Įžymiojo prancūzų gatvės menininko JR inicijuoto projekto „Inside out“ instaliacija  – Vilniaus senamiestyje

Vilniaus tarptautinis prancūzų licėjus prisijungė prie tarptautinio dalyvaujamojo meno projekto „Inside Out“, kuris leidžia bendruomenėms paversti savo neišsakytas istorijas viešu meno kūriniu. Šio projekto pradininkas – pasaulyje garsus prancūzų gatvės menininkas JR.

Licėjaus kiemelyje Subačiaus g. 7 eksponuojami 96 didelio formato portretai. Dailės mokytojos Marie Langlest iniciatyva savanoriai mokiniai, mokytojai ir darbuotojai buvo kviečiami nusifotografuoti su savo rankų darbo kūriniu. Projekto „Tous créateurs“ (liet. „Visi esame kūrėjai“), vykdomo ir keliose Prancūzijos bei Maroko ugdymo įstaigose, tikslas – iškelti į viešumą kiekvieno asmens kūrybinį talentą, kuris dažnai yra niekam nežinoma laisvalaikio veikla, bei parodyti, kad visi esame kūrėjai.

Anot M. Langlest, JR koncepcija – sukurti didelio formato portretus, kuriuose vaizduojami „anonimai“: viešoje erdvėje nepastebimi žmonės. Portretai turi būti matomi praeiviams, ypač tiems, kurie paprastai nesilanko galerijose. Taip menas perkeliamas į gatvę.

„Galima sakyti, kad mes visi – mokiniai, mokytojai, administracijos ir techninio personalo darbuotojai – iš „anonimų“ tampame herojais, plakatų pavidalu tampame menu. Pats JR savo darbams gatvėje nepateikia paaiškinimų. Praeiviai nežino, kad tai JR kūrinys, tačiau jo stilius atpažįstamas iš kituose miestuose matytų kūrinių. Menininkas leidžia praeiviui pačiam susikurti savo istoriją, paklausti savęs: „Ką tai reiškia?“,- pasakoja Prancūzų licėjaus dailės mokytoja.

 „Tous créateurs“ yra pedagoginis projektas, skirtas ugdymo įstaigoms. Vilniaus licėjų prie jo prisijungti pakvietė M. Langlest kolega iš Prancūzijos Metzo miesto mokyklos. „Ugdymo įstaigose daugiausia mokomasi teorinių konceptų, intelektinių sąvokų. „Tous créateurs“ tikslas yra priminti dalyviams ir praeiviams, kad rankomis kurtais darbais mes didžiuojamės",- aiškina pedagogė.

Ne mažiau už pačią ekspoziciją svarbus jos kūrimo procesas, bendruomenės sutelkimas bendram tikslui. “Kvietėme dalyvauti 9-12 klasių mokinius. Tokio amžiaus jaunuoliai dažnai nenori būti užfiksuoti nuotraukose ir matomi viešojoje erdvėje – juk tai didžiuliai stambaus plano portretai. Mokytojams atrodė, kad neturi ką parodyti, tačiau vėliau jie suprato, kad gali didžiuotis ir auginamomis gėlėmis ar gaminamu maistu, prisiminė užmirštus savo hobius“, - teigia prancūzė.

Akcijos procesas dokumentuojamas nuo pat tos akimirkos, kai mokyklą pasiekė Niujorke spausdinti plakatai. Svarbi dalis yra ir jų kabinimas, o rezultatu džiaugtis galima bus tik trumpai. JR gatvės menui būdingas laikinumas. Ant paprasto popieriaus atspausdinti plakatai puoš licėjaus kiemelį tol, kol natūraliai susidėvės veikiant oro sąlygoms.

M. Langlest teigia, kad dalyvavimas kolektyviniame projekte sustiprino mokyklos bendruomenę: „Ugdome smalsius ir aktyvius pasaulio piliečius, atvirus įvairioms kultūroms ir patirtims, todėl mums šis projektas labai aktualus. Instaliuodami darbus, visi susivienijome dėl bendro tikslo ir tapome lygiais: mokiniai, mokytojai, administracija“.

Savo tapatybę slepiantis kūrėjas JR yra vienas garsiausių pasaulio gatvės menininkų, žinomas savo darbais Rio olimpinių žaidynių miestelyje, Luvre, žurnalo “Time” viršelyje publikuotu ukrainietės 5-erių Valerijos portretu, ir kt. Pasaulinį meno projektą "Inside Out" JR pradėjo 2011 m. Bendruomenių iniciatyva jau įvyko daugiau nei 2300 akcijų feminizmo, klimato kaitos, žmogaus teisių ir kt. temomis visame pasaulyje. Lietuvoje anksčiau buvo įgyvendintos dvi projekto akcijos: 2013 m. Vilniuje ir 2014 m. Kauno nepilnamečių pataisos namuose.

Vilniaus tarptautinis prancūzų licėjus – privati tarptautinė mokykla, kurioje mokosi daugiau nei 550 mokinių nuo darželio iki 12-os klasės, 70 proc. jų yra lietuviai. Licėjaus tikslas – per daugiakalbį mokymą ugdyti pasaulio piliečius, poliglotus, gebančius mąstyti kritiškai ir kurti rytojaus pasaulį. Mokoma pagal pasaulyje pripažįstamą Prancūzijos švietimo programą. Licėjus priklauso vienam didžiausių tarptautinių mokyklų tinklui AEFE.

Pranešimą paskelbė: Vilniaus tarptautinis prancūzų licėjus, VŠĮ
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal