Seimo nario Dainiaus Kepenio pranešimas apie spaudos konferenciją: „Baltoji mirtis: kodėl cukrus kasmet prisideda prie daugiausia gyvybių praradimų Lietuvoje?“

2023 m. balandžio 20 d. pranešimas žiniasklaidai (daugiau naujienų)

Balandžio 26 d., trečiadienį, 13 val. Seimo narys Dainius Kepenis Seime rengia spaudos konferenciją „Baltoji mirtis: kodėl cukrus kasmet prisideda prie daugiausia gyvybių praradimų Lietuvoje?“

Kasmet nuo širdies ligų miršta beveik 22 tūkst. Lietuvos gyventojų. Širdies ligos yra pagrindinė Lietuvos ir pasaulio gyventojų mirties priežastis. 2022 m. daugiau nei pusė visų mirčių (52 proc.) Lietuvoje įvyko dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Vien 2021 m. beveik 21 proc. darbingo amžiaus vyrų ir beveik 14 proc. moterų mirė nuo išeminių širdies ligų ir insulto. Dar daugiau – 2020 m. nuo šių ligų mirė 22 835, o emigravo 23 103 žmonės, tad nuo širdies ligų miršta beveik tiek pat, kiek emigruoja.

„Ši kraupi statistika auga. Verta pabrėžti, kad nutukimas dėl genetinių ir kitų ligų pasitaiko vos 1–2 proc. visų atvejų, visa kita – netinkamos gyvensenos pasekmė. Dažnai tokius žmonių gyvensenos pasirinkimus lemia švietimo, sveikos gyvensenos įgūdžių trūkumas, netinkama pačios valstybės ligų prevencijos politika. Tad galima drąsiai teigti, kad netinkama gyvensena, netinkama mityba, kurios smaigalyje atsiduria cukraus prisotinti produktai, yra pagrindinė priežastis, dėl kurios ilguoju laikotarpiu Lietuva praranda vis daugiau žmonių“, – sako parlamentaras D. Kepenis.

Į spaudos konferenciją pakviesti medicinos, mitybos, psichologijos ir sveikos gyvensenos specialistai, kurie pasidalins savo įžvalgomis apie tai, kaip reikia stabdyti vis labiau didėjantį cukraus ir jo gaminių prieinamumą, kaip formuoti tolesnę Lietuvos sveikatos politiką.

Spaudos konferencijoje dalyvaus Seimo narys Dainius Kepenis, gydytoja dietologė-psichoterapeutė Žana Antonova.

Pranešimą paskelbė: Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarija
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-04-20 09:42
Sveikata, grožis, Politika
pasidalinti
atgal