Visa Viljamo Šekspyro kūryba vos per kelias valandas: Keistuolių teatro premjera

Ar galima Viljamo Šekspyro kūrinius interpretuoti kaip kulinarinį šou? O kaip sporto varžybas? O ar yra įmanoma apie juos visus papasakoti vos trijų aktorių lūpomis vienoje teatro scenoje? Šiuos klausimus kėlė praėjusią savaitę susirinkusieji rež. Lino Jurkšto „Šekspyro raštai sutrumpintai“ premjeroje. Spektaklio metu buvo pristatyta visiškai kitokia nei įprasta Viljamo Šekspyro kūrybos visumos interpretacija.

Šiek tiek provokuojanti ir akivaizdžiai chuliganiška komedija buvo statyta pagal pasaulyje itin garsią „Reduced Shakespeare Company“ pjesę, kurią į lietuvių kalbą išvertė Andrius Jevsejevas. Minimas teatro kūrinys yra užsitarnavęs įrašą rekordų knygoje kaip ilgiausiai Londone rodytas spektaklis. Pjesė vienu metu pristato vyraujančius Šekspyro interpretavimo kanonus, leidžia suabejoti turimomis žiniomis ir į visa tai pasižiūrėti su humoru.

Mintį Keistuolių teatre statyti spektaklį „Šekspyro raštai sutrumpintai“ Linui Jurkštui pasiūlė režisierius Aidas Giniotis. Jurkšto teigimu: „Po spektaklio „Apie nieką” premjeros režisierius Aidas Giniotis parodė šią pjesę. Kadangi ji turėjo teminį tęstinumą su mūsų anksčiau statytu spektakliu, nusprendėme pradėti jos statymo darbus.“ Anot Jurkšto, perspektyva, atskleidžianti kanoninius rašytojus su humoru, jį patį intriguoja bei yra priimtina: „Studijuojant Didžiojoje Britanijoje mane maloniai nustebino, kad britai į Šekspyrą žiūri kiek kitaip nei į jį žiūrima Lietuvoje. Sugebama vienu metu ne tik mylėti ir be saiko gerbti, bet ir pasijuokti. Toks santykis artimas ir man pačiam.“

Improvizacinę komediją pirmą sykį Lietuvos teatro scenoje pristatė aktoriai Danas Kamarauskas, Jurgis Marčėnas ir Gabrielius Zapalskis. Spektaklio scenografiją kūrė Anta Marija Antanavičiūtė. Šviesų dailininkas – Marius Selevičius.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Pranešimą paskelbė: VšĮ Vilniaus keistuolių teatras
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
atgal