Moksleivių ir jų tėvų grupė skundžia valstybę dėl karantinu padarytos žalos

Balandžio 24 d. 50 pareiškėjų – tėvų ir jų nepilnamečių vaikų – grupė kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą teikdama ieškinį prieš valstybę dėl neturtinės žalos, kilusios dėl COVID-19 pandemijos metu apriboto kontaktinio ugdymo ir nepagrįsto reikalavimo testuoti kontaktiniu būdu siekusius mokytis moksleivius, atlyginimo.

Grupinį ieškinį pateikė tėvus ir jų vaikus vienijanti asociacija Lietuvos tėvų forumas. Ieškinį rengė ir procese atstovauja Sveikatos teisės instituto advokatai.

Pareiškėjų grupės teigimu, kontaktinio ugdymo nutraukimas sukelė žalą vaikų fizinei, emocinei ir psichinei sveikatai, buvo sutrikdytas vaikų socializacijos procesas, padidėjo vienišumas, nerimas ir stresas, smuko motyvacija mokytis, vaikai susidūrė su elgesio problemomis, patyrė dvasinius išgyvenimus. Užkirstos galimybės mokytis gyvai pažeidė pareiškėjų teises į mokslą ir kokybišką ugdymą, o neteisėtas reikalavimas atlikinėti medicinines intervencijas – teisę į privatų gyvenimą bei į asmens neliečiamumą. Be to, per ilgai taikant nuotolinį mokymą, nebuvo atsižvelgta į neigiamą ekranų poveikį vaikų sveikatai. Padarytos žalos pasekmes iki dabar jaučia ne tik vaikai bet ir jų tėvai, kurie jaudinasi ir išgyvena dėl vaikų ateities, jų sveiko vystymosi.

Grupei atstovaujančio Sveikatos teisės instituto eksperto, advokato dr. Justo Sakavičiaus pastebėjimu, „2021 m. Lietuvoje kontaktinis mokymas buvo vis dar masiškai ribojamas, nors jau 2020 m. Pasaulio sveikatos organizacija, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras bei Europos Parlamentas atkreipė dėmesį į tai, kad kontaktinio ugdymo ribojimo žala persveria siekiamą naudą. Be to, nei Vyriausybė, nei ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovas neturėjo jokių įstatyminių įgaliojimų kelti mokiniams sąlygų, susijusių su medicininiais tyrimais. Mokinių konstitucinė teisę į mokslą, fizinę asmens neliečiamybę ir privatų gyvenimą buvo apribota viršijant įgaliojimus.”

Grupės skunde, įrodinėjant pareiškėjų patirtą žalą, remiamasi Vilniaus universiteto mokslininkų atliktais moksliniais tyrimais, kuriuose prieita išvadų, jog nuotolinis mokinių ugdymas turėjo ilgalaikių neigiamų padarinių vaikams. Išvadose teigiama, kad pandemijos dėl COVID–19 laikotarpiu įvedus socialinius ribojimus ir nuotolinį ugdymą mokyklinio amžiaus vaikams labai padidėjo bendra naudojimosi ekranais trukmė, o tai lėmė ir probleminio interneto naudojimo padidėjimą, sumažino vaikų fizinį aktyvumą, prisidėjo prie vaikų antsvorio atsiradimo, lėmė dalies vaikų emocinės savijautos pablogėjimą, mokymosi motyvacijos sumažėjimą, vaikų socializacijos sumenkimą bei žinių spragų atsiradimą visų amžiaus grupių vaikams.

Pareiškėjai prašo atlyginti neturtinę žalą, atsiradusią nepilnamečiams vaikams dėl nuo 2020 m. gruodžio 9 d. iki 2021 m. birželio 17 d. vaikams nutraukto kontaktinio ugdymo, o taip pat dėl neteisėto reikalavimo atlikinėti medicinines intervencijas, iškelto kaip sąlygos į kontaktinį ugdymą (nuo 2021 m. kovo 20 d. pradinio ugdymo programos mokiniams, ir nuo 2021 m. gegužės 6 d. pagrindinio bei vidurinio ugdymo programų mokiniams iki 2021 m. birželio 17 d.). Teismo prašoma priteisti iš Lietuvos valstybės kiekvienam pareiškėjui (tėvui ir vaikui) simbolinį 100 Eur neturtinės žalos atlyginimą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas turi nuspręsti, ar priims nagrinėti grupės ieškinį, ne vėliau kaip per 14 darbo dienų nuo kreipimosi dienos.

Pranešimą paskelbė: Sveikatos teisės institutas
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-04-27 09:28
Politika, Medicina, farmacija
pasidalinti
atgal