Spaudos konferencija dėl krizinės situacijos žemės ūkyje

Renginio tipas: Spaudos konferencija
Renginio data: trečiadienis, 2023 kovo 15
Renginio pradžia: 12:00
Renginio vieta: BNS konferencijų salėje

Prekybos centruose pieno produktų kainos pasiekė neregėtas aukštumas, ir nors pavieniai prekybos tinklai neva imasi kainų mažinimo iniciatyvų, didumai pirkėjų pieno produktai tampa sunkiai įperkami. Tuo tarpu pieno gamintojams už žaliavinį pieną kaina tik mažėja – neapsikentę neteisybės, ūkininkai pradeda dalinti pieną už dyką, tokiu būdu signalizuodami apie nebepakeliamą naštą.

Situacija Lietuvos pieno sektoriuje staiga tapo kritinė: jau 6 mėnesius pieno gamintojams mokama kaina už žaliavinį pieną mažėja. Tad stabiliai mažėja tiek ūkių laikančių karves, tiek karvių skaičius. Lietuvoje nėra parengtos aiškiai apibrėžtos pieno sektoriaus ateities vizijos ir stabilumo užtikrinimo priemonių. Nuolat griežtėja įvairūs reikalavimai, ūkininkams taikomos neproporcingai griežtos sankcijos. Jau kalbama apie naujus turto mokesčius, požeminio ir paviršinio vandens apmokestinimo, akcizų žymėtam dyzelinui ir „raudonam“ dyzelinui skirtam kūrenimui padidinamą ir nustatymą, ne dirbamos žemės plotui, o ūkiui.

Šio proceso padariniai daro neigiamą įtaką ne tik Lietuvos pienininkystei, bet ir Lietuvos ekonomikai, ypač ekonominiam kaimo vietovių gyvybingumui.

Žemdirbiai, matydami, kad šis Žemės ūkio ministras neturi noro ir kompetencijos išspręsti žemės ūkio problemų, o jas tik gilina, kovo 23 d. dieną rengia protesto akciją prie LR Seimo.

Trečiadienį, kovo 15 dieną, 12 val, rengiama spaudos konferencija, kurioje žemdirbių atstovai plačiau pristatys planuojamą akciją ir jos motyvus.

Spaudos konferencijoje dalyvaus bei į žurnalistų klausimus atsakys:

LPGA prezidentas Jonas Vilionis;

LŽŪBA viceprezidentas Petras Puskunigis;

LGAA pirmininkas Aušrys Macijauskas;

ŽŪK „Pieno puta“ direktorė Juratė Dovydėnienė;

Buvęs EESRK narys, Kauno r. ūkininkų sąjungos pirmininkas Mindaugas Maciulevičius.

Spaudos konferencija vyks naujienų agentūros BNS spaudos konferencijų salėje, verslo centro „Link“ 5 aukšte, adresu Saltoniškių g. 9B, Vilniuje.

Vizualias nuorodas, kaip atvykti į salę, rasite BNS kontaktuose adresu http://www.bns.lt/kontaktai.html.

Maloniai kviečiame dalyvauti!

2023-03-14 15:51