Vartotojai ištyrė, ar Lietuvoje naudojami kokybiški saulės moduliai

Vartotojų aljanso ekspertai bendradarbiaudami su Tarptautine vartotojų tyrimų ir testavimo organizacija (angl. International Consumer Research & Testing, ICRT) į nepriklausomą laboratoriją nusiuntė dviejų gamintojų fotovoltinius (PV) saulės modulius. Šie saulės moduliai yra naudojami Lietuvoje tiek nutolusiuose saulės parkuose, tiek ir saulės elektrinėms ant gyventojų namų stogų. Toks nepriklausomas testas pirmą kartą Lietuvoje atliktas nevyriausybinės organizacijos iniciatyva siekiant išsiaiškinti, ar vartotojai gali būti ramūs dėl jiems siūlomų gaminių kokybės.

„Lietuvoje įgyvendiname Europos Sąjungos finansuojamą tarptautinį projektą, kurio viena iš veiklų – ištirti, ar vartotojai gali pasitikėti Lietuvos saulės elektrinėse naudojama įranga. Konkrečiai – fotovoltiniais saulės moduliais. Įsigijome kiniškų bei lietuviškų pavyzdžių ir perdavėme juos nepriklausomai laboratorijai, kurios adresas, beje, laikomas paslaptyje, kad gamintojai neturėtų galimybės paveikti rezultatų“, – komentavo Vartotojų aljanso viceprezidentas, Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto narys Kęstutis Kupšys.

Kinijos gamintojo „JA Solar“ ir Lietuvos gamintojo „Solitek“ saulės fotovoltiniai moduliai į laboratoriją buvo išsiųsti šių metų vasarą. „Lietuvos vartotojai gali būti ramūs – nepriklausomos laboratorijos ekspertai, pristatydami „JA Solar“ ir „Solitek“ tyrimo rezultatus, komentavo, kad tai tikrai kokybiški produktai, kuriais vartotojai gali pasitikėti“, – teigia K. Kupšys.

Vartotojų aljansas projekto metu gali naudotis ICRT turima visų jau testuotų saulės modulių duomenų baze ir palyginti įvairių, skirtingose šalyse naudojamų, PV modulių rezultatus. Pasak K. Kupšio, apie saulės modulių kokybę galima spręsti iš trijų svarbiausių rodiklių: patvarumo, galingumo (generuojamos energijos kiekio), bei garantinio laikotarpio gaminiui ir jo veikimui.

Nedidelėms buitinėms saulės elektrinėms skirtų modulių galia būna nuo 275 W iki 400 W. Vartotojų aljanso testuotų PV modulių galia ­– nuo 355 W iki 395 W. Siekiant patikrinti kiniškų gaminių kokybę, parinktas įrėmintas vienpusis modulis „JA Solar JAM54S31 395W full black“. Šiam moduliui pardavėjai suteikia 25 metų veikimo garantiją ir 12 metų garantiją gaminiui.

Lietuvai testuose atstovavo Vilniuje gaminami dvipusiai moduliai: įrėmintas „Solid Framed Bifacial 365W B.60 (Blackstar)“ ir berėmis „Solid Bifacial 355W B.60“. Pastarajam moduliui duodama 30 metų garantija ir 80 proc. efektyvumo garantija praėjus 30 metų.

„Lietuviški moduliai, kuriuos tyrėme, yra dvipusiai, o kiniški – vienpusiai; vieni jų su rėmu, kiti – be rėmo. Tai skirtingos technologijos ir jų generuojama saulės energija skiriasi. Lietuviškų modelių testo rezultatai su kitais toje pačioje laboratorijoje jau atliktų dvipusių saulės PV modulių testo rezultatais rodo, kad lietuvišką kokybę vertinantys vartotojai drąsiai gali rinktis vietos gamintojų produktą“, – sakė Kęstutis Kupšys.

Šiuo metu Vartotojų aljansas organizuoja kolektyvinį nutolusios saulės elektrinės pirkimą, kviesdamas gyventojus registruotis specialioje svetainėje www.solemio.lt. Tikimasi sulaukti daugiau kaip 500 vartotojų registracijų (2023 m. sausio 31 dienos duomenimis, sulaukta jau 360 registruotų vartotojų). Narystė ICRT ir galimybė pasinaudoti saulės modulių, inverterių testų rezultatais Vartotojų aljanso pasitelktiems ekspertams leis įvertinti tiekėjo siūlomą įrangą saulės parkui.

Asmuo kontaktams su spauda: Kęstutis Kupšys, tel. +37069876444

Kontaktinis telefonas gyventojams, norintiems pasiklausti dėl kolektyvinio pirkimo (Vartotojų aljanso energetinių patarimų linija): 8 670 000 66. Skambučių linija laukia darbo dienomis 10-16 val.

Apie Vartotojų aljansą

Vartotojų aljansas – per dešimtį organizacijų vienijanti vartotojams atstovaujanti asociacija, siekianti palankaus vartotojams teisinio reguliavimo ir atliekanti šviečiamuosius, informacinius projektus įvairiose srityse (švarios energetikos, tvaraus transporto, elektroninės komercijos, vartojimo ginčo šalių taikinimo ir kitos srityse). Plačiau – https://vartotojualjansas.lt.

Apie CLEAR-X

CLEAR-X – tai Europos Komisijos agentūros CINEA finansuojamo „Horizon 2020“ projekto „Consumers Leading the EU’s Energy Ambition Response, Expansion“ sutrumpinimas. Bendras projekto tikslas – suteikti vartotojams galimybę dalyvauti energetikos transformacijos procesuose, investuojant į atsinaujinančius energijos šaltinius ir energiją taupančias technologijas. Projektu siekiama palengvinti vartotojų prieigą prie atsinaujinančios energijos šaltinių už prieinamą kainą, teikiant patikimą informaciją ir organizuojant kolektyvinio pirkimo schemas. Viena iš projekto veiklų – patobulinta reguliavimo sistema. Projekto finansavimo sutarties Nr. 101033682.

Pranešimą paskelbė: Vartotojų aljansas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-02-01 11:58
Energetika, Ekologija
pasidalinti
atgal