. Kūrybinių dirbtuvių formatu vyko edukacinė paskaita, diskusijos ir praktiniai užsiėmimai su profesionaliais kūrėjais, mokytojais ir kitais specialistais.

Meninė idėja – barikados, blokavusios įėjimus į Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos pastatą, ir tragiškus 1991 metų sausio mėnesio įvykius atspindintys plakatai. Kaip inspiracijos šaltinis pasirinkta LVNA virtuali paroda „30 SAUSIO ŽIEMŲ“ (fotomenininko Viliaus Jasinevičiaus fotografijų kolekcija „Prie Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos ir Nacionalinės bibliotekos rūmų, 1991 m. sausio 14–18 d.“ iš asmeninio Viliaus Jasinevičiaus archyvo ir kitos su Sausio 13-ąja susijusios fotografijos). Buvo nagrinėjamas plakato kompozicijos, objektų bei jų santykio su aplinka, laikmečiu ir pačiu savimi suvokimas.

Pasirinkta technika – koliažas. Tai tapybos ir grafikos technika, kai prie pagrindo lipdomos popieriaus, audinio ar kitos medžiagos atraižos ir piešiama arba tapoma. Tai taip pat gali būti įvairių meno atmainų, stilių, elementų mišinys.

Kuriant plakatą itin svarbus ne tik meninis, bet ir socialinis, komunikacinis aspektas, todėl pasirinkta modernaus meno kryptis – dadaizmas. Tokiame kontekste mokiniai buvo skatinami išreikšti savo unikalumą, kūryba laužyti kanonus, kurti vadinamąjį antimeną, savotišką protestą, pareiškimą. Tikslas – sukurti patriotinio turinio plakatą, karikatūrą, atsišaukimą. Priemonės – įvairūs atlikimo technikos sprendimai, naudojant aliejinę pastelę, meninį guašą, koliažą arba originalią autorinę techniką, vaizdus, iškirptus iš žurnalų ir laikraščių, tapant ant drobės, medžio plokštės, storo kartono, skirtingos rūšies popieriaus.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos vyriausiojo archyvaro tarnyba
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-01-30 11:19
Kultūra, Kiti pranešimai
Prisegti failai
pasidalinti
atgal