Gera ir kaina, ir skonis: 3 dar neragauti patiekalai, kurie prasideda nuo tuno skardinės

Gegužės 2-ąją minima Pasaulinė tuno diena. Puiki tekstūra, geras skonis, vertė organizmui ir patraukli kaina – nenuostabu, kad tunas yra tapęs viena populiariausių žuvų pasaulyje. Už šviežią žuvį gurmanai negaili pasakiškų sumų, tačiau konservuotas tunas yra ne tik naudingomis medžiagomis mažai tenusileidžianti, bet ir kišenei draugiška alternatyva. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad nors parduotuvėse galima įsigyti šviežio tuno, įvairių užtepėlių ir salotų su šia žuvimi, lietuviai dažniausiai renkasi būtent esantį skardinėje.

„Matome, kad lietuviai vis noriau vadovaujasi ekspertų rekomendacija į savo mitybą 2–3 kartus per savaitę įtraukti žuvį, ir jų pirkinių sąraše ji atsiranda dažniau. Skubantiems ar savo jėgomis virtuvėje nepasitikintiems žmonėms konservuota žuvis tampa patraukliu pasirinkimu už gerą kainą. O konservuotas tunas – visiems gerai pažįstamas, ilgai galiojantis produktas, kuris atveria plačias galimybes eksperimentams parduotuvėse ir gali išgelbėti netikėtai užklupus svečiams“, – sako V. Budrienė.

Sotu, maistinga ir ekonomiška

Kaip pažymi prekybos tinklo „Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, tunas – sveika žuvis, kuri konservavimo metu beveik nepraranda savo naudingų elementų.

„Tai aukštos kokybės ir nebrangus visaverčių baltymų, nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat vitamino A, fosforo, geležies, kalcio, seleno šaltinis. Tunuose esančios omega-3 riebalų rūgštys padės saugotis nuo aterosklerozės ir kraujo krešulių susidarymo. Be to, jos reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Tunas taip pat pasižymi B grupės vitaminų gausa, tarp kurių verta paminėti B12 – būtent jo dažnai trūksta vegetarams. B12 yra svarbus raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje, šis vitaminas saugo nuo mažakraujystės ir palaiko nervų sistemos veiklą“, – vardija ekspertė.

Dar daugiau – tunuose esantis vitaminas D gerina nuotaiką ir stiprina imunitetą. Verta nepamiršti aprūpinti juo organizmą, nes net ir pavasarį ar vasarą dažnam lietuviui jo trūksta.

Tunas nėra riebi žuvis, o tai svarus argumentas sveikiau gyventi norintiems žmonėms. Tačiau kartu ji yra soti, maistinga – net ir vienos nebrangios skardinės pakaks gardžiai vakarienei.

Rinktis aliejuje ar savose sultyse?

Parduotuvėje tunų galime rasti konservuotų keliais būdais: aliejuje, savo sultyse ar net pomidorų padaže. Kurį verčiausia rinktis, pasak V. Juodkazienės, turėtų priklausyti nuo žmogaus poreikių ir būsimo recepto.

„Jeigu Jums svarbu valgyti kuo lengviau, skaičiuojate kalorijas – tuomet verta į krepšelį dėtis tuną savose sultyse. Jis turės mažiau kalorijų, daugiau omega-3 riebalų rūgščių, tačiau patiekaluose be padažo gali būti kiek sausokas. Jeigu ieškote išraiškingesnio skonio, tuomet geresnis pasirinkimas yra tunas su aliejumi, kuris pasižymi ir gerokai didesniu vitamino D, seleno kiekiu“, – paaiškina maisto žinovė.

V. Juodkazienė pabrėžia, kad klaida manyti, jog aliejuje konservuotas tunas yra mažiau naudingas nei esantis savose sultyse – nes vietoj daug sočiųjų riebalų rūgščių turinčių aliejų skardinėse naudojami iš saulėgrąžų ir alyvuogių.

