Seimo opozicinių frakcijų pranešimas: „Seimo opozicija: valdantieji grubiai manipuliuoja Seimo procedūromis ir pažeidžia Statutą“

2023 m. vasario 8 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

 

Seimo opozicinės frakcijos trečiadienį su nerimu stebi, kaip valdantieji neeilinės sesijos išvakarėse grubiai manipuliuoja Seimo procedūromis. Pasak Darbo partijos, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“, Lietuvos regionų ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų seniūnų, daroma viskas, kad būtų išvengta nutarimo dėl laikinosios tyrimo komisijos pateikimo neeilinėje Seimo sesijoje.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ seniūno Luko Savicko teigimu, nors Seimo Teisės departamentas savo išvadoje nenurodė, kad nutarimas dėl laikinosios komisijos sudarymo galimai prieštarauja Konstitucijai, valdantieji skubiai sušaukė Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdį, kuriame bus svarstomas neva nutarime esantis prieštaravimas.

„Komitete valdantieji turi balsų persvarą, tad neabejojame, kad jie „įžvelgs“ prieštaravimą Konstitucijai, būtent dėl to ir šaukiamas komiteto posėdis. O tuomet, prieštaravimą „įžvelgus“, kad projektas būtų pateikiamas posėdžių salėje, iniciatoriams reiks surinkti 71 balsą. Paprastos balsų daugumos nepakaks. Visi suprantame, kad opozicija 71 balso neturi ir dėl to valdantieji, grubiai manipuliuodami procedūromis, pažeisdami Seimo statutą, bando Seimą įvelti į papildomą balsavimą, reikalaujantį didesnės balsų daugumos“, – sako L. Savickas.

Pasak Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnės Orintos Leiputės, tokia padėtis rodo, kad valdantieji galimai siekia užgniaužti klausimų kėlimą, nes turėjo stiprų politinį interesą slapta įspėti partietį Kristijoną Bartoševičių, kad sušvelnintų smūgį partijos reputacijai. Valdantieji neturi balsų nutarimui dėl komisijos sudarymo atmesti, tad griebiasi šiaudo ir staiga „randa“ prieštaravimą Konstitucijai ten, kur to prieštaravimo Teisės departamentas neįžvelgė.

„Vidinėje Seimo sistemoje matome, kad projektas dėl laikinosios tyrimo komisijos sudarymo net nėra pažymėtas kaip galimai prieštaraujantis Konstitucijai. Yra akivaizdu, kad Teisės departamentas jokio prieštaravimo nerado – žodžio „prieštarauja“ net nėra jo išvados tekste, kaip kad paprastai būna, kai tas prieštaravimas iš tiesų randamas. Akivaizdu, kad pagal Seimo statutą, toks projektas turi „eiti“ į plenarinių posėdžių salę be jokių papildomų svarstymų komitete“, – pažymi O. Leiputė.

Darbo partijos frakcijos seniūno Viktoro Fiodorovo nuomone, dabar  valdantieji specialiai sukuria dirbtinę kliūtį.

„O tai nieko bendro neturi nei su demokratija, nei su pagarba teisės viršenybei ir Seime esančiai tvarkai. Vienintelė tokių sprendimų varomoji jėgą – baimė pasakyti tiesą, atsakyti į klausimus ir noras dangstyti tuos, kas įvykdė informacijos nutekinimą“,  – akcentuoja V. Fiodorovas.

Opozicinės Lietuvos regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė ragina valdančiuosius būti atvirais visuomenei ir demonstruoti skaidrumo bei atvirumo pavyzdį.

„Antrą savaitę stebime informacijos nutekinimo dramą, melą, išsisukinėjimus, informacijos nutylėjimą. Tai menkina Seimo įvaizdį, meta šešėlį politikai ir pasitikėjimui politikais. Labai norime, kad būtų išsklaidytos visos abejonės ir prasidėtų įprastinis Seimo darbas. Dėl to ir kviečiame valdančiuosius nepažeisti Statuto, nemanipuliuoti procedūromis ir kilusią krizę suvaldyti tiesos sakymu, o ne eiliniu bandymu tiesą nuslėpti“, – sako R. Tamašunienė. 

 

Daugiau informacijos:

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ referentas (atstovas spaudai)

Kęstutis Butvydas

El. p. kestutis.butvydas@lrs.lt, mob. 8 612 22 573

 

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-02-08 17:30
Politika
pasidalinti
atgal