Mokymai apie priklausomybę nuo interneto: neklysta tik tie, kurie nieko nedaro

Didesnis interneto pasiekiamumas bei sparta, kuria Lietuvoje pagrįstai galime didžiuotis be  jokios abejonės yra didelis pasiekimas, suteikiantis daug galimybių.  Tačiau naivu būtų manyti, jo jis neturi ir neigiamos pusės, apie kurią dar prieš trisdešimt metų niekas negalėjo nė pagalvoti. Kompulsyvus interneto vartojimas, priklausomybė nuo internetinių lošimų, pornografijos, kompiuterinių žaidimų, patogi erdvė patyčių skleidimui bei dažnai pasitaikantis asmeninių duomenų atskleidimas yra tik dalis tų grėsmių, kurios, deja, ateina kartu su gerais greito ir lengvai pasiekiamo interneto vaisiais.

Kiekvienas progresas tikriausia turi ir savo kainą. Pažeidžiamiausi šioje vietoje yra vaikai. Vilniaus universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, jog nemaža dalis Lietuvos moksleivių (ir jų tėvelių) susiduria su rimtomis problemomis, susijusiomis su kompulsinio interneto vartojimu bei internete randamu turiniu, kuris turi poveikį vaiko fizinei ir psichologinei sveikatai, socialiniams įgūdžiams bei mokymosi pasiekimams. Dar blogiau, kad su šia palyginus nauja problema sunku tvarkytis tiek mokytojams, mokyklų socialiniams darbuotojams tiek ir tėvams – išsamios informacijos šia tema, juo labiau lietuvių kalba yra labai nedaug.

Įvertindama tai  Rengimo šeimai asociacija, jungianti pedagogus, psichologus, teisininkus ir kitus šeimos problemoms neabejingus specialistus, sukūrė viziją ir darbų planą, kaip būtų galima padėti mokykloje dirbantiems  pedagogams bei socialiniams darbuotojams, susiduriantiems su šia problema. Tuo tikslu pradėtas vykdyti projektas “Neigiamos skaitmeninės palinkos poveikio prevencijos ir intervencijos algoritmas” finansuojamas Visuomenės sveikatos stiprinimo fondo prie LR SAM  lėšomis.

Projektas apėmė daug sričių - visų pirma konferencijos apie priklausomybę nuo interneto ir jos keliamas grėsmes organizavimą, bandant pajungti šiam tikslui geriausius mūsų šalies specialistus, metodikos, orientuotos į mokyklas sukūrimą, mokymų ciklą Lietuvos mokyklose, nuotolines ir gyvas konsultacijas bei kitus dalykus. RŠA suburti lektoriai per du mėnesius aplankė ir vedė mokymus keliolikoje skirtingų Lietuvos regionų mokyklų, kuriuos aplankė  ne vienas šimtas mokytojų ir socialinių pedagogų.

Kiekvienoje veikloje pasitaiko klaidų ir nesusipratimų. Dėl techninės klaidos lyties tapatybės sutrikimo tema registracijoje į konsultacijas buvo priskirta priklausomybių sričiai.  Gavus LR Sveikatos apsaugos ministerijos pastabas, iš 2022 m. gruodžio 2 d.  mokslinės praktinės konferencijos programos buvo išimtas pranešimas „Internetas kaip socialinės realybės konstravimo būdas“, o iš mokymų metu pateikiamo pranešimo “Skaitmeninių technologijų poveikis vaiko sveikatai ir mokymuisi“ išimta medžiaga apie socialinės kilmės lyties disforiją (dvi skaidrės),  kaip išeinanti iš projekto  paraiškoje aprašyto projekto turinio apimties.

Kuriant ir koordinuojant naują projektą dažnai pasitaiko klaidų ir nesusipratimų: neklysta tik tie, kurie nieko nedaro. Blogiausia, kai dėl to yra stabdomi geri darbai. Rengimo šeimai asociacija džiaugiasi, jog esamoje situacijoje nugalėjo geranoriškumas bei supratimas, jog vaikų saugumas ir sveikata yra svarbiau už ideologines ambicijas.

Dėkojame LR Sveikatos apsaugos ministerijai, kad ryžosi remti šį projektą ir rūpinasi gerinti mūsų vaikų psichinę bei fizinę sveikatą.

Pranešimą paskelbė: Rengimo šeimai asociacija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-02-28 18:44
Švietimas ir mokslas, Sveikata, grožis
pasidalinti
atgal