3 receptai, kurie nustebins skoniu ir originalumu

Nors gali pasirodyti, kad taip gerai pažįstamas konservuotas tunas nebenustebins, tačiau pasitelkus šiek tiek fantazijos, viena skardinė gali virsti nebrangiais, bet kūrybiškais ir gardžiais patiekalais.

Tuno užtepėlė su varške

Reikės: 1 skardinės tuno savose sultyse; 360 g varškės; 1 nedidelio smulkiai supjaustyto svogūno; 2 šaukštų majonezo; 2 šaukštų garstyčių (jeigu nemėgstate – keiskite į 2 šaukštus natūralaus jogurto); smulkiai pjaustytų marinuotų agurkų; susmulkintų laiškinių česnakų; druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: Žuvį ir varškę sumaišykite ir sutrinkite (pvz., šakute arba trintuvu) iki vientisos masės. Sudėkite likusius ingredientus, išmaišykite. Jei užtepėlė per sausa, galima įpilti šiek tiek sūrymo iš skardinės arba įdėti daugiau majonezo. Padėkite indą valandai į šaldytuvą, kad skoniai gardžiai susilietų. Tepkite ją vieną ant duonos arba naudokite kaip sumuštinių priedą.

Paprikos, įdarytos rikota, cukinijomis ir tunu

Reikės: 2 didelių raudonų paprikų; 1 skardinės tuno; nedidelės cukinijos; vidutinio dydžio valgomojo svogūnėlio arba raudonojo svogūno; 2 šaukštų alyvuogių aliejaus; 150 g rikotos sūrio; 1 kiaušinio; 2 šaukštų smulkintų petražolių; 1 skiltelės česnako; druskos ir pipirų pagal skonį; 80 g tarkuoto kietojo sūrio.

Gaminame: Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Paprikas pjaukite pusiau ir išimkite sėklas. Cukiniją ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais ir apkepkite keptuvėje alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Šiek tiek atvėsusius sumaišykite su rikota, nusausintu tunu ir plaktu kiaušiniu. Pagardinkite druska, pipirais, petražolėmis ir išspaustu česnaku. Įdarą dėkite į paprikas, apibarstykite sūriu ir kepimo inde kepkite apie 20 min. Patiekalu jau galėsite gardžiuotis, kai paprikos suminkštės, bet vis dar bus kietos, o sūris apskrus.

Kesadilijos su aštriu tunu

Reikės: tortilijų; 1 skardinės tuno; 1 pomidoro; 1,5 šaukšto pomidorų pastos; 0,5 šaukštelio smulkintų aitriųjų paprikų; 1 Chalapos paprikos; saujos svogūnų laiškų; 1 česnako skiltelės; 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1/3 puodelio tarkuoto sūrio; baziliko (šviežio ar džiovinto).

Gaminame: Susmulkinkite pomidorą, Chalapos papriką, svogūnų laiškus ir česnaką. Nusausintą tuną inde išmaišykite su susmulkintais ingredientais, pagardinkite aitriosiomis paprikomis, baziliku, įdėkite pomidorų pastos – turėtų išeiti labai tirštas tuno „padažas“. Gausiai užtepkite šio mišinio ant vienos pusės tortilijos, ant viršaus užberkite smulkinto sūrio ir sulenkite per pusę. Apkepkite tortiliją iš abiejų pusių keptuvėje su šlakeliu aliejaus ant vidutinės ugnies. Vienai pusei gražiai apskrusti prireiks maždaug 2 minučių. Patiekite dar karštas.

Pranešimą paskelbė: Fabula ir partneriai, UAB
„BNS Spaudos centre“ skelbiami įvairių organizacijų pranešimai spaudai. Už pranešimų turinį atsako juos paskelbę asmenys bei jų atstovaujamos organizacijos.
2023-05-02 10:02
Maisto pramonė, Kiti pranešimai
pasidalinti
atgal